18 Nisan 2024 Perşembe

KAYBEDİLEN HAZİNE

Akdeniz Gazetesi'nin ITKM yazı dizisi...

Isparta

KAYBEDİLEN HAZİNE

 

Mehmet Aybatılı'nın döneminde Isparta'nın göbeğindeki  tamamı Isparta Belediyesi'ne ait 51 bin m2 taşınmaz üzerinde Halk Pazarı Kentsel Tasarım Projesi adı ile başlatılan projenin üzerinden tam 17 yıl geçti. O gün doğan çocuk bugün 17 yaşında...

 

HAYATİ HATALAR

 

1) Belediye-Mimarlar Odası işbirilği ile ulusal yarışma açıldı. Yarışmaya Mimar olarak katılan Yusuf Ziya Günaydın'ın projelerden birisi 17, diğeri 22.oldu. Birinci gelen projenin uygulamasına Belediyenin imkanlarıyla başlandı. 1999'da Belediye Başkanı seçilen Günaydın, 4.5 yıl telif haklarından doğan hukuki sürecin çözmek içinm uğraştı, seçime 6 ay kala yine ikinci bir projenin temelini atıp, inşaata başladı. 2004 yerel seçimlerinden çıkıldığında yeni yönetimin masasında 2 ayrı Çarşamba Pazarı Projesi ve inşaatı vardı.

 

2) 2004'de Isparta Belediye Başkanı seçilen Hasan Balaman,2006 yılında kat karşılığı usulü ile ihaleye çıkarak Belediye aleyhine adaletsiz bir paylaşım öngören sözleşmeye imzasını attı. Isparta Belediyesi'ne sadece otopark, cami, kültür merkezi ve meydanların kaldığı paylaşım sözleşmesi gereğince 51 bin m2'lik alanda yarı açık AVM modeli inşaatına başlanmdı. Bu dönem yüklenici firma ile Belediye yönetim arasında Isparta'nın aleyhine olacak2 ayrı zeyilname (imar tadilatı) imzalandı.

 

 

 

3) 5 yıllık aradan sonra yeniden iş başına gelen Yusuf Ziya Günaydın'dan Ticaret ve Kültür Merkezi Projesi İhale sözleşmesini feshederek,Isparta'nın kaybettiği malını geri alma yönünde radikal bir adım beklerken işhiç beklenmediği bir şekilde yol aldı. Önce '25 dükkan müteahhitten kopardık'sonra '43 dükkan aldık' gibi açıklamalarla ITKM'de kurulan düzen aynen devam etti. Hatta Belediye Başkanı Günaydın zaman zaman müteahhit firmaya teşekkür mesajları bile yayınladı. İşin kötüsü Belediye bu dönem tapu devirlerine imza attı.

 

Isparta Ticaret Kültür Merkezinin Yapımında Aybatılı Dönemi(1994-1999)

 

51 bin metrekarelik bir alanda ,şehre,modern bir kent görünümü kazandırmak amacıyla ,çok iyi niyetlerle  başlayıp , bu alanda rızklarını temin etmek isteyen  yaklaşık  600 irili ufaklı esnafı yerinden eden.,çarşının içindeki kasaplar çarşısı vebalık pazarlarının  yok olmasına sebep olan, alan içindeki Cami ve ibadet hanelerin uğruda feda edildiği,sebze hâli ve köy garajını da kapsayan bu alan tamamen bir ITKM uğruna yıkıldı…Modern şehirleşme adına…

 

ITKM’nin yapılış öyküsünü dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı’nın ağzından dinleyelim:

 

“ Başkanlık dönemimde tek başıma iş yapmadım. İlgiliodalarla çalıştım. Onların görüşlerini aldım, koydum önümüze. Ben bilirim sözübenden çıkmadı hep biz biliriz dedim. Halk pazarı Isparta’nın göbeğine yakışmıyordu. Dönemin Mimar Odası Başkanı İbrahim Özaydın’dı. Burada biryarışma açılmasını istedik. Ulusal bir yarışma açılmasına karar verildi. 1.gelen projeye başladık. Kendi imkanlarımızla başladık.55 bin m2 belediyenin alanı vardı. Yarışmaya Günaydın’da girmiş. 2 projeden birisi 17, diğeri 22.olmuştu. Proje yarışmasını kkkkk…… kazandı.Projeyi Belediye  kendi imkanlarıyla yapmaya başladı…. Derken seçim geldi, biz kaybettik.”(Seçimi Günaydın kazandı)

 

Günaydın, yapmayacağım dedi. 4,5 yılını yıkacağım ve yapacağımla geçirdi. Seçimlere 6 ay kala bu projede bir harç attı. Yapmayındemiştim. Bu da Isparta’ya en büyük kötülüktü. Ruhsatı, izni olmadan gittioraya temel attı. O günün parasıyla 8 trilyon para döküldü. Bu da seçimikaybetti. Gelen başkan  (Hasan Balaman)da  'bu sorunu çözüyorum' dedi. İhaleaçtı. Sayın Balaman Kadıahmetoğulları’na verdi. Belediyenin mülkü olan yergitti. Ama burada kabahatli olan Balaman değil, projeyi bozan Günaydın’dı.Projeye devam etseydi orası yine Isparta Belediyesi’nin olurdu. Balamanın da suçu var ama bu şekle getiren Günaydın’ın kendisidir… Biz projeye başladığımızda oranın tamamı belediyeye aitti. Orası sadece tek başına Isparta Belediyesi'ne yeterliydi. 15 yıldır sürüncemede olan bir yerde 200-300 Milyon TL belediyenin kira geliri zararı var. Bu para belediyede olacaktı. 50 bin m2olan yer belediyenin elinden uçmuş, gitmiştir. .( Basın,6 Kas 2013)

 

Değerli Akdeniz okurları, proje aslına sadık kalınarak  yapılsaydı bugün yüzde yüz Ispartalının ve Isparta belediyesinin öz varlığı olan bir Ticaret ve Kültür merkezimiz olacaktı.

 

 Mehmet Aybatılı ;kendi dönemini (1994-1999) ve Kendinden sonra Başkan olan Yusuf Ziya’nın(1999-2004) 1.dönemini  ve Hasan Balaman’ın  (2004-2009)  Dönemini : “50 bin m2'lik halk pazarı alanı elimizden kuş gibi uçtu. Balaman hatalıdır ama en büyük hata sayın Günaydın'ındır. Isparta Belediyesi'nin geleceği kaybedilmiştir.” diyerek,kendince böyle özetliyordu. (Basın, 6 Kas 2013)

kaynak : Akdeniz

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Bombacı

21 Ağustos 2015 Cuma 15:11

Günaydın neyi doğru yaptı ki İTKM yi de yapsın.Konuşurken yüksek mimarım diye hava atar.Hangi mimar inşaat bitmeden tapularını müteahhide verir.Hemde yıllarca sürüncemede bırakan mütehhide.Yapsa,yapsa Ziya Günaydın denilen zavallı yapar.Acınacak haldesin Ziya bey.Isparta'lı biz nasıl böyle bir adamı seçtik diye hayıflanıp duruyor.Proje Ziya7nın kızından geçmeyen işlemler öylece bekletiliyor.Ayrıca mimarlar odası ile anlaşarak oluşturduğun HAVUZ da biriken paraları zehir zukkum olsun.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR