03 Mayıs 2024 Cuma

Ebelik mesleğine en büyük darbeyi ismi değiştirilerek vurulmuştur

Ebelik mesleğine en büyük darbeyi ismi değiştirilerek vurulmuştur

Isparta

Sağlık – Sen Isparta Şube Başkanı Mahmut Ağun, 21-28 Nisan Ebeler Haftası ile ilgili bir mesaj yayınlayarak; “ebeler, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinde büyük öneme sahiptir” dedi.

Başkan Ağun, mesajında ebelerin sorunlarına değinerek; “Sorunların en başında, ebelik mesleğinin adının değiştirilmesi gelmektedir. Ebe adı ‘Yardımcı Sağlık Elemanı’na dönüştürülerek adeta ebelik mesleği ortadan kaldırılmıştır” dedi.

Başkan Ağun, mesajında şu görüşlere yer verdi; “Isparta Sağlık-Sen Mesajında, Ebelerin, kutsal vazife ifa eden sağlık çalışanları içerisinde ayrı bir yere ve öneme sahip olduğunu ifade eden Başkan Ağun, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Sağlık konusu bir toplumun olmazsa olmaz unsurudur. Ebelerimiz ise, kutsal vazife ifa eden sağlık çalışanları içerisinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Öyle ki hayata gözlerini açan her bebeği yüksek hassasiyetle karşılayıp anne kucağıyla buluştururlar. Bu nedenledir ki geçmişten günümüze, toplumumuzda saygın bir yere sahiptirler.

“EBELER, SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNDE BÜYÜK ÖNEME SAHİPTİR”

Ebeler konusundaki bu tespit, sadece ülkemiz için geçerli olan bir durum da değildir. İlgili uluslararası kuruluşlar, dünya ölçeğinde ebelik mesleğinin sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesindeki önemini ortaya koymaktadırlar. Zira, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; ebelerin aktif olarak çalıştığı ülkelerde anne-bebek ölümleri (özellikle doğum öncesi verilen hizmetin niteliğini gösteren perinatal bebek ölümleri) azalmış, sezaryenle doğum oranları düşmüş, doğum aralıkları uzamıştır. Ebelik hizmetlerinin yeterli olmadığı ülkelerde ise bu göstergelerin son derece yüksek olduğu tespit edilmiştir

“EBELİK MESLEĞİNE EN BÜYÜK DARBEYİ İSMİ DEĞİŞTİRİLEREK VURULMUŞTUR”

Ebeler hususunda tablo bu kadar net olmasına, bu kadar özverili emeğe ve toplumsal saygınlığa rağmen ne yazık ki mesleki hayatlarında ebeler, diğer fedakar sağlık çalışanları gibi bin bir türlü sorunla boğuşmaktadır. Sorunların en başında, ebelik mesleğinin adının değiştirilmesi gelmektedir. Ebe adı ‘Yardımcı Sağlık Elemanı’na dönüştürülerek adeta ebelik mesleği ortadan kaldırılmıştır. Bunun yanında ebelerin görevlerinin başka meslek gruplarına kaydırılması ile ebelik hizmetlerindeki belirsizlik artmaya başlamıştır. İsimleri ve görev tanımları değişen ebelere, mesleki eğitimlerinin ve formasyonlarının dışında işler de verilmeye başlanmıştır. Mesleki yaşamdaki bu değişim, ebelik eğitimini de kökten değiştirdiği için ebelik mesleğinin uzun vadede sağlık sistemi içinde varlığını koruması mümkün görünmemektedir.

“YETERLİ EBE ALIMI YAPILMIYOR”

Ebelerin ikinci en önemli sorunu, ağır ve aşırı iş yüküdür. İsimleri ve görev tanımları değişen ebelere ‘ara eleman’ muamelesi yapıldığı için bu sorunu yaşamaları kaçınılmaz olmuştur. Zaman içinde yeterli istihdamın sağlanmaması, bu sorunu dayanılamaz seviyelere tırmandırmıştır. OECD ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde bir ebe, dört ebenin yapması gereken işi yapmaktadır. Yapılan alımların yeterli olması nedeniyle ülkemizdeki ebe sayısı her geçen yıl azalmaktadır.

“3600 EK GÖSTERGEDEN EBELERİMİZ DE YARARLANMALIDIR”

Tüm bu sorunların yanında günden güne yükselen enflasyon ve artan hayat pahalılığı karşısında eriyen ücret durumlarını da unutmamak gerekir. Ebeler dahil, sağlık çalışanlarının tamamı öteden beri döner sermaye kaynaklı ücret adaletsizliği sorununu zaten iliklerine kadar yaşamaktadırlar. Bu hususta Sayın Cumhurbaşkanının 14 Mart Tıp Bayramında müjdesini verdiği bazı düzenlemeler, tüm sağlık çalışanları gibi ebeleri de umutlandırmıştır.  Sabit ek ödemelerin merkezi bütçeye aktarılarak (maaş ve ek ödeme) tek kalemden ödenecek olması, merkezi yönetim bütçesinden performans ödemeleri için ilave kaynak aktarılarak, ek ödemelerde artış yapılacak olması, ücretlerde yapılacak iyileştirmenin emekliliğe de yansıyacak olması, 3600 ek göstergeden yararlanacak olanların kapsamının genişletilmesidir. Geç kalınmış olsa da tüm bunlar yerinde düzenlemelerdir ve ebeler dahil fedakar sağlık çalışanlarının tamamı bu hususlarda bir an önce adım atılmasını beklemektedir. Öngörülen düzenlemelerin, adalet ve hakkaniyet içerisinde hayata geçirilmesi en büyük arzumuz. Aksi adımların, çalışma barışını bozacağını, yeni mağduriyetler üreteceğini hiç kimsenin unutmaması gerekir.

EBELER HAFTASINI TEBRİK EDİYORUM

Bu duygu ve düşüncelerle fedakar ebelerimizin 21 – 28 Nisan Ebeler Haftası’nı tebrik ediyor, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri sağlık sistemini tehdit eden sorunlara karşı acilen adım atmaya davet ediyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Şehirebe

25 Nisan 2024 Perşembe 16:54

Başkanım ebelerin yanında olduğunuz için teşekkür ederiz. Size güveniyoruz bizi sahipsiz bırakmayın yaptığınız ve yapacaklarınız için çok teşekkür ederiz.

Lisans Ebe

25 Nisan 2024 Perşembe 01:14

Teşekkür ederim sayın Başkanım evet Ebelere değer ve önem verilmeli ve alımlar arttırılmalıdır

Dr. 32

24 Nisan 2024 Çarşamba 15:27

Senin memurluktan ihraç olduğun günüde görecez. Osman vekilde senden elini ayağını çekiyor.

Saglıkçı

24 Nisan 2024 Çarşamba 11:55

Sen sendika başkanısın, niye ağlıyorsun ki????Bu meselenin sorun olduğunu anlayabildiysen, sorunları sen çözüme kavuşturacaksın.

SÜLEYMAN GÖDE

24 Nisan 2024 Çarşamba 11:31

1 DÜŞEN HER KEZE 3600 FAYDALANACAK DEDENİZ AMA MALESEF AYRIM YAPILDI DEVLET 2 ÇOCUKTA 1 NE ŞEKER DİĞER ÇOCUĞA SANA ŞEKER YOK DEDİ KABUL EDİLEMEZ YARGIYA GİTMELİ KONU SENDİKA BU SESE ACİL ÇALIŞANLAR ARASI MOTUVESYONU ÇALIŞMA BARIŞINI BOZDU LÜTVEN ACİL ÇÖZÜN

ali oğuzlar

24 Nisan 2024 Çarşamba 09:12

Ne dedi ne dediii :))

Ispartalı

24 Nisan 2024 Çarşamba 01:02

Mamutlar bitmiyor

Gönenli

23 Nisan 2024 Salı 23:34

Ahahahaaaa…ne demiş ne demiş..

Şoför

23 Nisan 2024 Salı 21:33

Bu sendikayı hiç sevmem ama bu Mahmut en azından şopar değil, duruşu ile Erdaldan daha kral bir adam.

Ertan dalyargi

23 Nisan 2024 Salı 20:18

ulkucu harrget engellenemez

deli amad

23 Nisan 2024 Salı 20:16

sen kim ebeliki tanimlamak kim be yal.a goren de agun bi b. ye.i zannetcek

Ispartalı

23 Nisan 2024 Salı 19:23

Bunların hepsini bumu söylemiş

Abdullah

23 Nisan 2024 Salı 19:17

İktidar eğitimde daha çok yanlışlar yaptı. Örneğin Sanayiciler bas bas bağırdı bu ülkenin teknik ve ara eleman ihtiyacı var, ağaç yaşken eğilir, zanaatkar lazım dediler. Ama AKP zorunlu eğitimde ısrar etti.

Başkan

23 Nisan 2024 Salı 17:44

Kooperatif noldu. Paraları napyon.

Ispartali32

23 Nisan 2024 Salı 17:26

Ebelerin adını kim değiştirdi başkan ben anlamadım kimi eleştiriyor sun bu arada yakın dövüş kurslarınada gidiyor musun merak ettim

Hamid Oğulları

23 Nisan 2024 Salı 16:55

çünüre 2. bir sağlık ocağı neden kurulmuyor_? ilçe gibi semt

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR