27 Nisan 2024 Cumartesi

Medya kuruluşları kapanmanın eşiğinde

Medya kuruluşları kapanmanın eşiğinde

Isparta

Koronavirüs salgını, döviz krizi, enerji ve akaryakıt fiyatlarındaki artış gibi birbiri ardına yaşanan krizler, medya kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirdi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı tarafından, medya sektörünün içinde bulunduğu darboğaza dikkat çekmek amacıyla yapılan yazılı açıklamada, krizden çıkış için alınması gereken önlemler bir bir sıralandı.

Yaşanan krizlerin yüzlerce yerel medya kuruluşunun kapanmasına, binlerce medya çalışanının işsiz kalmasına yol açabilecek büyüklükte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, gazete okuma oranlarının düştüğü, gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp, mürekkep başta olmak üzere tüm malzeme fiyatlarının döviz cinsinden fiyatlarının arttığı, SGK ve vergi giderlerinin dayanılmaz hal aldığı vurgulandı.

Bu sorunların üstüne döviz kurlarında yaşanan artışın girdi maliyetlerini katladığı, aynı paralelde akaryakıt ve enerji giderlerinin de arttığına dikkat çekilen açıklamada, zaman geçirilmeden alınması ve belli bir eylem planı çerçevesinde yaşama geçirilmesi gereken önlemler şöyle sıralandı:

1) Basın İlan Kurumu resmi ilanları yerel gazeteler için yaşamsal önem taşıyor. Ancak, Hükümet kanadının 12 temsilcisi atanmadığından, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu yaklaşık bir yıldır toplanamıyor. Genel Kurul en kısa sürede toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması halinde de, hak kaybı yaşanmaması için yeni fiyat tarifesini BİK yönetim kurulu belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır.

Artış kararı verilirken, dolar artışı ve enflasyon oranı dikkate alınarak fiyat yükseltilmeli, yeni fiyatlar yılbaşı itibariyle uygulanmalıdır. Bu konuda önerimiz, resmi ilan fiyat tarifesi sütun santim fiyatının satış sayısı 50 binin altındaki gazeteler için en az 30 TL olması, satışı 50 binin üzerinde olan gazeteler için de bunun paralelinde fiyat belirlenmelidir.

2) Acil önlemler kapsamında başta gazete kâğıdı olmak üzere sektörde kullanılan tüm sarf malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, uzun vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA gibi kâğıt fabrikaları yeniden kurulmalı.

3) Medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber siteleri için kamu bankalarınca “kredi” sağlanmalı. Medya kuruluşlarına banka sicil durumuna bakılmaksızın faizsiz kredi verilmelidir. Ayrıca KOSGEB, İŞKUR veya Hazine tarafından zor durumdaki medya kuruluşlarına hibe verilmelidir.

4) Medya kuruluşlarının birikmiş SGK ile diğer vergilerinde indirim yapılmalı, indirim sonrası hesaplanacak borç taksitlendirilmeli.

5) Gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber sitelerinde görev yapan basın çalışanlarına ve diğer basın kartı sahibi gazetecilere faizsiz kredi verilmeli.

6) Yargı Paketi kapsamında TBMM’de yapılan değişiklik geri alınmalı, icra ve iflas ilanlarının eskiden olduğu gibi tam kapsamlı yayınlanması ve icra müdürlerinin keyfiyetine bırakılmaması için Adalet Bakanlığınca genelge yayınlanmalı ve ardından yasal düzenleme yapılmalı.

7) Televizyon kuruluşlarından alınan uydu bedellerinde indirim yapılarak TL’ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, bir süre alınmamalı. Zorunlu yayınlanan kamu spotları ücretlendirilmeli.

8) Yerel basın kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumları tarafından ilan ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat bankası ve kamu ilanları yerel medyaya yönlendirilmeli, ayrıca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve zorunlu yayın desteği vermeli. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin meclis tutanaklarının tüm il ve ilçelerde yerel gazetelerde yayınlanması sağlanmalı.

9) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarına getirilen yerel basına abone olunmama uygulamasına son verilmeli, reklam ve ilan verme kısıtlaması kaldırılmalıdır.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Eee

01 Aralık 2021 Çarşamba 01:42

Küçük bir ilçe belediyesine ilde basılan tüm yerel gazeteler posta yoluyla göndererek kazanç sagliyorsunuz etik değil.yandas reklam ve haber yapıyorsunuz tarafsız değil.gazetecilikte araştırmacı değilsiniz.taraf olurken karalama yapıyorsunuz.kendini aşan gazeteler özellikle bu gazete İnternet gazetesi olarak çağı yakaladı bomba32 den bahsettim

Biten Ekonomi

01 Aralık 2021 Çarşamba 00:33

Şakşakcılık yapacağınıza ,ülkenin gerçeklerini ve doğruları yazsaydınız bu durumlara düşmezdiniz.

gazeteler ve ekleri

01 Aralık 2021 Çarşamba 00:25

gazeteciliği bırakıp dalkavukluğa geçen satılmış gazeteler tv ler yüzünden beyefendi...valla iyi bile dayandınız bakkala giderken babam iki ekmek birde milliyet derdi nur içinde yatsınlar gazete okumayana cahil gibi bakarlardı 85 yaşına kadar gazetesini okudu annem ve kayınvaldem yemek sormadılar gazete aldınızmı dediler o güzelim kuşak sayenizde yok oldu.... çünki okunacak birşey yok malum resme bak bak otur....bulmacası magazini haberi herşeyiyle bir okul bir kültürdü gazeteler

HER AMPÜLÜN SONU VAR

30 Kasım 2021 Salı 23:59

allahın sopası yok muhalefeti karamak için yalan dolan yazarsanız herşeyi güllük gülistan yapar gerçekleri saklarsanız iyi olmuş derler ısparta basın bürosu yaza yaz bi hal olduk ATATÜRK RESMİ YOKTU DUVARDA KUŞ RESMİ OSMANLI TUĞRASI VE DÜNYA ŞEYİ BETER OLUN TEK LÜKSÜMÜZ GAZETE İDİ ONUDA BİTİRDİNİZ GAZETECİ DEDİĞİN ABDİ İPEKÇİ GİBİ UGUR MUMCU GİBİ DÜRÜST NERT KORKUSUZ VE GERÇEKLERİ YAZAN ADAM OLUR KALEMİ PARAYLA SATMAZ NEGEHAN ALÇI GİBİ MESELA bankaları batırıp aldığı kredilerle köşklerde

Elmacı

30 Kasım 2021 Salı 23:37

Gazetecilik birilerini rahatsız etmek için yapılır ,gerisi halkla ilişkilerdir der George Orwel Siz birileri rahat etsin diye kaleminizi ( Çoğunlukla) kullanan diyemeyeceğim kullandıran gazeteci olduğunu düşünenlerdensiniz. Artık hakikatin sesi olun İktidarın yalakası değil şu an $ 13.70 oldu hepimiz fakirleşiyoruz çocuklarımızın geleceği çalınıyor YETER diye bir kez manşet atın

saadet

30 Kasım 2021 Salı 21:37

eeee gazeteciliği unutup yandaş olursanız övgü düzecegiz diye okuru küstürürseniz bir kişiyi çıkarıp digerlerini karalama kampanyası yaparsa bazı gazeteciler elbette kapanırsınız evimize gazete gelmediği gün eksik hissederdik kndimizi tarafli degillerdi herşeyi yazarlardı korkmadan cesurca sonuca katlanın tek güzelliğimiz okuma zevkimiz gazete idi artık almıyoruz hepside tek kişiye çalışıyor padişahım çok yaşa

Abdullah AYDIN

30 Kasım 2021 Salı 19:54

İki domates yiyeceğimize bir domates yersiniz. Ekmek yiyeceğinize soğan yersiniz.

Asrın lideri

30 Kasım 2021 Salı 19:27

Secim zamanı gelincede kime oy verelim , kimse yok diyip yine reise oy verin.Hepiniz ağlayıp sonra yine aynı adama oy verin bu nasıl bir kafa

Sengetli

30 Kasım 2021 Salı 19:25

Ulan okunacak gazete mi kaldı da ağlıyorsunuz?Hepiniz bir kaç kişinin çalışanlarısınız. Gazeteci gibi gazetecilik yapın da görelim.

Elmacı

30 Kasım 2021 Salı 17:03

İktidarın borazanı olmanız sizleri kurtarmaya yetmedi değil mi ? Gerçekten halkın medyası olsaydınız iktidara göbekten bu kadar bağlı olmasaydınız halkımız size sahip çıkardı. En azından henüz vakit bitmiş değil haberciliği gazete ve gazeteci gibi yapın. Gerçeklerden ayrılmayın Vekil gazeteciliğinden Asil gazeteciliğine geçin.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR