26 Nisan 2024 Cuma

Mantardan Zehirlenen Minik Aylin, Nakille Kurtuldu

Mantardan Zehirlenen Minik Aylin, Nakille Kurtuldu

Isparta

Afyonkarahisar'ın Çay İlçesi'nde, annesi Songül Çevik'inpişirdiği mantardan zehirlenen 2.5 yaşındaki Aylin Çevik, bilinci kapalı haldeambulans uçakla getirildiği İzmir'de, bu yemekten yemeyen babası MustafaÇevik'ten alınan karaciğer parçasının nakledilmesiyle yaşama bağlandı. Kontroliçin naklin yapıldığı İzmir Kent Hastanesi'ne getirilen minik kız, "Artıkmantar yemeyeceğim, doktorum yasakladı" dedi.

 

ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NE SEVKEDİLDİ

 

Çay İlçesi'nde oturan Songül Çevik (26), geçen 25 Eylül'de,yağmurların ardından topraktan fışkıran mantarlardan topladı. Akşam yemeğinemantarı pişiren 2 çocuk annesi Songül Çevik, kayınvalidesi Nazike Çevik,kayınpederi Abdülkadir Çevik ve küçük kızı Aylin Çevik bu yemekten yedi. Çiftçilikyapan eşi Mustafa Çevik (33) ile büyük kızı Ebrar Nur ise yemeği yemedi. Sabahakarşı minik Aylin ile annesi, babaannesi ve dedesi rahatsızlanarak hastaneyekaldırıldı. Babaanne ve dede ilçe hastanesinde serum tedavisinin ardındantaburcu edilirken, anne Afyon Fuar Hastanesi'ne kaldırıldı, iki gün yoğunbakımda kaldı. İçlerinde en ağır zehirlenme belirtileri gösteren minik Aylinise Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedaviye alındı. Sağlık durumukötüleşen Aylin, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi'ne sevkedildi.

 

KARACİĞERİ İFLAS ETTİ

 

Yediği zehirli mantar yüzünden karaciğeri iflas eden Ayliniçin doktorlar nakil kararı aldı. Başka bir hastanede annesi yoğun bakımdayatan talihsiz Aylin için doktorlar seferber oldu, İzmir'e Kent Hastanesi'neulaştırılması için ambulans uçak devreye sokuldu.

 

Aylin ambulans uçakla İzmir'e gönderilirken, babası dahil 5donör adayı da İzmir'e geldi. Aylin için baba Mustafa Çevik'in yanı sıra halaHavva Nur Çubuk, amcalar Rüştü Çevik ve Fahrettin Çevik ile baba Çevik'inteyzesi Sabahat Çakal donör olmak için sıraya girdi.

 

Yapılan testler sonucu en uygun donör adayı baba çıktı.Baba- kız 27 Eylül'de İzmir Kent Hastanesi'nde Doç. Dr. Murat Kılıç ile Doç.Dr. Murat Zeytunlu başkanlığında, Prof. Dr. Mehmet Alper, Prof. Dr. ÇiğdemArıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov veDr. Onur Duygu'dan oluşan ekip tarafından ameliyata alındı. Başarılı geçennakil sonrası 4 gün yoğun bakımda, 16 gün de serviste yatan Aylin sağlıklataburcu edildi.

 

'BİR DAHA MANTAR YEMEYE TÖVBE'

 

Kent Hastanesi'ne artık rutin kontroller için geldiklerinibelirten anne Çevik, mantar yedikleri ve kızına da yedirdiği için büyükpişmanlık duyduğunu söyledi. Büyük kızıyla eşinin o akşamki mantar yemeğindenyememesinin büyük şans olduğunu belirten anne Çevik şunları anlattı:

 

"Az kalsın kızımı kaybediyordum. Ben de 2 gün yoğunbakımda yattım. Kızım nakil olduğu gün ancak İzmir'e gelebildim. Doktorlarkızıma yüzde 1 bile yaşama şansı vermemişler. Yani kızım mucize eseri yaşıyor.Bir daha mantar yemeye tövbe. Biz yandık, başkaları yanmasın, herkes doğadakimantarlardan uzak dursun."

 

Yaşadıklarını anlayamayacak yaşta olmasına karşın doktorununuyarılarını dinleyen minik Aylin ise, "Artık mantar yemeyeceğim, doktorumyasakladı" dedi.

 

'TÜRKİYE'YE ÖZGÜ BİR DURUM'

 

Yapılan onca uyarılara karşın mantardan zehirlenmevakalarını görmeye devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Aylin'inhastaneye geldiğinde bilincinin kapalı olduğunu vurguladı. Mantarzehirlenmelerinin Türkiye'ye özgü bir durum olduğunu belirten Prof. Dr. Arıkanşöyle konuştu:

 

"Mantar toplayanlar mantarı tanıdığını, zehirlisiniayırt edebildiğini düşünüyor, söylüyor. Ama karşımıza böyle tablolar çıkıyor.Nitekim Aylin sağlıklı bir çocuktu ama mantardan zehirlenince sağlıklıkaraciğeri çöpe gitti, sağlıklı bir kişiden alınan karaciğer nakledildi. Yabanimantar tüketilmesin diyoruz ama yenmeye devam ediliyor. Halkı daha çokbilgilendirmek gerekiyor" diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR