19 Mart 2024 Salı

Küstah Öneriye Tokat Gibi Cevap

Küstah Öneriye Tokat Gibi Cevap

Isparta

HDP’nin Şeyh Said ve 46 arkadaşı ile Bediüzzaman Said Nursi ve Seyid Rıza’nın mezar yerlerinin tespit edilmesi yönündeki önerisine Isparta Milletvekili Said Yüce’den tokat gibi cevap geldi: “Bu öneriyi verenler önce Öcalan’la hesaplaşsın”

 

HDP’nin Şeyh Said ve 46 arkadaşı ile Bediüzzaman Said Nursi ve Seyid Rıza’nın mezar yerlerinin tespit edilmesi yönündeki önerisine Isparta Milletvekili Said Yüce’den cevap geldi. TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti adına konuşan Isparta Milletvekili Said Yüce “Mezarlar ve mezarlıklar toplumsal hafızanın sembol mekânları arasında yer alır. Osmanlı toplumu ölüm hakikati ve ahiret inancıyla barışık bir toplum olduğu için mezarlıklar cami hazirelerinde ve insanların yaşadığı mekânlardadır. Maalesef, ölüm gerçeğini günlük hayatın dışına itmek isteyenler de hemen her yerde şehir mezarlıklarını yok etmişlerdir. Ölüm hakikatini, necisin, nereden geliyorsun, nereye gidiyorsun, insanın dünyadaki asıl vazifesi nedir gibi sorularını böylece hayatın dışına atmaya çalışmışlardır” dedi. 

POZİTİF BİR YAKLAŞIM DEĞİL 

AK Parti Isparta Milletvekili Said Yüce, konuşmasında “HDP'nin önerisinde söz edilen isimlerin birleştiği ortak kimlik Kürtlük bugün mezarlarının yerleri bilinmeyen bu insanlar elbette öyleler ama bu isimlerin Kürt milliyetçiliğinin sembol isimler olarak kurgulanmaları ve bunlar üzerinden milliyetçiliğin beslenmesini pozitif bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Öcalan'ın bu Saitlerle ilgili hem gerici, hem İngiliz ajanı, iş birlikçisi beyanları var, bunlar kayıtlarda var. Bu öneriyi veren arkadaşların Öcalan'la da herhâlde hesaplaşmaları gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

AHLAKİ SORUMLULUK… 

“Evet, bu yüzden Kürtler, Sait Nursi'den, Kürtlük üzerinden ırkçılık yapanlar, Kürtleri alet eden, istismar edenler Sait Nursi'den ellerini çekmeleri ve onu siyasi bir araç olarak kullanmaktan vazgeçmeleri ahlaki bir sorumluluktur” diyen Milletvekili Yüce, “Sait Nursi sadece Kürtlerin değil, Türkiye'nin hatta Âlemiislam'ın birleştirici unsurları arasından birisidir ve öyle olmaya devam edecektir” vurgusunu yaptı. 

O GÜNLER GERİDE KALDI 

Mezarların kırılıp tahrip edildiği dönemlerin geride kaldığına işaret eden Yüce; “Kabirlerin kırılıp tahrip edildiği dönemler tek parti ve darbe dönemleridir. O zulüm ortamının yöneticileri insanlığa, İslamiyet'e, kardeşliğe yakışmayan vahim hatalara imza atmışlardır. Biz yakın tarihimizde bu kabul edilmez zulüm ve yanlışlıkları sonuna kadar reddediyoruz. Şeyh Said 29 Haziran 1925'te idam edildi. Seyit Rıza 15 Kasım 1937'de isyan gerekçesiyle idam edildi, Bediüzzaman Said Nursi 23 Mart 1960 yılı Ramazan ayının bir kadir gecesinde Urfa'da hakkın rahmetine kavuştu ve hemen arkasından malumunuz 27 Mayıs ihtilali. 27 Mayıs darbesinin failleri onun mezarının da çok itibar göreceği endişesiyle defninden yüz on bir gün sonra 12 Temmuz 1960'ta bir gece yarısı Urfa'da sokağa çıkma yasağı ilan ederek ve Urfa'nın etrafını zırhlı birlikler ve tanklarla çevirerek, kabrinin mermerini kırarak askerî bir uçağa yükleyip bilinmeyen bir yere götürdüler. Çok şükür o günler geride kaldı” diye konuştu. 

ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ!

Yüce, “Bediüzzaman Saidi Nursi kendisine yapılan zulümlere ve işkencelere, hapis ve sürgünlere karşı talebelerine hep şöyle seslenmişti: "Onlar yanlış yapıyorlar." Yani kendisine zulüm, işkence yapanlara, sürgün eden zındıka komitelerine, tahrik edenlere "Onlara karşı intikam beslemeyin." diyordu. Burada tarihî bir olayı da hatırlatmak isterim. 1919'da Paris'te Şerif Paşa ile Ermeni Bogos Nubar Paşa ortak bir Kürt devleti kurma müzakereleri yaptıkları sırada, Bediüzzaman Saidi Nursi şiddetle bu girişimi reddetmiş ve İstanbul'da yayınlanan gazetelerde ve telgraflarıyla "Ancak buna devleti aliyye karar verir." demiş ve Kürtlerin böyle bir devlete ihtiyacı olmadığını açıkça söylemiş ve ifade etmiştir. Bugün, maalesef onun ismi kullanılarak alet edilmekte, istismar edilmekte. Bunu şiddetle reddediyoruz ve bu öneriyi de kabul etmediğimizi beyan ediyoruz” dedi. 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

can

19 Kasım 2017 Pazar 22:53

sait yüce hangi üstün özelleiğinden dolayı Isparta vekilidir?!!

can

19 Kasım 2017 Pazar 22:52

hakan kardeşim yorumun için teşekkürler. cemaat tarikat adına malesef sapkınlık yapmaktadırlar Allah hidayet etsin, hidayet bulmaları içinde akletmeleri gerekiyor.......

HAKAN

19 Kasım 2017 Pazar 11:07

dün başka nurcular bugün bi baska kolu...İSLAM yolu yerine yan yola sapanların nereye gidecegını Allah bilir ama ben doğru görmüyorum. çağların büyük insanı ve yol göstericisi sadece Hz Muhammed ve Kuran dir. Başka kaynaklar ve insan yorumları ****dir.

konuş gitsin

19 Kasım 2017 Pazar 10:57

eferin size , armudun dibine elma, adı ali olana veli denmez, veli denseydi ali olmaz dı, ali olmasaydı veli olurmuydu, elmanın dibinede armut, anlamayana kolay gelsin.

serkan yılmaz

18 Kasım 2017 Cumartesi 14:38

Türkiye sıkıntıda, Isparta sıkıntıda ama said yüce beyimiz said nursi şeyh said övücülüğü yapıyor, o dönem yöneticilerine yani said nursiye karşı çıkan ve onun asıl emellerini gören abdulhamit ve atatürk dönemine zulüm dönemi diyor. sen kimsin ya kimsin de böyle konuşuyorsun

vatandaş

17 Kasım 2017 Cuma 18:14

sayın yüce! said nursi birleştirici unsur felan değildir. onun izinden gidenleri bu millet yeterince gördü. Birleştirici olan islamdır.yaptığın açıklama ukalaca ve kibirli ifadelerle dolu. millet sevmek zorunda mı bu said ismindeki şahısları? sizin bediüzzaman dediğiniz said nursiye bediüzzaman demek zorunda mıyız? şeyh saidi de said nursiyi de lütfen ısparta dışıdna propagandasını yap, sen milltbekilisin dünya kadar sorun var çıkıp said nursi şöyle böyle diyorsun yazık yaaaaaa

sayın siyasiler artık halka inin

17 Kasım 2017 Cuma 15:56

açıkça söylüyorum 2017-11-17 15:33:52 bir oyum var, ve tüm bir oyu olanlara sesleniyorum- işte size yorum :) abi altında audi bmw yle oturduğu sitedeki kişiye selam vermeyi zul görüp- sonra biz sıradan doğan- brodwaye binen tost ayran yiyen arada etli pideyi geçemeyen tayfaya - sakın şirin gözükmeye çalışmayın- bu yorumlar hergün bütün haberlerde 2019 a kadar sürecek... biz halk için- halk içinde siyaset yapacak kişilerce yönetilmek ve vekilleri kendimiz seçmek istiyoruz kardeşim.. yeterlim

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR