16 Nisan 2024 Salı

KORKUTAN AÇIKLAMA !

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ), Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, 100 yıldır enerji biriktiren Burdur fayında 1914'te olduğu gibi büyük bir deprem beklediklerini açıkladı.

Isparta

Doç. Dr. Kanbur, “ Isparta ve Burdur’u etkileyen bir depremolacak. Richter ölçeğine göre 6-7 arasında bir büyüklüğünde olabilir.Antalya'nın kara tarafında ilk kez güney bölüm Ağlasun depremi ile etkinlikbaşladı. Dolayısıyla bu sistem harekete geçmişse Antalya da deprem açısındanönemli bir yer haline geliyor" dedi.

SDÜ Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. MehmetZakir Kanbur, 1'inci derecede deprem kuşağında yer alan Batı Akdeniz içinuyarıda bulundu. Antalya, Isparta ve Burdur üçgeninde yaşanabilecek depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kanbur, en tehlikeli beklentinin ise Burdur fay sistemi olduğunu açıkladı.

 

Burdur'da 1914 yılında meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir asır geçtiğini belirten Doç. Dr. Kanbur,"Burada geçmişte olduğu gibi büyük bir deprem bekliyoruz. Burdur ve Isparta'yı etkileyen bir deprem olacak. Richter ölçeğine göre 6-7 arasındakibir büyüklüğünde olabilir" dedi. 100 yıldır fay hattı üzerinde bir baskı oluştuğunu aktaran Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, "Oraya sürekli enerjibirikiyor. Kırılmadığı için de sürekli baskı oluşuyor. Tarih vermek mümkün değil ama güneyde olacak depremden daha yakın zamanda olabilme ihtimali yüksek.Burdur fayının kırılması halinde Isparta'da zarar görür. Çünkü aradaki mesafe 20 kilometre yok. 1914 depreminde de Isparta kayıplar vermişti" diye konuştu.

 

Batı Akdeniz'in ciddi bir deprem riski altında olduğunu vurgulayan ve Antalya, Isparta, Burdur üçgeninin her zaman depremle yüzleşebileceğini aktaran Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur şöyle konuştu:

 

"Ağlasun İlçesi'nde 4.2 büyüklüğündeki son deprem güneyde başlayan yeni bir etkinliğin habercisi. Burada Aksu fayı var ve sürekli geriliyor. Ama bir gün kırılacak. Kırıldığı an Antalya'da büyük tehlike altında. Bu fay Kuzey Kıbrıs'tan gelen bir yapı. Antalya'dan kuzeye doğru dönüp Isparta'ya doğru uzanıyor. Son kısmı Eğirdir Gölü'nde bitiyor. Orada hiçbir etkinlik yok iken Ağlasun fayının hareketiyle bir etkinlik başladı ve devam ediyor. Dolayısıyla Antalya- Eğirdir arasında başka depremlerde olabilir. Çünküburası gerilmenin olduğu bir yer. Sürekli itiliyor, bir noktada da kırılacak.Bu parça ne kadar uzunsa o kadar büyük bir deprem olacak. Aksu fayı harekete geçerse Antalya, Isparta'dan daha büyük tehlike altında. Çünkü Antalya'nın deniz tarafındaki kısmında zaten deprem oluyor. Kara tarafında deprem olmuyor.İlk kez güney bölüm de Ağlasun depremi ile etkinlik başlattı. Dolayısıyla bu sistem harekete geçmiş ise Antalya'da deprem açısından önemli bir yer haline geliyor."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

bakkalin oglu

08 Mart 2015 Pazar 22:47

Adam size deprem olacak olmayacak mı demiş yazının tamamını okursanız olasi depremin -kimse olmayacaginin da garantisini veremez- olcutlerini sunmuş bilip bilmeden okumadan adam halkı galeyana getiriyormus gibi prim yapmaya calisiyormus gibi lanse etmeye gerek yok muhatabimiz da bir docent herkes haddini bilsin

Yorum

08 Mart 2015 Pazar 19:21

yüz yıldır olmuyormuş.. Zamanı gelmiş..Hani veri.?. hani kaynak? yeni bir çalışma varsa nerde yayımlanmış ?

Talip

08 Mart 2015 Pazar 12:25

Gündeme gelmek amacıyla bu tür haberlere hiç gerek yok.

vatandaş

08 Mart 2015 Pazar 06:36

Isparta çok azdı,hak hukuk yok,zalim doldu ortalık buna Rabbim in bir cezası olacak tabiki

hasan

08 Mart 2015 Pazar 00:02

yaw cok korkuyorummm

rabia nur

07 Mart 2015 Cumartesi 23:24

insanları panik etmekten başka bişey yapmıyosunuz. her ay bir il için büyük deprem diyip duruyosunuz.

mehmet

07 Mart 2015 Cumartesi 21:38

yüksek kat depreme kısa katlara göre daha dayanıklıdır araştırabilirsiniz ...

komşu

07 Mart 2015 Cumartesi 17:03

ben bu insanları anlamıyorum. insanları paniğe sevk edecek bu haberi Mehmet bey neden körükler acaba. bu ihtimal yolda yürürken kafanıza saksı düşmesi ile aynı kehanet. hani ne oldu gölcük patlamadı onu söyleyen bilim piyasada yok.

hakkı taştekin

07 Mart 2015 Cumartesi 14:14

Bir deprem olacak Ispartada acayip birşey olacak hem de.

GERÇEKÇİ

07 Mart 2015 Cumartesi 12:50

AYRICA BÜTÜN BİNALARIN SAĞLAMLIK KONTROLÜ YAPILMASI LAZIM

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR