25 Nisan 2024 Perşembe

MAKÜ TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR EKMEK KAPISI ARALIYOR

MAKÜ TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR EKMEK KAPISI ARALIYOR

Isparta

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi geliştiği proje ile hem istihdam oluşturacak hem de milyonlarca doları Türkiye'ye kazandıracak mesleği canlandıracak.Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde ülkemizde daha önce var olan ancak şu an varlığını yitirmiş ya da bitme noktasına gelen bir mesleği yeniden canlandırmak amacıyla yürütülecek olan “El Dikimi Top Usta Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesi” protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Rektörlük senato odasında gerçekleştirilen protokol imza törenine Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan GÜVEN, Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan KEMERKAYA, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ramazan ERDİM, top dikim ustası Hüseyin ŞENTÜRK, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Projenin amacının öncelikle ülkemizde yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin gün yüzüne çıkması ve yeniden canlanmasının sağlanarak istihdamın artması olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Rektör KORKMAZ; “Bu protokol ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından yürütülecek olan "El Dikimi Top Usta Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesi"nde unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden el dikimi top üretimine ilişkin Burdur ilinde bir istihdam imkanı ve piyasa meydana getirilecektir. Proje kapsamında 3 eğitmen ile 60 kursiyere, 60 fiili gün ve 480 saat saraciyelik, deri kesim, deri baskı ve deri dikişi kursu verilecek, kurs bitiminde şartları sağlayan katılımcılara Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Burdur Gelişim Merkezi tarafından "Kurs Katılım Belgesi" sağlanacaktır.  

Üniversitemiz büyük oranda ithalat yönelimli bu sektörün canlanarak Burdur'da büyümesi adına çeşitli adımları da atmaya devam edecektir. İstihdama katkı sunulması ve bu alandaki ithalatın azaltılarak katma değerin ülkemizde kalması amaçlanmaktadır. Üniversitemiz bu iş sektörünün doğuşu ve sürdürülebilirliğine dair ilgili tüm kurumlarla işbirliği yaparak hem mesleği canlandırmak, hem de istihdamı artırmak adına çalışmalar yürütecektir. Üniversitemizin şehir merkezindeki yerleşkesinde yer alan eski rektörlük binasında kurmuş olduğumuz atölyede 11 Mart’ta kursumuz başlamış olacak. İlk etapta kursiyerlerimize işin nasıl yapıldığı gösterilerek bir ay sonunda günde bir top, iki ay sonunda günde iki top, üç ay sonunda da günde üç top üretebilecek aşamaya getirmeyi amaçlıyoruz. Yapılacak olan bu çalışma uluslararası ekonomide büyük boyutları olan bir sektör olacak. Pakistan dünyanın top ihtiyacının 50’sini karşılamakta. Biz de bu üretimi gerçekleştirerek ciddi oranlarda bir istihdamı hedeflemekteyiz.

Türkiye’nin 97 oranında dışa bağımlı olduğu bir sektörü yeniden diriltmek ve bu çalışma ile ülkenin bu anlamdaki ihtiyacının Burdur’dan karşılanmasına ön ayak olacağız. Kurslar sonrasında üretilen ilk bin top Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teslim edilecek ve buradan okullarımıza, il müdürlüklerimize dağıtımı gerçekleştirilecektir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz bu projenin doğrudan içindedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz de bizlere kursiyer bulacaktır. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz bu programa katılanlara günlük 30 TL ücret de verecektir. Bu meslek, emek isteyen ve zanaat yönü olan bir meslek. Eli yatkın özellikle kadınlar bu programa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz aracılığı ile başvuru yapabileceklerdir. Bu programla Burdur’un alternatif bir sektörü inşa edilmiş olacaktır” dedi.

Top dikim ustası Hüseyin ŞENTÜRK ise; 10 yaşında dayısının yanında bu mesleğe başladığını, 11 yaşında Bursa’da en iyi top diken biri olarak gösterildiğini söyleyerek; “Bu mesleğin 130 yıllık bir geleneği var. Emek isteyen, sabır isteyen bir meslek. Türkiye’de bu mesleği yapan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Ben de burada bu mesleği kursiyerlerimize öğreterek, istihdama katkı sağlamış olacağım” dedi.

“Bizim diktiğimiz topların şu ana kadar hiçbir dikişi sökülmedi. Ama maalesef ki Çin malları yüzünden dişlerimiz söküldü” diyen ŞENTÜRK, “Yan sanayi ya da ucuz maliyetli toplar bu sektörün gelişmesinde bir engel. Bu proje ile kaliteli ve dayanıklılığı uzun olan toplar üreteceğiz. Bu projede eğitime katılmak için fazla bir kriter yok, yaş sınırı yok, dikişe eli yatkın, sabırlı, istekli kişilerin başvuru yapmasını istiyoruz. Bu mesleği büyütüp, ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan GÜVEN, Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan KEMERKAYA ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ramazan ERDİM de birer konuşma yaparak, projenin hayırlı olmasını dilediler.

Konuşmaların ardından MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan GÜVEN, Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan KEMERKAYA ve Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ramazan ERDİM arasında “El Dikimi Top Usta Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesi” protokol imza töreni gerçekleştirildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

yılık insan

06 Mart 2019 Çarşamba 13:55

bıktırdınız, ne muhalifsiniz be, ne olsa zakkarak gbi yorum yazıyonuz, oyle orda oturup yorum yazmayla olmuyo işler cok bilmiş tipler. eeee neysiniz ki çalışandan anlayacanız

Ramazan

06 Mart 2019 Çarşamba 12:15

Koskoca öğretim görevlilerin uğraştığı şeye bak.Gülermisin ağlarmısın??!!

Ali

06 Mart 2019 Çarşamba 08:21

SDÜ den proje bekliyoruz, bilim sanayii dalında

Ispartalılar

06 Mart 2019 Çarşamba 00:52

Yalvaç ta dericilik var saraciye var deri fabrikası var sdü de spor Bilimleri var masa başı yöneticiler var neyimiz yok Allah bilir

Hüseyin

06 Mart 2019 Çarşamba 00:15

Bu Hüseyin bir kreşte çocuk oynatıyordu ne zaman usta olmuş.... bugüne kadar maymun iştahlığımdan ne becermişte şimdi Burdur’a kendini yamamış....

Mert

05 Mart 2019 Salı 23:06

Malesef içi boş reklamdan başka birşey değil. SDÜ'nün olumsuz davranışlarını Mehmet Akif Ersoy'a da bulaştı. Mayıs ayında rektörlük görev süresi dolacak, onun için boş reklama başladılar. Düşünün arkadaşlar koskoca üniversite yüksek teknoloji üretmek için hamleler yapmıyor, bunun yerine top yapacaklarmış. Üniversitenin düştüğü hale bir bakın. Bu ülkenin kaynaklarına yazık ediyorlar. Bu düşünce tarzı ile ferrari ile tarla sürer, traktörlede formüla 1 yarışlarına katılırlar.

ayşe

05 Mart 2019 Salı 22:28

El Dikimi Top Usta Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesini adem korkmaz mı geliştirdi hüseyin şentürk mü üniversitede bu işi yapacak kaç kişi var. bizim niye haberimiz yok. sakalla olmuyo

namık

05 Mart 2019 Salı 22:18

sakal bırakmayla top yapmayla olmuyo bi daki atamaya inşallah

Mahmut

05 Mart 2019 Salı 20:55

İnşallah böylece Burdurlular da Burdur a köylerine geri döner.

Mehmet

05 Mart 2019 Salı 20:52

abi allah aşkına kapatalım bu ülkeyi abd nin mandasına girelim bizden olmaz bu nedir ya koca üniversite. ulan o kadar çin firması burdur mermerini işleyip satıyor milyar dolarlık sektör onu yapın top diyor

Tosbaa

05 Mart 2019 Salı 20:46

Bu top ustası hüseyin hoca yıllardır sdü deydi kıymetini bilen olmadı.. Eeed namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmazmış dimi. İş yapmaya niyeti olacak kişinin.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR