13 Mayıs 2024 Pazartesi

Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?

Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?

Isparta

Isparta’da diyetisyen olan Yasin Ayyıldız, yaz aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğini Bomba32 Okurları için anlattı. Su tüketiminin önemine dikkat çeken Ayyıldız, karbonhidrat, kızartma ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını önerdi.

Diyetisyen Ayyıldız, “Hava sıcaklıklarının artmasıyla bireyin vücudundan sıvı kaybı yaşanmaktadır. Vücuttan atılan sıvının tekrar yerine koyulması bu günlerde daha önemli hale gelmektedir. Yetersiz su tüketimi bireyde ağızda koku,ciltte kuruluk,halsizlik,baş dönmesi,böbrek rahatsızlıkları gibi problemlere yol açabilmektedir” diyerek beslenme önerilerini şu şekilde sıraladı;

YAZ AYLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ HUSUS SU TÜKETİMİDİR

Ne kadar su tüketmeliyim dediğinizi duyar gibiyim. Çok basit bir hesaplamayla kilonuzla 30 ml çarptığınızda minumum ne kadar su tüketmeniz gerektiği karşınıza çıkmış olacaktır. Örnek verecek olursam 100 kg birey minumum 3 litre su tüketimi yapmalıdır.

YAZ AYLARINDA SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLER TÜKETMELİDİR

Kızartmalar,fast-food, kremalı ürünler,paketli gıdalar,salam sucuk gibi işlenmiş ürünleri tüketiminden kaçınmalıdır.Bu aylarda yaz sebzelerinin yemek olarak,haşlama veya fırın olarak tüketimi yapılmalıdır.Yemekler zeytinyağı kullanılarak pişirilmelidir.

Su ihtiyacının arttığı bu aylarda yüksek kafein içeren içecekleri tüketmeyiniz.

Kahve-çay su ihtiyacını karışılmazken bireyin daha fazla sıvı kaybına neden olabileceği unutulmamalıdır.

GÜNDE 2 SU BARDAĞI MADEN SUYU TÜKETİN

Terlemeyle birlikte vücuttan sıvı kaybının yanı sıra mineral kaybı da olmaktadır. Gün içerisinde tüketilen 2 bardak maden suyu bireyin su ihtiyacının azalmasını ; kas ağrılarını  ve kas kramplarının olmasını engelleyecektir.

ÖĞÜNLERİNİZDE SEBZE VE MEYVELERE YER VERİN

Sebze ve meyveler içeriğinde vitamin, mineral ve yüksek miktarda su içermektedir. Yaz meyveleri yüksek oranda su miktarı içerirken düşük kaloriyle beslenme listelerinin vazgeçilmezi olarak yer almaktadır.

KARBONHİDRAT MİKTARI YÜKSEK BESİNLERİ TÜKETMEYİN

Karbonhidat miktarı yüksek besinlerin aşırı tüketimi vücut ısının artmasına ve aşırı terlemeye neden olacaktır. Yaz aylarında yüksek karbonhidrat içeren pirinç pilavı-beyaz ekmek-patates-şehriye tüketimi sınırlandırılmalıdır. Karbonhidat içeren besin tüketirken bireyin tercihi tam tahıllı çavdarlı ürünlerden yana olmalıdır.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

cenk

29 Nisan 2024 Pazartesi 08:43

Torpilli Bölge Müdürün oğlu değilmi bi?

Pazar Beyi

29 Nisan 2024 Pazartesi 08:16

Borlu mu olsun Borsuz mu

Kimooo

28 Nisan 2024 Pazar 21:23

Reklamları anlıyoruzda haber reklamı bi başka oluyor bomba 32de

Maden suyu içelim

28 Nisan 2024 Pazar 18:39

Dikkat maden suyu ile soda farklı şeyler. Maden suyu için sodanın hazımsızlığa iyi geldiği gerçek sanılan yanlışlardan. Soda şişelenirken içine basılan gaz nedeniyle geğirince oh midemde yer açıldı sanıyoruz. Maden suyu faydalı mineraller içerir.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR