28 Mart 2024 Perşembe

Karayaka ve Yeniköy'de Koyunlar Banyo Yapacak

Karayaka ve Yeniköy'de Koyunlar Banyo Yapacak

Isparta

 

Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğitarafından Yalvaç ilçesinin Kırkbaş, Celeptaş, Yarıkkaya ve Bağlarbaşı köyleriile Ş. Karaağaç ilçesinin Yeniköy ve Karayaka köylerinde ‘Banyoluk’ yaptırıldı.

 

 

KÖROĞLU; “AMAÇIMIZ KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARI PARAZİTLERDENKORUMAK”

 

Koyunların Kene, Bit, Bire gibi parazitlerinden kolaycakurtarmanın yolunun banyo yaptırmaktan geçtiğini ifade eden Isparta İliDamızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu,konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “İlimizdeki koyun – keçi gibiküçükbaş hayvanların daha sağlıklı bir şekilde yaşamalarını ve insanlaraetiyle, sütüyle, yünüyle daha yararlı olabilmeleri için Birlik olarak Banyolukyaptırmayı planladık. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar neticesinde; Yalvaçilçesinin Kırkbaş, Celeptaş, Yarıkkaya ve Bağlarbaşı köyleri ile Şarkikaraağaçilçesinin Yeniköy  ve Karayaka köylerindeKoyun – Keçi Banyolukları yaptırdık.

 

“SAĞLIKLI BİR HAYVANCILIK İÇİN BANYO YAPTIRMAK ŞART”

 

Çünkü, Koyunları parazitlerinden kolayca kurtarmanın yolubanyodur. Koyunları dış parazitlere (kene, pire, bit vs.) karşı koruyabilmekiçin belirli zamanlarda banyo yaptırmak gerekmektedir. Bu banyolar uzunluğu 5 metre, eni 80 cm, derinliği 1 - 1,5 metre olançukurlardır. Çimento ile sıvanarak su sızdırması önlenir. Çıkış için bir yanımerdivenlidir. Her iki tarafında koyunların toplanacağı bölmeler bulunur.Banyolukların etrafında korkuluklar bulunur. Banyonun tam orta kısmında birbakıcının durabileceği genişlikte, yan korkuluk tahtalarında bir açıklıkbırakılır” dedi.

 

“BANYO YAPTIRILAN HAYVANAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENİR”

 

Banyolukların uygulamasıyla ilgili bilgiler de veren BirlikBaşkanı Köroğlu; “Banyoluklar su ile doldurulduktan sonra bir kovada eritilenparazitler ilaç, banyolukların içine bir yöne doğru dökülmek suretiyle yavaş yavaşgüzelce karıştırılır. Banyo yaptırılacak koyunların 12 saat öncesinden yemikesilir. Hayvanlar aç karnına banyoya sokulur. Fakat 3 saat önce mutlaka suiçirilmelidir. Böylece hayvan banyonun ilaçlı suyunu içmez. Banyoluğun baştarafına koyunlar toplanır. Sonra teker teker banyoluğa bırakılır. Bir baştansuya giren koyun, yüzerek öte baştan çıkar. Orta yerde hayvanın başı bir çataldeğnek ile suya bastırılır. Böylece hayvanın başı dahil her yeri ilaçlı suylaıslanmış olur. Banyodan çıkan koyunların suyu ayrı bir bölmede süzüldüktensonra, ağıla alınırlar. İyice kuruduktan sonra da meraya çıkarılabilir. Banyosonunda hayvanlar parazitten temizlendikleri gibi, yapağıları da her türlüpislikten arınmış olurlar. Hayvanların yemden yararlanmaları artar. Hastalıklarakarşı bağışıklık sistemleri kuvvetlenir” açıklamasında bulundu.

 

“AYNI SÜRÜNÜN ÇOBAN KÖPEKLERİ DE BANYO YAPTIRILIR”

 

Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri BirliğiBaşkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, Çoban köpeklerinin de mutlaka aynı banyodabanyo yaptırılması gerektiğini belirterek, yılda, biri ilkbaharda ve biri desonbaharda olmak üzere 2 defa banyonun şart olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR