20 Mayıs 2024 Pazartesi

Şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz

Şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz

Isparta

Isparta Memur-Sen tarafından eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen açıklamaya Isparta Memur-Sen Başkanı Selami Kılınç, Eğitim-İş Sendika Başkanı Murat Akkın, CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı, CHP Merkez İlçe Başkanı Birtan Özgün Takmaz ve çok sayıda sendika üyeleri katılım sağladı.

Protestoda yapılan basın açıklamalarının ardından oturma eylemi düzenlendi. Hayatını kaybeden İbrahim Oktugan mum yakılarak karanfillerle anıldı.Baın açıklamasını gerçekleştiren  Başkan Kılınç; Değerli basın mensupları ve kıymetli eğitim çalışanları, ''Eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan şiddet olaylarını protesto etmek amacı ve şiddeti önleyecek, failleri cezalandıracak, mağdurlara hukuki koruma sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılması talebiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Son olarak İstanbul/Eyüpsultan’da eski bir öğrenci okul müdürü İbrahim Oktugan’a silahla saldırıda bulunmuş, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan okul müdürümüz maalesef kurtarılamayarak vefat etmiştir. Meslektaşımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve bütün eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz. Kanayan bir yara hâline gelen şiddet olaylarına dikkat çekiyor, tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Bu çağrımızı yıllardır yapıyoruz. Sesimize kulak verilseydi, gereken önlemler zamanında alınmış olsaydı belki de bugün başka şeyler konuşurduk. Ancak ne yazık ki birçok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kalınmıştır. Genel Başkanımız Ali Yalçın, Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’in daveti üzerine bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirmiş, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapılmıştır. Sayın bakanın davetini ve eğitimcilere şiddeti önlemek üzere yapılacağı ifade edilen çalışmaları önemli ve kıymetli buluyoruz. Bakanlıkta yapılan ortak basın açıklamasının ardından, genel başkanımızın katılımıyla TBMM önünde gerçekleştirdiğimiz geniş katılımlı eylem, eğitimcilere şiddeti önlemeye dönük kararlılığımızın ve şiddet olaylarının oluşturduğu büyük üzüntünün bir tezahürüdür. Dün Ankara’da TBMM önünde yaptığımız çağrıyı bugün burada bizler de yapıyoruz: Ölümle sonuçlanmaya başlayan saldırıların son bulması için gereken adımlar ivedilikle atılmalı; eğitimcilere yönelik şiddeti önleme yasası artık çıkarılmalıdır. Öğretmen, memur, hizmetli, şef, şube müdürü demeden tüm eğitim çalışanlarına, kamu görevlilerine yönelen şiddeti bir defa daha lanetliyoruz. Bugüne kadar kamu görevlilerine yönelik gerçekleştirilen tüm şiddet olaylarında tepkimizi en sert şekilde ortaya koyduk. Sendika olarak, geçen yıl hayata geçirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu tartışmalarında şiddete yönelik düzenlemeyi talep edip son ana kadar sergilediğimiz ısrarın gereği yapılmadı. O gün gereği yapılsaydı belki bugün daha farklı konuşmak mümkün olacaktı. Genel Başkanımız Ali Yalçın ile görüşmesinde Sayın Bakanın meslek kanununa ilişkin yeni düzenleme konusunda kullandığı ‘şiddete karşı yasal düzenleme’ ifadelerini son derece kıymetli buluyoruz. Bunun bir an evvel hayata geçmesinin takipçisi olacağız.

Değerli katılımcılar,

Eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını önleyecek, caydırıcı olacak, failleri cezalandıracak ve mağdur eğitim çalışanlarına hukuki koruma sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılmasının sağlanması için bugün (10 Mayıs) iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor, ülke genelinde basın açıklamaları yapıyoruz. İş bırakma eylemiyle eş zamanlı olarak, 1 hafta sürecek (10-17 Mayıs tarihleri arasında) dilekçe kampanyamızı da başlatmış bulunuyoruz.

Değerli katılımcılar,

Son birkaç yılda yaşanan hadiselere bakıldığında görülecektir ki, şiddet olayları münferit eylemler olmaktan çıkmış, ne yazık ki yaygın bir toplumsal sorun hâline gelmiş; eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesini sekteye uğratacak boyuta ulaşmıştır. Bugün yaşadığımız acılar, dünün ihmal ve umursamazlığının neticesidir. Yarın yaşanmasını istemediğimiz acılar da bugünkü ilgisizliğin sonucu olmamalıdır.

Şiddetin, eğitimi tehdit eder boyuta ulaşması, geleceğimizi tehlikeye sokacak boyuta varması, acil ve köklü çözüm bulmayı zaruri hâle getirmektedir.

Devlet, kasıtlı şekilde ölüme, yaralanmaya ve zarara sebebiyet verilmesini önlemekle mükelleftir. Devletin bu yükümlülük çerçevesinde, suç işlemekten caydırıcı yasal zemini ve idari şartları tesis ederek yaşam hakkını koruma ve ayrıca buna ilişkin ihlalleri önleyici, bastırıcı ve cezalandırıcı bir infaz mekanizması geliştirme ödevinin hukuk devleti olmanın gereği olduğunu bugün burada bir kere daha hatırlatmak istiyoruz.

Bu doğrultuda, eğitim çalışanlarına karşı eğitim ve öğretim hizmetinin sunumundan kaynaklı şiddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alınması elzemdir.

Eğitim çalışanları olarak, şiddete karşı caydırıcı nitelikte münhasıran bir cezai müeyyide getirilmesini, şiddete uğrayana, çalışana da hukuki koruma sağlayacak türden yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını istiyor ve bekliyoruz.'' Sözlerinde bulundu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

haziranda feyzo gelecek başa

11 Mayıs 2024 Cumartesi 13:12

ısparta mem müdürü yardımcıları atama dahil şube müdürleri komple değiştirilmeden memurlar ezilmeye devam eder eski şube müdürü vardı mobingten ceza yiyen görevden alınıp sürgün tayin edilen onun zamanında hortladı ayrımcılık siyasi dayanışma engel gördüklerini ezme dışlama yandaşlarını kayırma günlerce izinsiz mesaiye gel****ine göz yumma yandaş mutayıtlara iş verme.şikayet edenleri ettiğine bin pişman etme.ceza almışlar alsalar nolacak huylu huyundan vazgeçmez görevlendirmeyle kayırmalar

Haksız yükseliş hikayesi

11 Mayıs 2024 Cumartesi 12:59

Sayın başkanlar mem müdürü herkese üst perdeden konuşuyor ben kimseyi takmam diyor.Ve çalışanları küçümseyerek eziyor.Kapının yanına koyarım diyor.sanki babasının çiftliği.Hoş beyefendi özel sektörden geldi haksızca torpillerle kısa zamanda en önemli koltuğukapıtı ya mem i de kendi okulu zannediyor.Haketmeden koltukları kapan mem müdürünün mem paydaşların etmesine fırsat vermeyin

yassürenli hıdır

10 Mayıs 2024 Cuma 16:38

selami başkan hani destek verdiğin partinin vekilleri nerde Bak hasım gördüğünüz partinin vekili gelmiş sizinkiler eğirdir gölünü mü kurtarmakla meşgul bu arada bayanın teki .ıcarım sendikanıza der gibi sendika bayrağının üstüne oturmuş aidiyeti zayıf galiba maksat mesaiye gitmektense meydanda görüntü vermek adına gelmiş sanırım okulda darp edilen öğrenci hakkında ne düşünüyorsunuz

Öğretmen

10 Mayıs 2024 Cuma 14:13

Eğitim iş ayrı, yandaş ve yalaka sarı sendika eğitim birsen ayrı toplantı düzenledi. Sadece mekan aynı, zaman, kişiler ve içerik farklı. Eğitim iş gövde göstetisi yaparken, diğer sarı sendika cılız, dostlar işbaşında görsün, geçiyorken uğradık türü bir gösteri yaptı. Haberi düzeltin

Davraz

10 Mayıs 2024 Cuma 13:46

Şiddete karşı yiz ama gözü tok orta okulunda öğretmen ve müdürü vardı zavallı bı şey velileri tehtit edip okuldan alın başka okula nere yazdirisaniz yazdırın diyen öğretmenler var onları ne yapalım bı anlatın önce öğretmen kendi öğrenecek eğitimi

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR