24 Nisan 2024 Çarşamba

Kredi çekenler dikkat!

Kredi çekenler dikkat!

Isparta

BDDK veya avukatlık bürosundan arıyoruz’’ diyerek vatandaşı‘’ Kredi dosya masrafınızı sizin adınıza bankanızdan geri alıyoruz’’ şeklindekivaatlerle kandıran dolandırıcılara karşı geçtiğimiz günlerde BDDK ve ilgilikurumlardan uyarılar yapılmış, vatandaşın bu noktada daha dikkatli olmasıistenmişti.

 

Bu uyarılar kulağınızın bir yerinde küpe olsun ama, kredidosya masrafı noktasında şimdiye kadar sıkı durun öyle ya da böyle tam 3 milyonkredinin dosya masrafı bankalardan temin edilerek hak sahiplerine geri ödendi.

 

Ülke genelinde son 10 yıl içinde verilen kredilerden ötürüödemesi yapılması gereken dosya sayısı ise 40 milyondan fazla. Yani daha onmilyonlarca kişiye başvuru olması halinde ödeme yapılacak.

 

Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve Yargıtaytarafından verilen emsal kararlar sonrası son 1,5 yıldır avukatlar yoğun birmesai içerisine girdi.

 

TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR

 

Uzun yıllar tartışma konusu olan ve kredi kullananvatandaştan haksız yere alındığı savunulan dosya masrafları Yargıtay tarafındanverilen emsal kararlar göz önünde bulundurularak bankalardan bir bir gerialınırken, son zamanlarda vatandaşın bilinçlenmesi ile birlikte bu yöndekitaleplerde adeta patlama yaşanmaya başlandı.

 

VATANDAŞDAN MASRAF ALMIYORLAR

 

Ortalama 250 lira olan dosya masrafını geri almak içinaçacağı davanın masrafından çekinen vatandaşın imdadına avukatlar yetişti.

 

Göz korkutan dava masraflarını vatandaştan almadan dosyalarıdevralan avukatlar 20’şer 30’ar gruplar halinde dosyaları mahkemelere taşıyarakbirkaç gün içerisinde sonuç alıyor ve vatandaşa parasını iade ediyor.Avukatların vatandaşa ulaşmak ve toplu dosya oluşturmak için çağrı merkezlerinide kullandığı belirtiliyor.

 

AVUKAT BAŞINA GÜNLÜK 30 DOSYA DÜŞÜYOR

 

Öyle ki gelinen noktada avukat başına günlük 10 ile 30 adetarasında dosya düştüğü ifade ediliyor. Bu zamana kadar yapılan dosya başvurusayısı ise 3 milyonu aştı. Yapılan başvurulardan yüzde 99 oranında olumlu geridönüş alındı ve hak sahiplerine paraları iade edildi.

 

‘’VATANDAŞ UĞRAŞMAK İSTEMİYOR’’

 

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz avukatlar süreci şusözlerle özetliyor;

 

‘’’Normalde bir dava açmanın usulü vatandaş avukata gidervekâletini verir bunun yanı sıra dava masraflarını da öder. Bunun üzerine deavukat takibe başlar. Ancak biz bu tarz davalarda farklı bir yöntem izliyoruz.Çünkü vatandaş dava masrafları olduğu için 100-200 liralık dosya masrafıylauğraşmak istemiyor. O yüzden biz vatandaşlardan vekâletlerini alarak bu tarztalepleri topluyoruz. Masrafları cebimizden ödeyerek yasal süreci başlatıyoruz.Parayı tahsil ettikten sonra ise bize vatandaş tarafından verilen hesaplaraparalarını yatırıyoruz. Biz bu işte vatandaştan hiçbir şekilde para almıyoruz.Dava masrafları karşı taraftan tahsil ediyoruz bir de bunun üstüne vekâletücreti kazanıyoruz. Bu işten ne benim ne de müvekkilimin bir zararı olmuyor. ‘’

 

PARA 10 GÜN İÇİNDE HESAPTA!

 

Türkiye genelinde 1,5 -2 yıl içinde 3 milyon başvurununyüzde 99’una geri dönüş yapıldığını belirten avukatlar, paranın geri ödenmesinoktasında iki hususun olduğunu belirterek,

 

‘’Birincisi Tüketici Hakem Heyetine gitmeden icra takibibaşlatılır ve bankaya bu icra evrakı bir gün sonra tebliğ edilir. Banka tebliğtarihinden itibaren 7 gün içinde bu karara itiraz edebilir. Şayet banka butebliğe itiraz etmez ise 10 Gün içinde vatandaş parasını alıyor. Şayet eder isebu sefer de İtiraz ile birlikte tüketici hakem heyetine başvuruluyor. Burada işyoğunluğu olduğu için en az 3 ayda sonuç alınıyor. Ancak Hükümet 550 raportörataması yapacak. Bu atamalardan sonra bu sürede 1 aya kadar inecek.’’ diyekonuştu.

 

SON 10 YILLIK KREDİLERİ KAPSIYOR

 

Yargıtay tarafından verilen emsal karar 2004 yılından buyana yani 10 yıllık zaman

 

aşımını doldurmamış kredileri kapsıyor. İstatistiklere göreise son 10 yılda 40 milyondan fazla kişinin kredi kullandığı görülüyor. Normalkredilerde ortalama 250 TL olan dosya masrafı konut kredilerinde 3 bin TL gibiçok ciddi rakamlara kadar da çıkabiliyor

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

musti

30 Haziran 2014 Pazartesi 17:01

nasıl başvuracaz neler gerekiyor

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR