16 Nisan 2024 Salı

O Savcı'nın Başkan Oğlu konuştu...

İzmirli Belediye Başkanı babasının o günlerini anlattı: '12 yaşlarındaydım... Babam tehditler alıyordu'

Isparta

ERAL AYTEMİZ  "SEFERİHİSAR YENİ HABER GAZETESİ" 22 Temmuz 2016'da ilginç bir yazı kaleme aldı. "Artçı Yorum" adı altında yazılan köşe yazısında, Fethullah Gülen'in 19 Ağustos 1971 yılında hüküm giydiği tek davanın süreci anlatıldı. Hazırlanan iddianameyle, 54 sanık “Laikliğe aykırı olarak devletin içtimai, iktisadi, siyasi, hukuki temel nizamlarını kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla cemiyet tesis, teşkil, tanzim veya sevk ve idare etmek, böyle cemiyetlere girmek veya girmek için başkasına yol göstermekle” suçlandı.

O BAŞKAN'IN BABASI

Yargı sürecinde sayısız ölüm tehdidi alan askeri savcı Nurettin Soyer, bugünkü Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in babası... Bunun üzerine aradığımız Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, konu ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Fethullah Gülen iddianamede kaç numaralı sanıktı? Ne ile suçlandı?

TUNÇ SOYER: Av. Bekir Çelenk’le beraber 1 numaralı sanıktı. Devletin laiklik ilkesine aykırı faaliyetlerde bulunmakla suçlandı.

Babanız Savcı Soyer iddianameyi neye dayanarak hazırladı?

TUNÇ SOYER: “Laikliğe aykırı olarak devletin içtimai, iktisadi, siyasi, hukuki temel nizamlarını kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla cemiyet tesis, teşkil, tanzim veya sevk ve idare etmek” suçlamasıyla iddianame hazırladı. O zamanlarda Türk Ceza Hukuku böyle bir düzenlemeyle benzer faaliyetlerde bulunanları cezalandırılmasını öngörüyordu.

Yargılama sürecinde Soyer'in tehdit aldığı söyleniyor. Ne gibi tehditler aldı?

TUNÇ SOYER:Babam tehdit aldığını söylüyordu ama nerden ve kimden geldiğini, nasıl tehditler olduğunu bilmiyorduk. Evde, aile ortamında hissettiğimiz şey, babamın bu davayla ilgili olarak çalışmasının hoş görülmediği, fazla uğraşmamasının istenmediği şeklindeydi. Ama o son derece cesur hatta gözü kara bir adamdı ve doğru bildiğinden vazgeçirilmesi mümkün değildi. Bu dava sırasında 12-13 yaşlarındaydık, ve olup bitenle ilgili daha fazla bir değerlendirme yapacak noktada değildik. Ancak özellikle 1980'de Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi Başsavcılığı görevini yaparken, onun kişilik özelliklerinin, mesleğine ve hukuka saygısının ne kadar güçlü olduğunu tam olarak anlama imkanı bulduk.

Mahkeme salonunda yumruklaşma yaşandı mı ?

TUNÇ SOYER:Salonda değil ama duruşma arasında böyle bir olay yaşandı. Mahkeme Başkanı, Hakim Albay Kaya Alpkartal, davanın üzerine bu kadar güçlü bir şekilde gitmesinden rahatsız olduğu için yumrukla saldırdı. Bu olay, yani hakimin savcıyı yumruklaması hadisesi, askeri adalet tarihinde ilk ve belki de tek örnektir. Ancak bu yumrukla saldırı ona pahalıya mal oldu. Babam açtığı manevi tazminat davasını kazandı ve o Kaya Alpkartal 5.000 lira tazminat ödedi.

Babanız Nurettin Soyer, bugünleri öngören bir savcı olarak sonraki süreci izlediğinde size, Gülen ile ilgili herhangi bir yorumda bulundu mu ?

TUNÇ SOYER:Çok tehlikeli bir adam olduğunu, çok güçlü bir örgütlenme içinde olduklarını ve tamamen yasadışı yollarla örgütlendiklerini söylerdi.

İDDİANNAME SONUCU

Yapılan yargılamada 29 sanık çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Gülen’e TCK‘nun 163/4. Maddesini ihlalden üç yıl ağır hapis cezası verildi. 19 Ağustos 1971’den 2015 yılına kadar geçen 44 yılda  Fethullah Gülen’in hüküm giydiği tek dava, 1971 / 42 esas, 1971 / 27 karar sayılı iddianamenin sonucudur.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR