24 Nisan 2024 Çarşamba

O İlacı Artık Eczanelerden Alamayacaksınız

O İlacı Artık Eczanelerden Alamayacaksınız

Isparta

Sağlık Bakanlığı yaklaşık 2 ay önce yayınladığı genelgeyle,kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getirdi. 1 Temmuz’dan itibarenkanser ilaçlarını hastaneler verecek. 1 Temmuzdan itibaren ilaç bulamayanhastalarla karşılaşılabileceğini söyleyen Isparta Eczacılar Odası BaşkanıSaygın Gargın, yapılan yanlıştan acilen geri dönülmesi gerektiğini söyledi.

 

ÇAĞDAŞ YAŞAMA GEÇMİŞTİK

 

2005 yılından sonra hastanelerden kalkan ve eczanelerdesatılan kanser ilaçları, 1 Temmuz’dan itibaren tekrardan hastanelerde verilmeyebaşlanılacak. Konu ile ilgili açıklamalarını aldığımız Isparta Eczacılar OdasıBaşkanı Saygın Gargın “2005 yılında kanser ilaçlarının dışarıda satılması ilebirlikte bir çağdaş yaşama geçmiştik. 1 Temmuz itibari ile bunun tam tersi biruygulamanın yapıldığını görüyoruz ve bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz”ifadelerini kullandı.

 

AKŞAM HABERLERİNDE GÖREBİLİRİZ

 

Gargın, "Görünen o ki 1 Temmuz’u göreceğiz. Bakalım 1veya 2 Temmuz’da akşam haberlerinde ilaçlarını alamayan veya bulamayanhastalarla karşılaşacak gibiyiz. Türkiye Eczacıları Birliği Isparta EczacılarOdası olarak bu yanlıştan geri dönülmesi noktasında her türlü katkıda bulunmayahazırız. Milletin veya bu işi düşünen bizi yönetenlerin bu yanlıştan biran öncedönmesi noktasın da dileklerimizi taleplerimizi iletiyoruz” şeklinde konuştu.

 

DOKTORUN TERCİHİ ÖNEMLİ OLMAYACAK

 

Vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 2005yılında SSK eczaneleri kapanarak, SSK’lı hastalar serbest eczanelerden ilaçalmaya başladılar. Bu durum SSK eczanelerindeki ilaç kuyruklarını bitirdi.Devletin yüksek ilaç maliyeti aşağıya çekildi ve ihale yolsuzluklarının önünegeçildi. Ancak Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile kanser ilaçlarının 1Temmuz’dan itibaren hastanelerden satılacağı duyuruldu. Hastane stokundabulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebi ile doktoruntercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak. Kendikullandığı ilaçları bulamayan ve hastalık nedeni ile hassas olan hasta veyakınları mecburen kendi ilaçlarını kullanmak isteyecek ve ücretli olarakeczanelerden temin yoluna gidecek. Bu da hastaların ekonomik açıdankarşılamayacağı ekstra bir yükün altına girmelerine, evlerini barklarınısatmalarına ve tedaviye ulaşamayarak sağlıklarını tamamen kaybetmelerine nedenolacak.

 

‘KANSER İLAÇLARI ANTİBİYOTİK DEĞİL’

 

Konuşmasına şu şekilde devam eden Gargın “Türkiye ilaçpazarı yaklaşık 16 milyar lira ve bunun 2 buçuk 3 milyar liralık kısmını kanserilaçları oluşturuyor. Yani 16’nın 3’ü dersek yaklaşık %20’si ve %17’si gibidüşünebiliriz.

 

Bundan 1 buçuk ay önce Sağlık Bakanlığı’nın bir genelgesiylekamuya ait hastanelerde kanser ilaçları artık hastanelerden karşılanacaktı.Tabi bizim sonuçta pazarımız buradan bir pay hastaneye aktarılıyor. Kanserilaçlarının şöyle bir özellikleri var. Kanser ilaçları yeni teknoloji ilaçlarve çok hızlı değişen tedavi protokolleri söz konusu. Yani bir basit antibiyotikveya ağrı kesici gibi tanımlamak daha doğru böyle ilaçlar diyip tedavi anındadeğişebiliyor. Kanser hastaları bu anlamda gerçekten özem gösterilmesi gerekenhastalar. Çünkü morallerinin yüksek olması gereken hastalar ciddi birhastalıkla mücadele ediyorlar” dedi.

 

‘ÇAĞDAŞ HİZMETİ BİTİRDİLER’

 

Kanser ilaçlarının 1 Temmuz’dan itibaren hastanelerdesatılacak olması tartışma yarattı. Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın“Bu çok büyük bir yanlış olacak. 2005 öncesi yaşanan sıkıntılar yine başgösterecek. Kanser ilaçları çalınacak, merdiven altlarında hastalara yüksekfiyattan satılacak. Belki de hastalarımız ilaçsız kalacak. 2005 yılında SSKhastanelerinden dışarıya çıkmıştı ilaçlar. O zaman SSK’lı vatandaşlar serbesteczanelerden bu ilaçları almak adına ciddi bir mutluluk yaşamışlardı çünküçağdaş bir hizmetti ama bugün geldiğimiz noktada 1 Temmuz itibari ile bunun tamtersi bir uygulamanın yapıldığını görüyoruz.

 

Bu sistemin sağlıklı yürüyemeyeceği noktasında dadüşüncelerimiz var ve daha önce de ben bunu birçok defa ifade ettim. Kamuhastaneleri olarak hastane bir ilacı ihale ile alır. Diyelim 7-8 marka ilaçvarsa birbirinin eş değeri ise bir tanesini alır. Ama bu hastalar özelliklehekimin yazdığı hekimin kullanmak istediği ilacı isterler.  Hepimiz öyle olduk hani düşünün bir kanserhasalığında onu önemseriz. Çünkü hekim o ilaca güvenmiştir.

 

Artık Kamu hastanelerin de bunların yapılması veya bunlarınolması mümkün gözükmüyor. Biz 1 Temmuz’dan itibaren ilaç bulamayan hastalarlabu ülkenin veya bizlerin karşılaşmasını istemiyoruz. Bu bir yanlıştır. Buyanlıştan geri dönülmesi noktasın da birçok defa basın açıklamaları veyabununla ilgili duyurular yaptık.

 

Görünen o ki 1 Temmuz’u göreceğiz. Bakalım 1 veya 2Temmuz’da akşam haberlerinde ilaçlarını alamayan veya bulamayan hastalarlakarşılaşacak gibiyiz. Türkiye Eczacıları Birliği Isparta Eczacılar Odası olarakbu yanlıştan geri dönülmesi noktasında her türlü katkıda bulunmaya hazırız.Milletin veya bu işi düşünen bizi yönetenlerin bu yanlıştan biran önce dönmesinoktasın da dileklerimizi taleplerimizi iletiyoruz” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR