28 Mart 2024 Perşembe

KENT GENELİNDE ÇİLEK ÜRETİMİ BİN 200 DEKARA ULAŞTI

KENT GENELİNDE ÇİLEK ÜRETİMİ BİN 200 DEKARA ULAŞTI

Isparta

Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, Isparta’daki çilek yetiştiriciliği konusunda açıklamalarda bulundu. Çilek üretiminin bin 200 dekara ulaştığını ifade eden İl Müdürü Adıgüzel, 2021 yılında uygulanması planlanan çilek üretimi geliştirme projesi kapsamında üreticilerin 5 yılda toplam 26 milyon kar elde etmesinin hedeflendiğini söyledi. Isparta’nın bu önemli değerlerine bir yenisi daha ekleniyor. Isparta’da çilek üretimi gün geçtikçe çoğalıyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, Isparta’daki çilek yetiştiriciliği konusunda açıklamalarda bulundu.

Çilek üretiminin bin 200 dekara ulaştığını ifade eden İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, 2021 yılında uygulanması planlanan çilek üretimi geliştirme projesi kapsamında üreticilerin 5 yılda toplam 26 milyon kar elde etmesinin hedeflendiğini söyledi.

Müdürlüğümüzce çilek çeşitliliğinde yapılan araştırmalar neticesinde ilimiz genelinde çok iyi sofralık çeşidi olan ve yayla şartlarında çok iyi verim alınan albion çilek çeşidinin bölgeye uygun olduğunu belirlediklerini belirterek, bu çeşidin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi. Albion çilek çeşidinin pazarda ortalama kilogram fiyatının 10 TL'ye kadar satılabildiğine değinen Adıgüzel, “2002 yılında 31 dekar olan çilek üretim alanımız 2020 yılı itibariyle şu anda bin 200 dekara kadar ulaştı. 2021 yılında uygulamak istedikleri ve 5 yıl sürmesi öngörülen çilek üretimi geliştirme projesinin 825 bin lira bütçeli olduğuna değinen Adıgüzel, projenin ilk yıl, tesis ve işletme masraflarını karşılayacağını, geri kalan 4 yılda da tamamen kâr bırakacağını söyledi.

İl Müdürü Adıgüzel, Isparta’nın çilek yetiştiriciliği haritasını da açıkladı.

 “Çilek yetiştiriciliği 2013 yılından itibaren Şarkikaraağaç ve Yalvaç ilçesi ile köylerinde, 2015 yılında Aksu, 2016 yılında Eğirdir Sarıidris, Gönen, Atabey İslamköy, merkez Kuleönü, Senirkent merkez ve Büyükkabaca kasabalarında yapılmaya başlanmıştır. Çilek üretim projesi, köylerden kente göçünü önlemek, atıl durumdaki insan gücünü üretime katmak ve üreticilerin refah seviyesini yükseltmek amacıyla uygulanmaktadır. Proje üreticiler tarafından benimsenmiş ve başarıya ulaşmıştır. Lakin çilek yetiştiriciliğinin devam etmesi ve bir ivme kazandırılması için desteklenmesi gerekmektedir” diye konuştu Adıgüzel, Projenin Isparta halkının sosyoekonomik gelişimine fayda sağlayacağını düşündüklerini ifade etti.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

mehmet

29 Kasım 2020 Pazar 19:45

ISPARTA DA Engüzel çilek Merkeze bagli Dariören köyüde yetişiyor diki cilere tavsiyem

Hayırlı işler

26 Kasım 2020 Perşembe 20:51

İstiritye mantarı içinde benzer haberler yapıldı millet yaptı yaptı patladı. Şimdi sıra çilekte

ıspartalı

26 Kasım 2020 Perşembe 12:02

Verin gazı millete herkes diksin. Yine biz tüketici ye yarar fiyat olarak.

umutsuz

25 Kasım 2020 Çarşamba 22:21

topraksız üretim ile kaliteyi artırmak lazım ve destek şart müdürlüğün taban fiyat belirleyerek kaliteye göre alım garantisi yapması gerekir. Tarım Herşeyin başı..

Çilek Uzmanı

25 Kasım 2020 Çarşamba 21:44

Pazarlaması doğru yapılmazsa 2 veya 3 sene herkes sökmeye başlar.

vatandaşın biri

25 Kasım 2020 Çarşamba 17:33

iyide 20 lira kilosu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR