18 Nisan 2024 Perşembe

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Zorunlu askerlik sistemi üzerinde çalışma yürüten Milli Savunma Bakanlığı, 'kadınlara askerlik' konusunu da çalışmalarına dahil etti.

Isparta

Kadınlar için getirilmesi öngörülen askerlik sisteminin,gönüllülük esasına göre uygulanması üzerinde duruluyor. Kadınların mevcutsürelerde değil, temel askerlik eğitimini esas alan kısa süreli askerliği, buesasa göre yapabileceği belirtiliyor.

 

KONU MASAYA GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Genelkurmay Başkanlığı,askerlik sistemini sil baştan yazmak üzere başlattığı çalışmalarını sürdürüyor.Konu, geçtiğimiz aylarda TBMM Milli Savunma Komisyonu gündemine de geldi veaskerlik sistemi, zorunlu askerlik uygulamasının devam edip etmeyeceği, bedellibeklentileri, yurt dışındaki örnekleri de masaya yatırılarak ayrıntılı olarakdeğerlendirildi. MSB ve Genelkurmay Başkanlığı nezdinde yürütülen askerliksistemi çalışmalarına "kadınlara gönüllü askerlik" de dahil edildi.

 

NORVEÇ VE İsrail'DE ZORUNLU

Şubat 2016 tarihli "Zorunlu Askerlik Hizmeti"başlıklı araştırmada uygulama, gündeme geldi ve incelendi. Buna göre, Norveç veİsrail hariç zorunlu askerlik sadece erkekleri kapsıyor. Avusturya, Danimarka,Estonya, Finlandiya, İsviçre, Litvanya ve Yunanistan'da kadınlar dilersegönüllü olarak askerlik yapabiliyor. Norveç, 2015 yılında kadınların askerlikyapmalarını zorunlu hale getirirken, İsrail'de ise kadınlar 2 yıl askerlikyapmak zorunda.

 

TBMM'nin yaptığı askerlik araştırmasında, Avrupa kıtası veTürkiye'nin komşusu ülkelerdeki askerlik sistemleri ayrıntılı olarakdeğerlendirildi. Araştırmaya göre, 1990'lardan bugüne zorunlu askerlikhizmetini devam ettiren ülke sayısı, hem Avrupa Birliği hem de NATO üyesiülkeler içerisinde oldukça azaldı.

 

TÜRKİYE SAYI OLARAK ÖNDE

2016 yılı itibariyle zorunlu askerlik, 28 üyeli AB içinde 6ülkede, 28 üyeli NATO'da ise 5 ülkede uygulanıyor. Avrupa kıtasında, zorunluaskerlik uygulamasının sürdüğü ülkeler arasında sayıca en büyük orduya iseTürkiye sahip. Türkiye, gerek aktif askeri varlığı gerekse zorunlu askersayısıyla, kendisine en yakın olan İsrail ve Yunanistan'ı bile 3-4 kat geridebırakıyor.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR