29 Mart 2024 Cuma

O DUVARIN PARASINI MAHKUMLAR ÖDEYECEK

O DUVARIN PARASINI MAHKUMLAR ÖDEYECEK

Isparta

Burdur Cezaevi'nde 2000 yılındaki operasyonda duvarı delendozerin kepçe darbesiyle sağ kolu kopan 37 yaşındaki Veli Saçılık'ın daaralarında bulunduğu 61 mahkum ve tutuklu hakkında, 'cezaevinde oluşan hasarıkarşılamaları' için açılan davada mahkeme, 61 mahkum ve tutuklunun toplam 25bin 369 TL tazminat ödemesine hükmetti.

61 mahkum ve tutuklu hakkında, 'cezaevinde oluşan hasarıkarşılamaları' için Maliye Bakanlığı tarafından açılan 31 bin TL'lik tazminatdavasının 78'inci duruşması, Burdur 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.Karar duruşmasına davalılardan Veli Saçılık, Osman Özarslan ve Veli Saçılık'ınavukatı Senem Doğanoğlu ile Maliye Bakanlığı avukatı Erdoğan Yörükoğlu katıldı.Mahkeme, davacının davasını kısmen ispatladığını belirterek, olayda ortayaçıkan zarara karşılık 25 bin 369 TL'nin 5 Temmuz 2000 tarihinden itibarenişleyecek yasal faiziyle birlikte Veli Saçılık'ın da aralarında bulunduğu 61mahkum ve tutukludan tahsil edilmesine hükmetti.

'ADALET YOK, HAKİM YOK'

Veli Saçılık, duruşma sonrası adliye dışında yaptığıaçıklamada, kararın malumun ilanı olduğunu söyledi. Burdur E Tipi Cezaevi'ndekolunun kopartıldığını aktaran Saçılık, "Diğer arkadaşlarıma işkenceyaptılar, tecavüz uyguladılar. Tek bir jandarma, tek bir gardiyan, hiç kimseyargılanmadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) açıkça bu süreci mahkumetti. Haklılığımızı tescil etti. Bize tazminat verdi. 1'inci Asliye HukukMahkemesi'nin hakimi bizim haksız olduğumuzu, o dozerle daldıkları,kendilerinin yıktıkları, o anda kolumu koparttıkları duvarın parasını bizimvermemiz gerektiği yönünde karar veriyor. Burada bir adalet yok. Bir hakim yok.Burada açıkça işkenceyi kollamak var. İşkencecilerden yana bir tavır sergiliyormahkeme. Biz böyle bir mahkemeyi tanımıyoruz. Böyle bir adaletitanımıyoruz" diye konuştu.

'KOLUMU KOPARANLARDAN BİRİ BU HAKİMDİR'

Mahkemenin bütün dünyada konuşulacak bir karar verdiğiniaktaran Veli Saçılık, şöyle devam etti:

"Yani siz bir kişinin kolunu koparacaksınız, bir kişiyeişkence yapacaksınız, tecavüz edeceksiniz, onlarca kişiye işkence yapacaksınızbu sabit olacak, Anayasa'da açıkça AİHM kararının tanınması gerektiği yönündekarar olmasına rağmen, madde olmasına rağmen onu da tanımayacaksınız, 'Bizsenin kolunu koparırız, köpeğe de atarız, ardından bunun parasını da sanaödetiriz' diyor mahkeme. Bu açıkça faşizmdir. Açıkça hakim işkencecilerdenyanadır. Kolumu koparanlardan birisi bu hakimdir. Bu süreci 14 yıldır sürdürüpbize 14 yıldır işkence yapanlardır. Biz bunun hesabını mutlaka hukukensoracağız. Böyle adalet, böyle karar olmaz."

'DEVLETİN İŞKENCESİ YENİDEN CEZASIZ KALDI'

2001 yılından bu yana görülen davada devletin açıkça yaktığıkoğuşların parasını davalılardan talep ettiğini vurgulayan Veli Saçılık'ınavukatı Senem Doğanoğlu ise "Devletin cezaevine soktuğu buldozerin,uğradığı zararın tazmini yine o buldozer tarafından kolu koparılan VeliSaçılık'ın da içinde olduğu 61 tutsaktan istendi. Hukuken yapılacak çok fazlabir şey yok. Çünkü hukuka dayalı, en azından hali hazırda geçerli olan hukukadayalı verilmiş bir karar yok. AİHM kararı çok açıkça Burdur Cezaevikatliamının bir katliam olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra gardiyanlar geldi,burada devletin bunu nasıl planladığını anlattı. Başından beri siyasal olarakmotive edilmiş bir mahkemede ancak böyle bir karar çıkacaktı. Keşke reddinekarar verilseydi diyebileceğimiz bir yerde de değiliz. Zaten öyle birtemennimiz yoktu. Sadece devletin işkencesi yeniden cezasız kaldı. Bundan sonraYargıtay'a gideceğiz" diye konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

11 tutuklunun, can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyleduruşmalara çıkmayacağını belirtmesi ve mahkemenin 'zorla' getirilmelerineyönelik kararı sonrasında Burdur Cezaevi'nde 5 Temmuz 2000 günü operasyondüzenlendi. Dozerlerin de kullanıldığı operasyonda, tutuklu ve hükümlülerinbulunduğu bölgeye ulaşılması için cezaevi duvarları yıkıldı. Yıkım sırasındayasa dışı TDKP- GKB örgütüne yardım ve yataklıktan tutuklu Veli Saçılık'ın sağkolu kepçe darbesiyle koptu. Yerine dikilemeyen ve çöpe atılan kol, daha sonrabir sokak köpeğinin ağzında bulundu. Tahliye edildikten sonra yargılandığıdavadan beraat eden Saçılık, AİHM'e başvurdu. AİHM Türkiye'yi mahkum ederek,Veli Saçılık'a 46 bin TL ödenmesine karar verdi.

Veli Saçılık'ın başvurduğu Antalya 1'inci İdare Mahkemesiise 'dozerle kol koparmanın insanlık dışı olduğunu, devletin hapishanesindetutuklu Saçılık'ın güvenliğini ve vücut bütünlüğünü koruması gerektiğine'işaret ederek, 150 bin TL tazminata karar verdi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR