16 Nisan 2024 Salı

Milletvekili Cesur mecliste konuştu

Milletvekili Cesur mecliste konuştu

Isparta

TBMM’de kooperatifçilik kanunu görüşülürken söz alan İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Elma Üreticisi örneğiyle çiftçinin feryadını dile getirdi ve ekledi; Yolsuzluğun da yoksulluğun da, kayırmacılığın da hırsızlığın da hesabını soracağız.

Sözlerine çiftçinin yaşadığı zorluklarla başlayan ve rakamlarla mazota, gübreye, yeme yapılan zamlarla çiftçimin düştüğü zorluğu anlatarak başlayan Cesur, borcunu ödeyemeyen çiftçinin artık tarımı bıraktığını ekledi:

Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçi borcunu nasıl ödeyecek gözünüzü seveyim? Açın gözlerinizi, kulaklarınızı artık ve bakın hâline çiftçinin, yanına gidemiyorsunuz ama bari benim söylediklerimi dikkate alın.

ISPARTADA 15 YILDA ELMA ÜRETİCİSİNİ 30 KAT FAKİRLEŞTİRMİŞSİNİZ

Cesur Isparta elma üreticisinin sorunlarını gözler önüne sererek devam etti:

“Şimdi elma hasat zamanı bizim Isparta'da. Eğirdir ve Gelendostlu çiftçilerimizi buradan saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. İlacın geçen sene tonu 5-6 bin lira, bu sene yüzde 60 artmış, 8-10 bin liraya çıkmış ve 1 kilo elmayı 1,9 liraya üretiyor elmacı. Şimdi, satış 2-2,20 lira güya ama 1,5 lirra ile 1,8 lira arasında bulabilse satacak. Geçen sene satamadı, depolarda çürüdü, sokağa atmak zorunda kaldı. Gelendost ve Eğirdir'de on beş sene önce, bakın, on beş sene önce 0,50 liraya üretip 1,5 liraya satıyordu elma üreticisi ve şimdi aynı paraya satıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? O zaman 3 katına satıyordu, şimdi aynı paraya satıyor yani bu da on beş yılda elma üreticisini 30 kat fakirleştirmişsiniz demek.”

Mazot dört yılda yüzde 74 artmış yani 100 lira ödeyen şimdi 174 lira ödemek zorunda. Süt yemi ve saman dört yılda yüzde 230 artmış yani 100 lira ödeyen şimdi 330 lira ödemek zorunda. ÜRE gübresi dört yılda yüzde 310 artmış yani 100 lira ödeyen şimdi 410 lira ödemek zorunda ve 619 binin üzerinde borcunu ödeyemeyen çiftçimiz var yani her 4 çiftçiden 1'i borcunu ödeyemiyor değerli arkadaşlar. 2003'te 2,5 milyar lira olan çiftçinin borcu 2021'de 180 milyar liraya yükselmiş. Bakın, 2,5 milyar liradan 180 milyar liraya yükselmiş. 2002'de çiftçinin kazancının yüzde 7'si borç ödemeye gidiyormuş, 2020'de yüzde 43'ü borç ödemeye gidiyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçi borcunu nasıl ödeyecek gözünüzü seveyim? Açın kulaklarınızı gözlerinizi ve bakın hâline çiftçinin, yanına gidemiyorsunuz ama bari benim söylediklerimi dikkate alın.

UMUT HİÇ BİTMEYEN BAHAR MEVSİMİ; KAR DA YAĞAR, FIRTINA DA VAR AMA SONUNDA ÇİÇEKLER MUTLAKA AÇAR

Sözlerine sandıkla devam eden Cesur, umudun bitmeyeceğini söyleyerek sözlerini

tamamladı:

"Taş mı yiyecek çiftçi?" demiştim ben bu kürsüde. Evet, taş yemiyor ama o taşı saklıyor çiftçi, sandığa saklıyor o taşı. Bakın, artık durum Fuzuli'nin dediği yere dayanmış: "Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil." O yüzden ben ve biz söylemeye devam edeceğiz. Umut hiç bitmeyen bahar mevsimi; içinde kar da yağar, fırtına da var ve ama sonunda çiçekler mutlaka açar.”

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çifti 2002'de 2 milyon 588 bin iken 2020'de 1 milyon 803 bine düşmüş yani sistemden 800 bin çiftçi ayrılmış. Bu ne demek biliyor musunuz? Artık bırakıyor, bu işi yapamıyor demek. SGK'ye kayıtlı çiftçiler 2008'den beri yarı yarıya azalmış, 1 milyon 127 binden 547 bine düşmüş. Çiftçi sayısı düşünce ne oldu biliyor musunuz? Ekili araziler azaldı ve tarımın hafızası var, bu bitiyor, çok üzülüyorum. 4,2 milyon hektar ekili arazimiz artık işlenmiyor yani Türkiye üretemiyor. Nasıl üretsin? Şimdi elma hasat zamanı bizim Isparta'da. Başta şimdi elma hasadında emek veren Eğirdir ve Gelendostlu, tüm Isparta’daki  çiftçilerinizi buradan saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. İlacın geçen sene tonu 5-6 bin lira, bu sene yüzde 60 artmış, 8-10 bin liraya çıkmış ve 1 kilo elmayı 1,9 liraya üretiyor elmacı. Şimdi, satış 2-2,20 lira güya ama 1,5 lirra ile 1,8 lira arasında bulabilse satacak. Geçen sene satamadı, depolarda çürüdü, sokağa atmak zorunda kaldı. Gelendost ve Eğirdir'de on beş sene önce, bakın, on beş sene önce 0,50 liraya üretip 1,5 liraya satıyordu elma üreticisi ve şimdi aynı paraya satıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? O zaman 3 katına satıyordu, şimdi aynı paraya satıyor yani bu da on beş yılda elma üreticisini 30 kat fakirleştirmişsiniz demek.

Şimdi, aş yok, iş yok, huzur yoksa geleceğe dair umut da olmuyor. Umut yoksa ne oluyor biliyor musunuz? Bu düzen böyle sürmez. Yoksulluğun da, umutsuzluğun da, boşa giden yılların da, hırsızlığın da, kayırmacılığın da, bütün bunların da hesabını soracağız.

"Taş mı yiyecek çiftçi?" demiştim ben bu kürsüde. Evet, taş yemiyor ama o taşı saklıyor çiftçi, sandığa saklıyor o taşı. Bakın, artık durum Fuzuli'nin dediği yere dayanmış: "Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil." O yüzden ben ve biz söylemeye devam edeceğiz. Umut hiç bitmeyen bahar mevsimi; içinde kar da yağar, fırtına da var ve ama sonunda çiçekler mutlaka açar.

HABER MERKEZİ

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Sallama aylin

23 Ekim 2021 Cumartesi 14:08

Herşeyi anladim da bir doktor maaşı ile sen bu variyeti nasıl kazandin madem durustsun bunu izah et ben 30 sene memurluk yaptim valla 1 evi zor aldım o zaman sen kim zamanında nasıl kazandin onu izah et boş boş salliyorsun

DİŞİ KURT

23 Ekim 2021 Cumartesi 13:02

Atatürk ün yaptıklarıyla REİSİMİZİN yaptıkları aynı bi bakın .Atatürk zamaninda yiyecek ekmek yoktu hepiniz bilirsiniz. Ama millet canini bile verdi hepsinin ruhu şad olsun. İşte biz böyle bi ecdadin torunlariyiz. Bizleri açlikla taraf tutmayla sağ sol kavgasına sürükleyerek parçalamaya çalışıyorlar. Uyanin artik. Dış güçler içerde ve dışarda durmuyor. Bizler halk olarak birbirimize kenetlen meliyiz. Burda tek sorun dış güçlerin Türkiyeyi ele geçirmek istemesi. Bunuda iç güç kullanıyorlar

Düz Ispartalı

23 Ekim 2021 Cumartesi 12:54

Yahu bu ülkede torpilsiz amele bile olamıyorsun.Paran yoksa milletvekilliğine aday bile olamıyorsun.Sen kimin torpiliyle milletvekili oldun??

DİŞİ KURT

23 Ekim 2021 Cumartesi 12:54

Aylin hanım. Bu milleti Kandıramazsın. Türkiyenin yeraltı kaynakları REİS bunu işlemeye çalışıyor. Ki Türkiye Ekonomi bakımından yükselsin. Buda 2023 yılına kadar ancak olur. Sizde;şimdiki virüs ve kıtlıgi kullanarak halkı galeyana getirerek (dünya genelinde oysa bu illet )sözde ekonomiyi rahatlatacak siniz.RTE cefa çekecek meyvesini siz yemek istiyorsunuz. Bütün çabanız bu. Ayrıca Atatürk cü kardeşlerim. ; atamizin düşmanı olanlarla chp ip HDP birlikte. Gözünüzü siz açın. Hala anlamıyormusunu

Ispartalı Celal

23 Ekim 2021 Cumartesi 08:20

Doğalgazı akaryakıtı doları evroyu Aylin Hanım mi zam yapmış. Ondan mı zirliyor bu troller

Vatandaş

23 Ekim 2021 Cumartesi 08:03

At bakalım, havadan., sudan ..... Geçmişteki EGE BANK ı kim soydu ? Paralar nerede ? O paralarla dış ülkelerde at oynatanlar kim ? Senin onlarla ,irtibatın var mı ? Seni bu vekilliğe kimler getirdi ? Arada bir de bu ve buna benzer sorulara cevap versen...iyi olmaz mı ?

mamati

23 Ekim 2021 Cumartesi 07:38

Sayın vekilim HDP li Fatma size ne dedi bizim sayemizde o koltuklarda oturuyorsunuz dedimi hemde mecliste bu durumda bile çıkıp pişkin pişkin siyaset yapıyorsanız ne diyeyim meşrep meselesi

mahoni

23 Ekim 2021 Cumartesi 07:36

Bakıyorum benim sulalem ak parti karşıtı valla ben nankör değilim bir gelik faizin %7500 olduğu xamanida bilirim SGK li hastaların cavur rziyetinide bilirim bir odada 6kisi yayılan zamanlarında bilirim benim kuzenim gibi dayım gibi emmim gibi nankör değilim Çanakkale'de dedemin yediği yenegide bilirim ne olursa olsun 50senedir PKK belasinida bilirim onbinlerce mazlum insanın canını kıyan PKK ile sarref .....ve iç tutan CHP yide bilirim onun için vatanımı satmam yok ekonomi şöyle diye PKK ile olm

Gabakçı

23 Ekim 2021 Cumartesi 01:15

Dış borç 450 milyar $, İşsizlik %15, Dolar 9,62, Asgari ücret Çin’in gerisinde,Türkiye kara para aklama da ve teröre finansmanda gri listeye girdi artık G-20 üyesi değiliz, yolsuzluk adaletsizlik diz boyu,5milyon suriyeli bize girdi 5 litre zeytinyağı 250 tl uyuyun siz iyi uykular uyanınca şöyle dersiniz elimize kutsal kitabı verip Gözlerimizi kapayıp dua etmemizi istediler gözlerimizi açtığımızda yeraltı ve yerüstü kaynaklarımız ve vatanımız yabancıların eline geçmişti tıpkı Afrikalılar gibi

MARDİNİN DELİSİYİM

22 Ekim 2021 Cuma 23:11

KAFİR DİYORKİ:BEN TÜR-KÜRT,ALEVİ SUNNİ,FETÖİTİ,SAĞ SOL,DARBE ile YIKAMADIM.TÜRKİYE'yi gelen yedi ğiden yedi.HEM DIŞARIDA,HEM İÇERDE ,ĞELEN YADİ,GİDEN YEDİ,ĞELEN YIKMAYA ÇALIŞTI,ĞİDEN YIKMAYA ÇALIŞTI. HAYRET BEEEEEEEEEEEEE HALEN TÜRKİYE nE yıkıldı nede BATI. NE YIKILACAK NEDE BATACAK. İNŞAALLAH İSLAMIN KALESİ OLARAK DİMDİK EBEDİYEN VAR OLACAK. DAHİLİ VE HARİCİ HAİNLERDE KAHROLUP ĞİDECEK

HAYDİ YALAN DEYİN

22 Ekim 2021 Cuma 23:02

EVET İNÖNÜ CESUR İDİ. ATANIZ MUSTAFA KEMAL PAŞANIN RESMİNİ paraları üzerinde kaldıran kişidir. BUNDAN DOLAYI ATATÜRKÇÜLERİ KUTLUYORUM . DENİZ ĞEZMİŞİ yine solcular astı. NİHAT ERİM. ve solcular idamına mecliste İDAM EDİLMESİ İÇİN EL KALDIRDILAR VE ÇOĞUNLUKLA İDAM ETTİLER. dersimi MUSTAFA KEMAL bombaladı diye yalan atıp .ALKIŞLIYANLAR YİNE SOLCULARDIR.ŞARK bölğesine en büyük zülmü eden malatyalı İNÖNÜDÜR. leyla zanayı ,MECLİSE SOKAN YİNE SOLDUR ,yani inönü veya karayalçın SOLCULARIDIR.

neme lazim

22 Ekim 2021 Cuma 22:15

kusura bakmada bu embesil halk oldugu muddetce n..h sorarsiniz

Poyraz Demir

22 Ekim 2021 Cuma 21:06

Ezikliğin yarattığı derin intikam hissinin, cahilim ama güç bende diyebilmenin ve aşağılık kompleksine neden olan kültür ve sanata had bildirmenin keyfini süren insanlar var oldukça iktidar zor size. Bedava tuvalet bulmak için yarım saat yürüyüp, 300 çakarlı araçla gezen yöneticileri alkışlayan insanlar ülkesi burası. Ekmek çıkmaz bacım size buradan.

Mustafa Kemal

22 Ekim 2021 Cuma 20:37

Cesur hanım sözlerinizle bazı yorumcuları aşırı sinir etmişsiniz. Bu yorumcular Haçlı muhabbeti yapmışlar. Bu yorumcular doğru düzgün ibadetini yapmaz, çocuklarını doğuda çalıştırmazlar, askerliklerini bedelli yaparlar. Hepsi klavye kahramanıdır bu yorumcular

ENAYIMI SANIYORSUNUZ

22 Ekim 2021 Cuma 19:54

ANADOLUNUN ĞÜNEYİNİ. GAZİ ANTEP,ŞANLI URFA,KAHRAMNA MARAŞ ADANA yı fransızlarla BAŞBAŞA BIRAKANLAR KAHROLSUN. ANADOLUNUN DOĞUSUNU MOSKOF ve ERMENİLERLE BAŞBAŞA BIRAKANLAR KAHROLSUN. 1915 olayları soy kırımdır diyenlerle İTTİFAK KURANLAR KAHROLSUN. 10 EMPERYALİST. HAÇLI ROMEN DİYOJENİN veletlei ile AYNI DİLİ KULANALAR KAROLSUN. ****em siyaset değildir. tarihi bize YANLIŞ ANLATANLAR KAHROLSUN. BİZ BU VATANDA RAHAT İSEK kime BORÇLU OLDUĞUNU ĞÖRMEYEN ĞÖZLER KÖR OLSUN. KAHRU PERİŞAN OLSUN.

DİŞİ KURT

22 Ekim 2021 Cuma 19:48

Sy. Cesur bu konuşmanız bile söylediklerinizle tezat. Demek iktidar olsanız aynisini sizde yapacaksınız. Halkı ikiye böleceksiniz. Ayrıca neyin hesabı soruluyor. ülkeyi kalkindirmaya güçlendirmeye çalışan kişiye bu düşmanlık niye .madem derdiniz halka hizmet. Niye RTE yanında durmuyorsunuz. Hangi ilke ve inançlara mensupsunuz. Veya şöyle söyleyeyim ;Türkiye nin güçlenmesi bazılarına ağır geldi. Darbeyle yikamadilar ; halkı birbirine düşürüp iç karışıklık çıkarmak. BAŞARAMAYACAKSİNİZ

Mahonin kuzeni

22 Ekim 2021 Cuma 19:40

Bu cehape yüzünden ekonomi battı, 20 yıldır ülkeyi mahvetti cehape

Vatandaş

22 Ekim 2021 Cuma 19:24

Oylari yüzde 5 e ve 25 e düşenler telâşlarmış anlaşan.Sonunuz geldi din ve milliyet tüccarları. Yolunuz açık olsun MILLET ITTIFAKI.

Cabbay

22 Ekim 2021 Cuma 19:15

daygan abey benim gocumde cen bu vekiyden eyicin buu vekiy ciyekyi atiyoy biy icyaati yog daygan abey cen de****yicin cesuysun abey

Hüseyin

22 Ekim 2021 Cuma 18:46

Allah razı olsun. Aylin hanım iktidar partisinden vekil olsaymış ısparta gerçekten ilerlerdi. Antalya konya yolu yapılırdı. Fabrika v. B. Kurulurdu. İnşallah 2023 ve 2024 seçimlerinde iktidar olurlar. Akp li olarak oyumuz komple size. Isparta ya her geldiğinde geziyor köyleri. Ya diğerleri seçime 1 ay kala gezerler. Seçime 2 gün kala iyi partiye grçiyoruz inşallah 750 kişiyle akp den ayrılıp

Mutlu

22 Ekim 2021 Cuma 18:27

Kocam tek taş almış doğum günü hediyesi

Mahoni

22 Ekim 2021 Cuma 17:57

Apoyu fetoculari salın tankın altındakilere hesap sorun Allah size ve CHP ye iktidar yüzü gostermesin

Ispartali sakin

22 Ekim 2021 Cuma 17:15

Öncelikle sen kimin torpiliyle siyasete girdin?onu açıkla.Torpilin kayirmacılığın olmadığı yer var mı?

Vatandaş

22 Ekim 2021 Cuma 17:14

Birde poz alalım elma armutlar içinde...

HAYDAR-I KERRAR

22 Ekim 2021 Cuma 16:51

verem olacaksınız iktidar yüzü ğörmeyeceksiniz 10 devlet değil dünyanın haçlıları size deStek verse dahi.İKTİDAR OLAMAYACAKSINIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIZ.

AKŞAMCI

22 Ekim 2021 Cuma 15:57

Elmacı armutcu laylon terlikçi v.s bunların sorunlarıVarda bizimkisi ne olcek...kim ilgilencek......Günlük bir ufağım bir paket amerikan cigaram varSayın vekilim size durumları Arz Ederim.....

Oflaz

22 Ekim 2021 Cuma 15:49

İktidara gelmeden önce bu şekilde vaatlerde bulunuluyor.İktidata gelince unutuluyor.Bilmemki inansakmı inanmasak mı.

Mahonin amcasi

22 Ekim 2021 Cuma 15:45

Yolsuzluk , hırsızlıkta yapsa adam namaz kılıyor ya.Daha ne yapsın.

İpsiz

22 Ekim 2021 Cuma 15:37

Beyaz kürküne talibim cesur vekilim...

dvd

22 Ekim 2021 Cuma 15:32

Bir memlekette namuslularda namussuzlar kadar CESUR olmalı.inönü

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR