19 Nisan 2024 Cuma

KAÇIYORLAR

KAÇIYORLAR

Isparta

IRAK'ın Musul kendi Sincar İlçesi'ni ele geçiren IŞİD'tenkaçan bazı Ezidi aileler, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan HaburSınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. IŞİD'in saldırdığı Sincar (Şengal)bölgesinde yaşayan Ezidiler, can korkusuyla taşıyabildikleri eşyalarını alarakbölgeden kaçışlarını sürdürüyor.

Kuzey Irak’ın Zaho kentinde toplanan Ezidilere Silopi’dekiticari taksi şoförleri destek çıkarak, ücretsiz olarak Habur Sınır Kapısıüzerinden Silopi otogarına gelmelerini sağlıyor. Günde 1000'e yakın Iraklıvatandaşın giriş yaptığı Habur Sınır Kapısı'nda, son günlerde büyük yoğunlukyaşanıyor. Yolcu yoğunluğundan ötürü otobüs firmaları önünde uzun biletkuyrukları oluşuyor. Otogarlarda bekleyen ve maddi durumu iyi olmayan Iraklı Ezidiler’eotogardaki firma çalışanları yiyecek ve içecek yardımında bulunuyor.Şengal’deki saldırılardan kaçan bir Ezidi'nin yalın ayak olduğu dikkat çekti.

Otobüs firması işletmecisi İdris Akyel, son 5 günden beriEzidilerin ölüm korkusuyla Türkiye'nin batı illerine göç ettiğini belirterek,"Ezidiler, 5 gündür Irak’ın Sincar İlçesi'nden eliyorlar. IŞİD köylerinive evlerini bastığı için mağdur bir şekilde buraya geliyorlar. Grup bir şekildeailece, çoluk çocuk ayaklarında ayakkabıları olmadan, hiçbir şey almadanŞengal’dan Silopi’ye, buradan da Aksaray, Isparta ve yakınlarının bulunduğu birçok il veya ilçeye gidiyorlar. Bazıların ise sığınacağı bir yeri olmamasınarağmen Aksaray’ı tercih ediyor. Aksaray’da tanıdıkları, güvendikleri yerleregidiyorlar. Silopi’de 4-5 gün içerisinde 4 bine yakın Iraklı geldi ve gitti.Çoğu da kendi imkanları olmadığı için Silopi’deki taksiciler tarafındanücretsiz olarak Zaho’dan Silopi'ye getiriliyor. Burada da otobüslerde yerolmadığı için aktarmalı gidiyorlar. Çok perişan ve mağdur bir durumdalar"dedi.

Iraklı Hıdır Şıngari de IŞİD'in, Şengal ve köylerini yakıp,yıktığını belirterek, "Köyümüzü ve Şengal'i yakıp yıktılar. Orada halaçatışmalar var. IŞİD korkusundan kaçtık" diye konuştu.

Silopi ile Kuzey Irak'ın Zaho kenti arasında taksiişletmeciliği yapan şoför Selim Babat ise, "Irak’ta IŞİD’in bulunduğubütün bölgelerden kaçıp geliyorlar. Türkiye’nin her hangi bir tarafınagidebildikleri yere kadar gidiyorlar. Bir çoğunun parası yok. Biz dearkadaşlarla onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ali

08 Ağustos 2014 Cuma 16:33

yakında ıspartaya toplama kampı kurulacak herhalde.okullardaki eğitimi olumsuz etkiliyor.

sultan

07 Ağustos 2014 Perşembe 15:29

bi bunlar ek**** ne bu ya memleket ne hale geldi.

vatandaş

06 Ağustos 2014 Çarşamba 21:17

askeri ücretliye baktık şimdi bunlara tamam müslümanlı emrediyor ama adanası kars memleketini yazık satın somoli var birde bunlar aclik bazarı

eksik olma

08 Ağustos 2014 Cuma 10:24

artiz ne gezer bazarda?

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR