26 Nisan 2024 Cuma

O HAYAT FİLM OLDU

Terör örgütü NSU hakkında Salur Köyünde Film çekildi

Isparta

Almanya Birinci Televizyon Kanalı (ARD) ülkede 2000-2007yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi katlettiği iddia edilen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü ile ilgili “Almanya’nın ortasında: NSU” başlığı altında birbiriyle bağlantılı “Failler- Bugün her güne benzemez“, “Kurbanlar:Beni unutmayın” ve “Soruşturmayı yürütenler: Hizmete özel” adlı 3 film hazırladı.

 

Başkent Berlin’de, filmlerde rol alan oyuncularının dakatıldığı üçlemenin tanıtımında, NSU terör örgütü üyelerince 9 Eylül 2000'de öldürülen Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek’in yazdığı “Acı vatan” adlı kitaptan uyarlanan “Kurbanlar: Beni unutmayın” filmi gösterildi.

 

"Son yılların en ağır ve maliyetli filmi"

 

ARD Yapım Koordinatörü Jörg Schönenborn, “Almanya’nınortasında: NSU” adı altında hazırlanan üçlemenin ARD için son yıllarda en ağırve maliyetli, ancak çok etkileyici film projelerinden biri olduğunu söyledi.

 

Schönenbron, filmlerin farklı bakış açılarından ve farklı yönetmenler tarafından çekildiğini belirterek, seyircinin bu filmle kendi görüş açısını kazanmasının amaçlandığını kaydetti.

 

Yönetmenliğini Züli Aladağ’ın yaptığı “Kurbanlar: Beni unutmayın” filminde hikayesi anlatılan Semiya Şimşek, yapımı başarılı bulduğunu ifade ederek kendi hikayesini anlatmaya yardımcı olan bu filme katkı sağlayanlara teşekkür etti.

 

"30 Mart'ta 4 ve 6 Nisan'da ARD kanalındayayınlanacak"

 

Şimşek’i canlandıran Almila Bağrıaçık da, Şimşek ileçekimler sırasında yaptığı görüşmelerin kendisine çok yardımcı olduğunubelirtti.

 

Yönetmenliğini Christian Schwochow’un yaptığı “Failler-Bugün her güne benzemez” filminde NSU üyesi Beate Zschaepe’yi canlandıran Anna Maria Mühe, bu role zor alıştığını belirterek, “Gerçekleri yansıtmak için burolü sevmeyi öğrendim. Bu tür bir aşırı sağcılığı oynamak bir meydan okumaydı.Bunu akşamları üstümden atamıyordum” dedi.

 

“Almanya’nın ortasında: NSU” adlı yapıtın üç filmi 30 Mart,4 ve 6 Nisan’da ARD kanalında yayınlanacak.

 

Daha Öncede "Acı Vatan" isimli kitab Yazmıştı!

 

Almanya’da Türk dönercileri öldürdükleri ortaya çıkarılanNasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün kurbanlarından Enver Şimşek’in kızıSemiya kitap yazdı.

 

Babası öldürüldüğünde 14 yaşında olan Türk kızı “Acı Vatan”adlı kitabında 11 yıl önce ırkçılar tarafından işlenen cinayet ve sonrasınıanlattı. Babası Enver Şimşek, NSU tarafından işlenen seri cinayetlerin ilkkurbanıydı. Deutsche Welle’nin haberine göre cinayetin NSU tarafındanişlendiğinin ortaya çıkmasından önce babasının mafya üyesi, daha sonra PKKmensubu olmakla itham edildiğini belirten Şimşek, soruşturma esnasında en çokannesinin psikolojik baskı altına sokulmasının kendisini etkilediğini belirttive ekledi:

 

İki çocuğu varmış

 

“Sorgu yapan polisler gelip anneme bir fotoğraf gösterdilerve babamın bir sevgilisi olduğunu söylediler. Bu kadından iki çocuğu varmış veNürnberg’de yaşıyormuş. Bizi buna inandırmaya çalıştılar bizi. Ya da başka birörnek: Anneme, babamın uyuşturucu kaçırarak para kazandığını, bunun temiz paraolmadığını söylediler. Gerçekten annemi babamın uyuşturucu işinde olduğunainandırmaya çalıştılar.”

 

‘Benim vatanım Almanya’

 

Babasının NSU tarafından öldürüldüğünü öğrendikten sonra,ikinci bir şok yaşadıklarını belirten Şimşek “Bunun olabileceğini biz daha öncetahmin etmiştik. Ama bizi neden ciddiye almadılar? Yabancılara karşı var olanönyargılar soruşturmayı bile etkileyecek kadar derin olabilir mi? Beni en çokyaralayan şey ise eğer gerçekten doğru bir soruşturma yapılmış olsaydı, belkiöldürülen bazı babalar şimdi hayatta olurdu” dedi. Semiya ilelebet Türkiye’dekalmak istemediğini belirterek ekledi: “Benim vatanım Almanya.”

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR