24 Nisan 2024 Çarşamba

KOCAER: İTHAL EDEN DEĞİL, İHRAÇ EDEN ÜLKE OLACAĞIZ

KOCAER: İTHAL EDEN DEĞİL, İHRAÇ EDEN ÜLKE OLACAĞIZ

Isparta

Tarımda en düşük büyümenin Ak parti  döneminde gerçekleştiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili A. Adayı Sedat Kocaer, tarım sektörünün istihdama olan katkısının yüzde 25’lere kadar düştüğüne dikkat çekti.

Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar tarım sektörününülke ekonomisine olan katkısının yadsınamaz olduğunu dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili A. Adayı Sedat Kocaer, AKP döneminde özellikletarım sektöründe istihdamın yüzde 75’lerden yüzde 25’lere doğru gerileyen bireğilim izlediğini söyledi.

Tarım sektöründe  Cumhuriyet dönemi boyunca kaydedilen büyüme rakamlarının, AK parti   döneminde ortaya çıkan düşük tempoyu deşifre ettiğini kaydeden Kocaer, “Cumhuriyet tarihinde tarımsal büyüme oranlarını 10'ar yıllık dönemler halinde ele alındığında, en düşük büyüme temposu ortalaması 1,2 ve 1,3 olmak üzere 1981 - 1990 ve 2001- 2009 dönemlerinde ortaya çıkmıştır. Başka bir deyişle, tarım AKP döneminde Cumhuriyet tarihinin en düşükbüyüme değerlerine sahip olmakla kalmamış, dönemin üretim ve istihdam odaklıolmaktan uzak genel büyüme trendinin dörtte birine dahi ulaşamamıştır” diyekonuştu.

İhraç eden değil, ithal eden ülke olduk

AK parti   döneminde tarımsal üretim yerine ithalatçı politikaların uygulandığı, sadece buğdayda 12 milyon ton ithalat karşılığında 3,5 milyar dolar döviz ödendiği, bu ithalat miktarının, un ihracatı ile açıklanabilir rakamların çok üstünde olduğunu belirten Kocaer, “AK parti   döneminde buğday ekim alanlarının 1,3 milyon hektar daraldığı, bakliyat sektöründe ise dramatik bir tablo yaşandığı belirtilerek: “Dünyada gen merkezi ve en önemli ihracatçı ülke konumunda bulunduğumuz baklagil sektöründe izlenen yanlış politikalar üretimi geriletirken ithalatı patlatmıştır.

AK parti ‘nin   Türkiye'de tütün üretimini bitirdiği, 10 yıl önce 200 bin ton olan tütün üretiminin 2010 yılında 55 bin ton'a düştüğü aynı dönemde ekici sayısının 411 binden 73 bine, ekim alanının 195 bin hektardan 116 bin hektara gerilediği ifade ediliyor. 2000'li yılların başında 19 milyon tona yakın olan şeker pancarı 17 milyon tonlara gerilemiştir” dedi.

Mazot desteği 550 milyon, vergisi 3.5 milyar

CHP tarım raporunda çiftçinin kullandığı mazotun üzerinde çok yüksek vergi yükü olduğu, çiftçilere 550 milyon lira mazot desteği verilirken, çiftçiden 3.5 milyar liranın üstünde vergi alındığına dikkat çeken Kocaer,  CHP iktidarında tarım sektöründe yatırımlara ağırlık vereceğini söyledi. Yüksek maliyet- düşük verim- yetersizüretim kısır döngüsünün kırılabilmesinin bir yatırım seferberliği ile mümkünolduğu vurgulayan Kocaer, “Türkiye'de uygulanan tarım politikalarının doğruhedef, uygun araç, yeterli finansman, etkin tarımsal kamu yönetimi gerekleriniyerine getiremedikleri için başarısız. Tarım politikamız yapısal sorunları çözücü, yatırım eksikliğini giderici, maliyetleri düşürüp verimliliği artırarak sektörün rekabet gücünü geliştirici, doğayla dost, insan odaklı bir üretim temelinde gelişecektir” diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

aslı

16 Şubat 2015 Pazartesi 11:23

önce bi ürette sonra konuş.boş vaadle başlamışssın şansın yok

MUAHMMET

16 Şubat 2015 Pazartesi 01:57

DÜRÜST İSEN SENİDE İHRAÇ EDERLER BU PARTİ KİMLERİ İHRAÇ ETTİ BİR BİLSEN

Bacanaklar

15 Şubat 2015 Pazar 20:11

Genç arkadaşım ismini çok duyduk Tanışma fırsatımız olmadı.allah utandırmasın umarım hak ettigin yerde olursun

Lokman samli

15 Şubat 2015 Pazar 19:16

Hayırlı olsun Allah utandirmasin

Hakan

15 Şubat 2015 Pazar 17:45

Sedat bey sonuna kadar arkandayım.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR