25 Nisan 2024 Perşembe

KORONAVİRÜS AŞISINI KİM NE ZAMAN OLACAK? KOVİD GEÇİRENLER AŞI OLACAK MI? YAN ETKİLERİ NELER?

KORONAVİRÜS AŞISINI KİM NE ZAMAN OLACAK? KOVİD GEÇİRENLER AŞI OLACAK MI? YAN ETKİLERİ NELER?

Isparta

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 aşısı olanların internet üzerinden anlık takibinin yapılabilmesi için 'Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu' oluşturdu. Sağlık Bakanlığı covid19asi.saglik.gov.tr adresinde aşı olacak meslek gruplarının sıralı listesini paylaştı. 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN YAYINLADIĞI LİSTE

1. Aşama

2. Aşama

3. Aşama

4. Aşama

KAÇ KİŞİ AŞI OLDU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Ocak 2021 13.40'ta yaptığı paylaşımda aşı olan sağlık çalışanı sayısıyla ilgili "Şuan itibariyle 1. doz aşısını olan sağlık çalışanı sayısı 100.000'i geçti. Türkiye aşı programı uygulamakta güçlü bir alt yapıya sahiptir. Bu güce inanan, destek veren herkese teşekkür ederim." paylaşımını yaptı.

08-24 ARASI AŞILAMA YAPILACAK

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, Covid-19 aşısını, birkaç gün içinde tüm sağlık çalışanlarına uygulamayı hedeflediklerini belirterek, "Bunun için sabah 08.00'den gece 24.00'e kadar çalışma yapılacak. Aşılama hafta sonları da devam edecek, en kısa zamanda bitirilecek" dedi.

"AMAÇ, AŞILAMAYI BİR KAÇ GÜNDE BİTİRMEK"

Prof. Dr. Tezer, aşı çalışmalarıyla ilgili her hastanede, kapasitesine göre oda ayarlandığını ifade ederek, "Amaç, birkaç gün içerisinde Türkiye'deki bütün sağlık çalışanlarının aşılanmasını bitirmek. Bütün gaye bu. Bunun için sabah 08.00'den gece 00.00'a kadar çalışma yapılacak. Hafta sonları da sağlık çalışanları için aşılama hizmeti devam edecek ve en kısa zamanda bitirilecek. Daha önceden de konuşulduğu gibi bugün aşılanan kişinin 28'nci gün tekrar aşılanması sağlanacak. İlk aşıyı yaptırdıkları aynı hastanede olacaklar" diye konuştu.

"DOLAŞIMIN DURMASI İÇİN AŞILAMA BAŞARILI ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMELİ"

Aşı ile dünyada birçok hastalığın yeryüzünden kaldırıldığını hatırlatan Prof. Dr. Tezer, "Tabii ki bu hastalıkla ilgili temennimiz de bu. Ama maalesef halen dünyada vakalar, ölümler olmaya devam ediyor ve maalesef sirkülasyonunu sürdürüyor. Sürdürdüğü sürece de bu bir RNA virüsü olduğu için her sirkülasyonunda 14 günde bir mutasyon gerçekleşecek ve yeni bir virüs ortaya çıkacaktır. Bunun gerçeklememesi için dolaşımının durması gerekiyor.

Dolaşımının durabilmesi için insanların bağışık haline gelmesi gerekiyor. Çünkü virüs artık dolaşamasın, dolaşımını bitirsin. Bunun için de toplumumuzun yüzde 70-80'inin bağışık hale gelmesi gerekiyor. Geriye kalan yüzde 20-30'da virüs dolaşmadığı için kurtulmuş olur. Bunların da gerçekleşmesi için aşılanmanın başarılı bir şekilde yürütülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KORONA GEÇİRENLERE AŞI YAPILACAK MI 

Prof. Dr. Mustafa Gerek koronavirüs geçirenlerin aşı olup olmayacağı ile ilgili açıklamada bulundu. Prof. Dr. Mustafa Gerek,"Bir kişi eğer 4-5 aylık zaman diliminden önce hastalığı geçirmiş ise, aşı yapılmasında hiçbir sakınca yok. Yeni hastalık geçirdiniz daha birkaç aylık bir zaman geçti, bu dönemde muhtemeldir ki yeterli antikorunuz vardır; bu aşamada aşı olunmasına gerek olmayabilir" dedi.

Prof. Dr. Gerek, "Yeni hastalık geçirdiniz daha birkaç aylık bir zaman geçti, bu dönemde muhtemeldir ki yeterli antikorunuz vardır; bu aşamada aşı olunmasına gerek olmayabilir. Ancak kişi hastalığı geçirdiğini bilmiyorsa; çünkü toplumun büyük bir çoğunluğu herhangi bir semptom yaşamadan bu hastalığı geçirme şansına sahip olabiliyor. Dolayısıyla bu kişilerin aşı olmasında hiçbir sakınca yok" dedi.

AŞININ İLK YAN ETKİLERİ

Ankara'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Covid-19 aşısı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Aşının ilk yan etkileri uygulanma bölgesinde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı gibi istenmeye yan etkiler. 48 saat içinde de sonlanıyor bunlar" dedi.

AŞILAR AİLE HEKİMLİĞİNDE YAPILACAK

Aşı, Aile Sağlığı Merkezinde yapılacağı zaman, kişinin kayıtlı bulunduğu aile hekimliği biriminde uygulanacak. Kişinin çeşitli nedenlerle bağlı bulunduğu aile hekimine ulaşamadığı durumda ise en yakın aile hekimliği biriminden veya hastanede aşı uygulamaları için hali hazırda hizmet vermekte olan erişkin aşılama kliniklerinden/birimlerinden randevu alması durumunda aşılanması sağlanacak.

Aşı sonrası istenmeyen etkiler elektronik ortamda kayıt altına alınacak ve titizlikle izlenerek değerlendirilecek. Bakanlığımız tarafından temin edilen aşılar, aşılama hizmeti sunulan sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanacaktır.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Emekli Müh.

15 Ocak 2021 Cuma 07:40

Medet32....yorumcuya... Çini neden kötülüyorsun.Adamlar teknololjinin en son limitleriyle üretim yapıyorlar. Kullandığın ne varsa ,yüzde doksanı Çin meşeli. Adamların yapamadığı canlı bir insan. Robotları zaten yıllardır yapıyorlar da... Yakında insan da yaparlarsa şaşırma. Ayrıca dünya sağlık örgütü ve bizim sağlık bakanlığı onaylamış bu aşıyı. Neyi beğenmiyorsunuz. İnşallah yakında kendi aşımızda çıkar.Fakat şu andaki imkanlardan faydalanmak lazım.

medet32

14 Ocak 2021 Perşembe 20:36

çin hükümetinin kendine hayırı yok banamı olsun(ben olmıyacagım aşı)

Trex

14 Ocak 2021 Perşembe 17:31

Testi pozitif olup atlatanlar zaten aşı olmayacak diğerleri olmalı çünkü garantisi yok belki grip geçirdi nereden bilecek. Ben test olduğumda öksüren burnu akanlar negatif çıktı. Ama bence aşı olanlarada bulaşacak bazılarına çünkü değişik bir illet bu...

Ak doğan

14 Ocak 2021 Perşembe 16:47

Kendilerine Alman aşısı.halka çin malı aşı

Umut

14 Ocak 2021 Perşembe 16:24

diyelim ki covid atlattık iyileştik ama covid atlattığımızı fark edemedik test yaptırmadığımız için. bu durumda ne olacak ? eminim bu durumu geçirmiş yüzbinlerce vatandaş vardır.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR