29 Mart 2024 Cuma

Köyde Öğretmen Olmak

Köyde Öğretmen Olmak

Isparta

 

Isparta'dan iki ay önce gelerek göreve başlayan FadenKızaklı ise alışık olmadığı köy yaşantısında her gün yeni şeyler öğrendiğinibelirterek, bölge ve köy şartlarının zor olmasına rağmen yılmadıklarını, aksinedaha fazla güç kazandığını ifade etti

 

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelerek Van'ın ücraköylerinde görev yapan öğretmenler, bir taraftan öğrencilerine eğitim veriyor,bir taraftan da köy yaşamına alışıyor. Erkek öğretmenlerin okulun kışlıkihtiyacı olan odunları Kırkdeğirmen köyündeki ağaçlık bölgeden vatandaşlarınyardımıyla sağladığı, kadın öğretmenlerin de bu odunları taşıyarak çetin geçenkış döneminin hazırlığını yaptığı Erciş ilçesine bağlı Kırkdeğirmenİlkokulunda, öğretmenler arası dayanışmanın en güzel örneklerinden birisergileniyor. Soba yakmayı öğrencilerinden öğrenen ve sıcak bir ortamda dersişlemenin mutluluğunu yaşayan öğretmenler, yaşadıkları zorluklara veimkansızlıklara rağmen çocuklara iyi bir gelecek sunmanın uğraşını veriyor.

 

Sınıf öğretmeni Büşra Dağlı, yaptığı açıklamada,İstanbul'dan iki ay önce Erciş'e gelerek göreve başladığını belirtti. Daha önceAnkara'nın doğusunu görmediğini anlatan Dağlı, kafasındaki birçok soruişaretiyle geldiği ilçede ilk günler büyük sıkıntı yaşadığını, ancak ilerleyengünlerde tüm sıkıntıları geride bırakıp öğrencilerini okutmanın çabasınıgösterdiğini söyledi. Dağlı, kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıylasoba yakmayı öğrendiğini vurgulayarak, "Sobanın üfleyerek daha iyiyanacağını öğrencilerimden öğrendim. Ayrıca hangi odunun daha iyi yanacağını dayine çocuklar öğretti. Daha önce hiç soba yakmadığım için ilk zamanlar sınıftamontla oturuyorduk. Ama şimdi alıştım ve sıcak bir ortamda dersimiziişliyoruz" dedi.

 

Türkiye şampiyonluğu bırakıp sınıf öğretmeni oldu

 

Bölümünü birincilikle bitirdikten sonra akademisyenlik veöğretmenlik arasında seçim yapmak zorunda kaldığını ve tercihini öğretmenliktenyana kullandığını anlatan İzmirli Buket Süslü de köyde öğretmenlik yapmaktanmutluluk duyduğunu dile getirdi.

 

Süslü, aynı zamanda atletizmle ilgilendiğini ve müsabakalardaçeşitli dereceler elde ettiğini bildirerek, "3 adım atlama salonyarışmasında Türkiye şampiyonluğu elde ettim. Sonra zirvede bıraktım veöğretmen oldum" diye konuştu.

 

Kırkdeğirmen köyündeki insanlarla sürekli bir aradaolduklarını, gerek taziyelerinde gerekse düğünlerinde vatandaşları yalnızbırakmadıklarını belirten Süslü, gerçekleştirdikleri ev ziyaretleriyle deözellikle kadınlarla bir araya geldiklerini söyledi.

 

Okula gönderilmeyen kız çocuklarının eğitime kazandırılmasıiçin velileri ziyaret ederek ikna etmeye çalıştıklarına değinen Süslü,"Ziyaret ettiğimiz evlerde ailelerle görüştük ve ikna ettik. Şimdi kızçocuklarının okula geldiğini görünce çok mutlu oluyorum. Köylüler de bizi çokseviyor ve sürekli yardımcı oluyorlar" ifadelerini kullandı.

 

"Köy çocuklarının daha fazla ihtiyacı var"

 

Adanalı anasınıfı öğretmeni Begüm Aka İşbilir de 3 yıldırokulda görev yaptığını kaydederek, köy şartlarına alışmanın kendisi için kolayolmadığını ancak köylülerin desteğiyle bu tür sorunların üstesinden geldiğiniifade etti. Soba yakmayı okulda öğrendiğini bildiren İşbilir, şöyle dedi:

 

"Köy ekmeğini, yoğurdunu, yumurtasını burada tattım.Adana buraya göre çok sıcak. Ama burada, soğuk olması ve şartlarının zorolmasına rağmen öğretmen olarak görev yapmak her şeyden daha güzel. Yaptığınızişin anlamlı olduğunu burada fark ediyorsunuz. Buradaki çocukların size çokdaha fazla ihtiyacı olduğunu görüyorsunuz. İnsanlarla sıcak iletişiminizoluyor. Mesela düğünlere katıldık, yemeklerini yedik. Cenazeler olduğundataziyeye de gidiyoruz. Köy halkı da bizi aralarına almaktan memnuniyet duyuyor.Biz de bunları onlarla paylaştığımız için mutluyuz."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR