19 Nisan 2024 Cuma

MİLLETVEKİLİ BİLGİÇ YOĞUN TEMPO İLE ÇALIŞIYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Ahmet Aydın Avrupa Parlamentosu Bütçe Başkanı Jean Arthus ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Kabulde Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan ve bazı milletvekilleri de hazır bulundu.

Isparta

Avrupa Parlamentosu (AP) Bütçe Komisyonu Başkanı Jean Arthuis, Avrupa Birliği'nin (AB) Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar avroya ilişkin,"Bu konu Avrupa Birliği ve Türkiye arasında varılacak mutabakata bağlı olacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) Bütçe Komisyonu Başkanı Jean Arthuis, Avrupa Birliği'nin (AB) Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar avroya ilişkin,"Bu konu Avrupa Birliği ve Türkiye arasında varılacak mutabakata bağlı olacak. Bir takım devlet yapıları ve başka aktörler de bu paranın aktarılma sürecine dahil olacak" dedi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik AB yardımlarını yetkililerle değerlendirmek üzere Ankara'da bulunan Avrupa Parlamentosu (AP)Bütçe Komisyonu Başkanı Jean Arthuis ve beraberindeki komisyon üyeleri, TürkiyeBüyük Millet Meclisi (TBMM) Bütçe Komisyonu ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile yaptığı görüşmelerin ardından, AB Türkiye Delegasyonunda basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan AP Bütçe Komisyonu Başkanı Jean Arthuis, Türkiye'deki kampların sığınmacıların sadece yüzde 10'una ev sahipliği yaptığını, Türk toplumunun Suriyelileri şehirlerde ağırladığını söyledi.


Sağlık, eğitim ve iş imkanı yaratmanın acil ihtiyaçlar olduğunu belirten Arthuis, "Avrupa Birliği bu önlemlerin alınmasında şeffaflık olmasını çok önemsiyor. Çünkü AB yükü paylaşmak istiyor" dedi.

Arthuis, AB'nin Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye'ye ödemeyi taahhüt ettiği 3 milyar avronun ne zaman ve ne şekilde aktarılacağına ilişkin soruya, "Bu konu Avrupa Birliği ve Türkiye arasında varılacak mutabakata bağlı olacak. Bir takım devlet yapılarıve başka aktörler de bu paranın aktarılma sürecine dahil olacak" yanıtını verdi.

Türkiye'deki sığınmacıların ihtiyaçları için tahmini bir değerlendirme yapıldığını kaydeden Arthius, şöyle devam etti:

"Örneğin şu an Türkiye, Suriyeli öğrenciler için kaç okul gerektiğiyle ilgili değerlendirmeyi yapıyor. Tüm bu paranın kullanımıyla ilgili ilk değerlendirmeyi Türkiye yapıyor, çalışmaları 15 Şubat itibariyle tamamlayacak. Hemen ardından Avrupa Birliği kendi değerlendirmesini yapacak.Bunun da tamamlanmasıyla birlikte iki taraf bir araya gelerek finansal araçlar açısından ne yapılması gerektiğini konuşacak ve yol haritası belirlenecek."

Toplantıya katılan AP 2016 Bütçe Raportörü Jose Manuel Fernandes, sığınmacılara destek konusunda, "AB ülkeleri kenara çekilip Türkiye'yi yalnız bırakmayacak. En büyük önceliğimiz eğitim. Türkiye'ye eğitim,sağlık ve diğer alanlarda önce bir milyar, ardından da iki milyar avro yardım sağlanacak" diye konuştu.

Heyette yer alan AP 2017 Bütçe Raportörü Jens Geier ise, heryıl insani yardımlara ne kadar para harcanabileceğiyle ilgili 28 AB ülkesinin birlikte hareket ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

 

"2016 bütçesi içinde mülteciler için 750 milyon avro Türkiye'ye mali destek olarak sağlanacak. Ancak bu büyük siyasi zorluklar dagetiriyor. Çünkü başka alanlardan bu alana para aktarmak gerekiyor. Bununla ilgili görüşmeler yapacağız. AB bütçesi gelecek yıllarda uluslararası insani krizlere yanıt verebilecek şekilde yeniden düzenlenecek."

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR