19 Mart 2024 Salı

MİLYONLARCA TAŞERON İÇİN FLAŞ GELİŞME

MİLYONLARCA TAŞERON İÇİN FLAŞ GELİŞME

Isparta

Milyonlarca taşeronun beklemiş olduğu kadrolara kısa bir süre kaldı. taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda sona gelinirken, yapılacak olan düzenleme ile birlikte artık taşeron kelimesi kalkacak ve kamu çalışanı olarak 4/E sistemi gelecek.  Taşeron işçiler ve devlet arasında yapılması planlanan sözleşmeler 3 yıl olacak. işçilerin sözleşme yenilemesinde performansların etkili olacağı, ayrıca güvenlik ve arşiv taramalarından da mutlaka geçmeleri gerekecek. İşçiler sözleşme için müracaatlarını çalışan kuruma yapacaklar, başka bir kuruma geçiş yapmak isterlerse bu kurumun ihtiyacına göre sınav belirlenecek ve personel mülakata tabi tutulacak. Konuşulan  tasarının yasalaşması ile birlikte tüm güvenlik soruşturmaları 2 ay içinde tamamlanacak ve bu süre zarfı içinde aracı şirketlerde olan anlaşmalar ise fethedilecek, çalışanların patronu artık devlet olmuş olacak. Konuşulan bu sistem için hangi tarihte işe başlayanların sisteme dahil edileceği hakkında henüz bir bilgi verilmezken, bu konu belirsizliğini korumakta.

TAŞERON İŞÇİ HANGİ STATÜDEN OLACAK?

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi için bakanlık 3 formül üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri ile temasta olan bir sendika başkanından edinilen bilgiye göre Bakanlık üç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri; kamuda çalışan taşeron işçilerinin "özel sözleşmeli personel" statüsüyle istihdam edilmesi. Yeni statüde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu'na değil 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olacak ancak sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek. Yani çalışanların iş güvencesi olmayacak. Personel dilerse memur sendikalarına da üye olabilecek.

KAMUYA AİT BİR TAŞERON ŞİRKET Mİ GELİYOR?

İkinci formül ise; "kamuya ait bir şirket" kurulması. Tüm taşeron işçileri bu "şirket"e geçirilecek ancak "sözleşmeli işçi" statüsüyle istihdam edilecek. Çalışanlar işçi konfederasyonlarına da üye olabilecek. En çok üyeye sahip konfederasyon tüm çalışanlar için toplu iş sözleşmesi protokolü yapma hakkına sahip olacak. Ancak "kamuda taşeron vasfı"nın korunup korunmayacağı net değil. Üçüncü formülde de kamuda çalışan taşeron işçileri "işçi statüsü"nde kalacak ama "asıl işçi" olmayacak. Çalışan; hangi Bakanlıkta çalışıyorsa ona bağlı olacak ama sözleşmeler burada da üç yılda bir yenilenecek.

KOBİ'LERE YENİ KREDİ İMKANI

KOBİ’lere esnaf sanatkarlara 10 milyar liralık yeni kredi imkanından bahsetmiştim. İş yeri kredisi, taşıt kredisi. Onun üzerine şimdi yeni bir şeyden bahsedeceğiz. O da KOBİ’lerimizde yeni bir kredi imkanını getiriyoruz. Bu kredi imkanına göre, KOBİ’lerimiz eğer teknoloji düzeyi yüksek ürün ve yatırımlara yönelirse yüzde 70’i ödemesiz, yüzde 30’u geri ödemeli olmak üzere destek sağlayacağız. Amaç katma değeri yüksek ürünlere KOBİ’leri yöneltmek. Yani pahada ağır, yükte hafif. Akıl terinin içinde olduğu, alın teriyle ürünleri üretmek ve daha çok kazanmak.

ÖZEL ÜRÜN OLURSA İKİ KATINA ÇIKACAK

Toplam destek tutarı her bir KOBİ için 5 milyar. Özel bir ürün olursa bu iki katına çıkabilecek. Teknik teknoloji yatırımı destek programı diyoruz buna. Başvurular geçen hafta itibariyle başladı. Geçtiğimiz ay KOBİ’lerin teknoloji ve üretim altyapısını geliştirmek için KOBİ Geliştirme programını da başlatmıştık. Şu ana kadar 8 bin 355 müracaat aldık, değerlendirmeleri sürüyor. Kısa sürede 500 milyon desteği KOBİ’lerimize vermiş olacağız.

STRATEJİK ÜRÜN DESTEĞİ

Bir de yeni destek sistemi olarak, stratejik ürün desteği planladık. Bu programda da yerli ve milli ürünler ayrıca desteklenecek. Yerli katkısı ne kadar fazlaysa, patentiyle, mülki fikri haklarıyla tamamen milli bir ürün varsa bunlara ayrı bir destek programı hayata geçiriyoruz. KOBİ’lerimiz ithal ettikleri ürünlerle ürettikleri takdirde, ithal ettiği ürünü geliştirmek suretiyle yerlilik oranını artırırlarsa bu destekten faydalanabilecekler. Müracaatlar da 15 gün sonra alınmaya başlanacak.

GÜMRÜK KAPILARINDA YENİ SİSTEM

Bir diğer gelişme gümrük kapılarında. Gümrük kapıları malların ve ziyaretçilerin karşılaştıkları, bizim vitrinimiz niteliğindedir. Kara gümrük kapılarımıza gelen ve giden bütün araçlar artık otomatik plaka okuma ve kaydetme sistemi ile çalışacak. Yarın itibarıyla 17 sınır kapımızda kurulan sistem faaliyete geçecek. Kapıköy, Sarp ve Türközü sınır kapılarında da sistem çalışmalar biter bitmez faal hale gelmiş olacak.

ENGELLİLERE KADRO MÜJDESİ

Engelli vatandaşlarımızın hakkını teslim eden onlara öncelik sağlayan tek parti AK Parti'dir. 2002'de 5777 memur vardı. Şimdi 52 bin 236. 10 kattan fazla büyük. 365 binin üzerinde engelli vatandaşımıza iş, aş sağladık 15 yılda. 15 yıl içinde engellilerle ilgili kapsamlı yasayı da AK Parti iktidarında biz çıkardık.  Önümüzdeki sene, 2018'de 5 bin engelli kardeşimize iş vereceğiz. Hayırlı uğurlu olsun. E-KPSS sınavının geçerlilik süresi 2 yıl. Hakları yanmasın diye bunu 4 yıla çıkarıyoruz. 

YÜZ LİRANIN 88 LİRASI BİZDE KALIYOR 12 LİRASI FAİZE GİDİYOR

Bütçenin bu seneki büyüklüğü 763 milyar lira. 2018 bütçesinde faize vereceğimiz miktar yüzde 9. 2002'de bütçenin yüzde 43'ü faiz borcuna gidiyordu. 2002'de 100 lira vergi topluyorduk, içinden 86 lirasını faize yatırıyorduk. Geriye 14 lira para kalıyordu, bozdur bozdur harca. Bu bütçede 100 liranın 88 lirası bizde kalıyor. Gönlümüz istiyor ki hiç vermeyelim.

"HABUR, MERKEZİ YÖNETİME DEVREDİLDİ"

Irak yönetimi bizim muhatabımızdır dedik ve bütün havalimanları, sınır kapılar, merkezi hükümetin kontrolünde olmalıdır dedik. Irak'ın hakları asla zedelenmemelidir dedik. Referandumu yapanlar bunun bedelini ödemelidir dedik. Bunlar artık orada yöneticilik yapamaz dedik, bırakmak zorunda kaldılar. Sınır kapısını da, bu sabah itibarıyla Habur, merkezi yönetime devredildi. Bütün koptroller Irak hükümeti tarafından yapılacak. 

Önümüzdeki kısa vadede yine Zumar, Telafer üzerinden ayrı bir koridoru da devreye alacağız. Devir teslim de sıkıntısız şekilde sağlanmıştır. Adım başı kontroller, gayri meşru vergiler, haraçlar ortadan kalkacak. Tırlarımız Basra'ya kadar yollarına devam edecekler. Aradaki nemalananlar da ortadan kaldırılmış olacak. Bu aynı zamanda Irak'la aramızdaki ticaretin artması için de imkan sunuyor. 

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU

Bakü'de çok gururlandık. Bu tarihi bir proje. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu açıldı. 2004 yılında projeyi fikir olarak muhataplarıma açtığımda hiçbirisi gerçekleştirilebileceğine ihtimal vermiyordu. Bölgede büyük devletler var bunu biz nasıl yaparız dediler. Avrasya coğrafyasında medeniyetleri buluşturan çok önemli bir koridordur. Bunun bir halkası Marmaray'dı. Bu proje sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi olmadan gerçekleştirilemezdi. Huzurlarınızda sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum.  Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda tünelin yarısı Gürcistan'da yarısı da Türkiye tarafında. 9 ay diplomatlar tünelden çıkacak olan toprağın kime ait olacağını konuştu. Farklı ülkelerle iş yapmanın zorluklarını da geçtiğimiz 9 yıl içinde yaşadık. Mutlu sona erdik.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN 20 MADDELİK KANUN TASARISI!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, devlette 441 bini kamu kurumlarında, 330 bini de belediyelerde olmak üzere toplam 771 bin taşeron işçi çalıştığını, bu işçiler için 20 maddelik çerçeve bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını söyledi. Ağbal taşeron işçi maaşlarının ağırlıklı olarak 2 bin lira ila 2 bin 250 lira seviyesinde olduğunu, ancak 7- 8 bin lira alan taşeron işçilerin de olduğunu bildirdi. Bakan Ağbal, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda taşeron işçilere ilişkin torba tasarıyla yaptıkları ücret sınırlamasının sadece 8 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirtti. Taşeronla ilgili çalışmalarda geç kalmadıklarını ifade eden Ağbal, “Teknik çalışmalar bitti. EKK'da görüşüp Bakanlar Kurulu ve ardından Meclis'e sevk edeceğiz. Çok uzun bir kanun tasarısı olmayacak. Belki 20 maddelik bir çerçeve kanun olacak. Çok kısa sürede geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

TAŞERON İŞÇİLER 657'Lİ Mİ OLUYOR?

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi için bakanlık 3 formül üzerinde çalışıyor. Bakanlık yetkilileri ile temasta olan bir sendika başkanından edinilen bilgiye göre Bakanlık üç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri; kamuda çalışan taşeron işçilerinin "özel sözleşmeli personel" statüsüyle istihdam edilmesi. Yeni statüde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu'na değil 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabii olacak ancak sözleşmeler üç yılda bir yenilenecek. Yani çalışanların iş güvencesi olmayacak. Personel dilerse memur sendikalarına da üye olabilecek

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ökkeş kaya

06 Kasım 2017 Pazartesi 23:52

Hay ben böyle kadroya kardeşim bu insanlarla alay etmektir kadro sözü verdiniz şimdi milleti kandırmak için formül arıyorsunuz kadro dediginiz karayollarında ki arkadaşlara verilen kadro Ösp yada kamuşeron yada farklı birşey değil KADRO istiyoruz

gecıcı işci

06 Kasım 2017 Pazartesi 08:17

yenı gırenler modurmu olacak halkın cöpünü asfaltında yolda calışan yenı alındık madur olmayalım

işci

06 Kasım 2017 Pazartesi 08:08

beledıye calışanıyız bır ay oldu gırelı bızımgıbılerın durumu ne olacak lütfen acıklama

Magdur olacagiz

06 Kasım 2017 Pazartesi 01:33

Şimdi halihazirda ben kamuda 1 seneden beri taşeron olarak çalışıyorum bana 2015 öncesi çalışma şartı gelirse ben işimden mi olucam devlet beni mağdur edecek suriye vatandaşlığına geçelim bize bakarlar o zaman işsiz güçsüz kalınca

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR