19 Nisan 2024 Cuma

KANSER ALARMI!

Isparta İl Genel Meclisi, artan kanser vakalarının ardından bir araştırma yaptırdı. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda, kentin içme suyu kaynağı Eğirdir Gölü’nün çevresinde, yoğun zirai ilaç ve gübre kullanımı nedeniyle ’toksin’ biriktiği, bunun da kansere neden olduğunu kaydedildi. Raporda hava kirliliği, sentetik çim sahalar ve asfalt gibi faktörlerin de kansere davetiye çıkardığı ifade edildi. İl Genel Meclisi, kentte artan kanser vakalarının ardından ’kanser raporu’ hazırladı.

Isparta

İl Genel Meclisi’nde geçen ay görüşmeye açılan konuda, son yıllarda kentte kanser vakalarının çok sık görülmeye başlamasının endişe uyandırdığına dikkat çekildi. Ağır sanayi olmayan Isparta’da ’kanser’ vakalarındaki artışın nedenlerinin araştırılması, belirlenmesi ve önlem alınması konusunda uzmanların görüşleri dinlendi.

Gölde toksin birikti

Uzmanların verdiği bilgiler doğrultusunda kanser raporuhazırlandı. İl Genel Meclisi üyesi Fevzi Özdemir, Meclis’in kasım ayı oturumunda raporu açıkladı. Raporda, Isparta’yı kanser açısından tehdit eden enönemli unsur olarak, Eğirdir Gölü’nde tarıma bağlı olarak biriken ağır metaller gösterildi. 2011’de SDÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Şehnaz Şener’in yaptığı araştırmaya dikkat çekilen raporda, göldeki ve çevresindeki bazı ağır metallerin ölçüldüğü, bu maddelerdeki arsenik değerinin göl ortalamasının 12 mikrogram/litre olduğu, göl havzasındaki yeraltı sularında bu değerin 24.1 mikrogram/litre’ye ulaştığına yer verildi.

Arseniğin havzada kullanılan “suni gübre” ve “tarım ilaçları”ndan kaynaklandığının vurgulandığı raporda, “Toksin madde birikimi Eğirdir Gölü’nü tehdit etmektedir. Gölün su kalitesinin bozulmasında herkesin payı var. Çözüm üretmek, hatta bir an önce sorunu çözmek gerekli. Çünkü birşeyi bilmek değil yapabilmek önemlidir” ifadelerine yer verildi.

Organik tarım desteklenmeli

Zirai mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelerin tehdidi altındaki Eğirdir Gölü’nde kısa zamanda radikal kararlar alınmazsa göl suyunun içme suyu olarak kullanımının imkansız hale geleceği belirtilen raporda,  şu ifadelere yer verildi:

“Tarımsal üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılmasının ivedilikle uygulanmasını talep ediyoruz. Eğirdir Gölü çevresinde tarımsal faaliyetlerin kısıtlandığı alanlarda, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamasına geçen çiftçilere destek sağlanmasını önemli buluyoruz.

İLK  6 AYDA 265 KANSERVAKASI

Raporda, Isparta’da kanser kayıt işlemlerine göre, 2009’da 550, 2010’da 402, 2011’de 438 ve 2012 yılının ilk 6 ayında 265 kanser vakası görüldüğüne dikkat çekildi. Havada uçuşan ve yere çöken zehirler olduğununbelirtildiği raporda, “Hava kirliliği bu şekilde devam ederse kanser vakalarıdaha da çoğalacaktır” denildi. Türkiye’de nadir rastlanılan kanser türlerinin Isparta’da daha çok olduğunun yer aldığı raporda, sentetik çim sahaların da kansere neden olduğu öne sürüldü. TÜİK verilerine göre 2011’de Isparta nüfusu411 bin kişi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandas

02 Mayıs 2015 Cumartesi 00:53

EGRIDIRIN VE YALVACIN LAGIMLARI, TEMIZLIK KIMYASALLARI , SANAYI ATIKLARI , TABAKHANE PISLIGI VE KIMYASALLARI, TARIM KIMYASALLARI , MEDENIYYETSIZZ INSANLARIN ATTIKLARI KATI EVSEL CÖPLERI BUNA CANMI DAYANIR , BU ZAMANA KADAR BU PISLIKTEN INFILAK EDIP PATLAMADIGINA DUA EDELIM GÖLÜN!

elmas goren

01 Mayıs 2015 Cuma 23:07

Goldeki ilaç gübre vs bu kadar etkiliyse neden satılıyor. Esas saçmalık ise haberde kansere neden oluyor denmesi. Neden olabilir demek var ken

ıspartalı

01 Mayıs 2015 Cuma 21:45

Şu dünyada ki herşey insanlığın hizmetindedir herşey insanlık içindir.. insanın kendine yaptığını tüm dünya birleşse yapamaz..bu su içme suyu bu hava hepimizin.. kimsenin özel malı değil..bu su bu hava kamununsa buna kamu sahip çıksın..böyle rezalet afrikada vardır başka yerde olacağını sanmam..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR