26 Nisan 2024 Cuma

KORUMA AMAÇLI GETİRİLİYOR

Hükümetin, TBMM’ye sevk ettiği ‘Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı’ ile düzenleme kapsamında oluşturulacak 7 kişilik ‘Kişisel Verileri Koruma Kurulu’, ‘fişleme’ tartışmasına neden oldu. İktidar, Kurul’un ‘fişlenmeye karşı mücadele’ edeceğini savundu, muhalefet ‘Devlet eliyle herkes fişlenecek’ dedi.

Isparta
Meclis’e, hükümet tarafından gönderilen ‘Kişisel Verilerin Korunması’yla ilgili kanun tasarısı, fişlenme tartışmasını da beraberinde getirdi. Tasarıyla, kişisel veriler, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek; üçüncü kişilere ve yurtdışına aktarılamayacak. Tasarıyla bireyin adı, soyadı, doğum tarihi ve doğum yerinin yanı sıra fiziki, ailevi, ekonomik, sosyal ve sair özellikleri de kişisel veri kabul edilecek. İsim, telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler gibi veriler kişisel veri olarak kabul edilecek ve bu bilgilerin izinsiz kullanılması yasaklanacak. Örneğin bir müşteri, ad soyad ve cep telefonu numarasıyla adres bilgilerini bir AVM’deki mağazayla paylaştığında, mağaza, bu bilgileri üçüncü kişilerle paylaşamayacak. Paylaşırsa, yaptırım uygulanacak. 

CİNSEL VERİLER KORUNACAK 
Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı veya cinsel hayatıyla ilgili verileri, özel nitelikli kişisel veriler oldukları için işlenemeyecek. Kişinin bilincinin yerinde olmadığı veya akıl hastası olması nedeniyle rızasının geçerli olmadığı bir durumda, hayat veya beden bütünlüğünün korunması amacıyla, tıbbi müdahale yapılması sırasında kişisel verileri kullanılabilecek. 

BANKACILIK İŞLEMİ 
Hürriyeti sınırlandırılan bir kişinin kurtarılması amacıyla, kendisinin veya şüphelinin taşımakta olduğu telefon, bilgisayar, kredi kartı, banka kartı veya diğer teknik bir araç üzerinden ilgili kişin yerinin belirlenmesi için bu veriler işlenebilecek. Kredi sözleşmesi yapılması sırasında bankanın, o kişiye ait maaş bordrosunu, tapu kayıtlarını, icra borcu olmadığına dair belgeyi edinmesi bu kapsamda değerlendirilecek. 

KORUMA KURULU KURULACAK 
Kanunla, kişisel verilere ilişkin verilen görevleri yerine getirmek üzere, Kişisel Veriler Koruma Kurulu kurulacak. Adalet Bakanlığı ile ilişkili olacak ve 7 kişiden oluşacak Kurul, kişisel verilerin bu düzenlemedeki hükümlere uygun olarak işlenip işlenmediğini ihbar veya şikâyetle inceleyip denetleyecek. 

‘FİŞLEME MEŞRU HALE GELİYOR’ 
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, tasarıyla ‘devlet eliyle herkesin fişleneceği’ görüşünü savunarak “Çok ilginçtir ki, bunu da ‘kişisel verilerin güvenliği’ gerekçesiyle yapıyorlar. ‘Fişlemeyi’ devlet eliyle meşru hale getirmeye çalışıyorlar. Jandarma, Emniyet ve MİT’e geniş yetkiler tanınıyor. Bu şekilde herkesin her türlü bilgisinin kayıt altına alınacağı bir kurul oluşturuluyor. Türkiye bir muhaberat devletine dönüştürülmeye çalışılıyor” dedi. 

‘KORUMA AMAÇLI GETİRİLİYOR’ 
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel ise muhalefetin eleştirisinin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek “Tam aksine kişisel verileri koruma amaçlı düzenleme yapılıyor. Kaldı ki devletin elinde zaten insanlarla ilgili kişisel veriler var. Devlet bu verileri bilir ama başkasına kullandırtmaz. Bu yasa, insanların kişisel verilerinin paylaşılmasını engelliyor. Vatandaşın bir yere beyan ettiği verileri başka birine verilmeyecek” dedi. 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ercan

30 Aralık 2014 Salı 15:40

Twitterda Ispartalılarca bile takip edilmeyen, doğru dürüst bir fikri, icraatı olmayan biri Recep Özel. Mit ve fiskoslu kanınlarda ön safta olan biri Özel. Bu Mit sevgisi nerden kaynaklanıyor diye soruyor millet. Hakan Fidan ve Mit'e vekillerde bile olmayan süper dokunulmazlık kanununun yasalaşmasını sağlayan kişi. Şimdide fişlemelerin yasalaşmasını, Mit'e yetki verilmesini hazırlamış. Ülkeyi karanlığa gömen kişi Özel. ÖZEL MİT'E ÇALIŞTIĞI KADAR ISPARTAYA ÇALIŞMIYOR. BU MİT ASKER ARKADAŞINMI?

ahmet yücel

29 Aralık 2014 Pazartesi 23:22

habere konu olan metni okuyup konunun hassasiyetini anlayıp savunduğundan ülke menfaatlarına yararlı bir konuda lehte tavrından dolayı recep beyi tebrik ediyorum. umarım bu sembolik olmaz devamı gelir inşallah.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR