20 Nisan 2024 Cumartesi

Kaçak avla ortak mücadele

Kaçak avla ortak mücadele

Isparta

ISPARTA Valisi Vahdettin Özkan ve İl Jandarma Komutanı Albayİsmail Cömert’i ziyaret eden Isparta Oltacılar Derneği (ISOLDER), tatlı sulardakaçak ava karşı ortak mücadele başlattı. Özellikle havyar bırakma dönemi sazanbalığına ağ döken avcılar için düğmeye basıldı

 

ISOLDER Başkanı Hakkı Akol ve yönetim kurulu üyeleri kaçakavla mücadele konusunda önemli bir adım attı. İç sularda yasak dönemde ağdökerek binlerce balığı katleden duyarsız avcılar için düğmeye basıldı. Devlethem bu balıkları avlayan hem de mahalle aralarında gizlice satışını yapanlarıtakibe alıyor.

Isparta Oltacılar Derneği (ISOLDER), kaçak av ve avcılıklailgili Vali Vahdettin Özkan ve İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Cömert’indesteğini aldı. Konu ile ilgili Vali Özkan ve İl Jandarma Komutanı İsmailCömert’e ziyaretlerde bulunan İSOLDER yönetim kurulu başkanı ve üyeleri kaçakavcılıkla ilgili ortak mücadele başlattı. Isparta Oltacılar Derneği Başkanı Hakkı Akol, Isparta’daki baraj vegöletlerdeki yasak dönemde avlanmaların önüne geçilebilmesi amacıyla kendiçabalarıyla aldıkları önlemlerin yeterli olmayacağını söyleyerek: “Biz bunukoruyalım istiyoruz ama bunu kendi kooperatif başkanlarımız önüne geçmiyor.Buna sizlerin desteğiyle dur demek istiyoruz. Elimizden geldiği kadaryasalarımız çerçevesinde bununla mücadele etmeyi düşünüyoruz. Barajlarımız,göletlerimiz kendine gelsin” dedi.


Her geçen gün yıl bilinçsiz avcılar yüzünden baraj vegöletlerde balıkların tükendiğini vurgulayan Hakkı Akol, av yasağınıngirmesiyle birlikte büyük bir balık katliamının yapıldığını kaydetti. Akolşöyle konuştu:

“Her geçen yıl bilinçsiz avcılar yüzünden işler biraz dahakötüye gitmeye başladı. Avcılar zıpkıncılar aldı başını gitti. Biz tabi bukişilerle kendi çabalarımızla mücadele vermeye çalıştık. Bu da bir yere kadaroluyor. Temmuz 2014’te kurulan bir derneğiz. Asıl amacımız kaçak avcılarlamücadele etmek. Çünkü esas mağduriyetimiz kaçak avcılar. Kooperatifbaşkanlarımız av yasağı zamanı balıkları kendilerinin koruyup kollamasıgerekirken önce kendileri katliam yapıyor. 15 Mart’ta yasağa giriyor. Bu dönemtam da balıkların havyar bırakma zamanı. Biz bunu koruyalım istiyoruz ama bunukendi kooperatif başkanlarımız önüne geçmiyor. Biz buna sizlerin desteğiyle durdemek istiyoruz. Elimizden geldiği kadar yasalarımız çerçevesinde bununlamücadele etmeyi düşünüyoruz. Barajlarımız, göletlerimiz kendine gelsin. Gençlerimize bu işiaşılayalım. Eskiden barajlarda ve göletlerde çok balık vardı. Şimdi bu kaçakavlanma yüzünden bir gece yarısı gidiyorlar bir ağ döküyorlar bütün balığıkaldırıyorlar. Bunu tam yavrulama döneminde yapıyorlar. Artık buralarda balıkkalmadı. Isparta’daki balıkçılık daha çok dere balıkçılığına dönmeye başladı.Biz gönüllü olarak bizim oltacılarımız illaki gidiyorlar bir yerlere. Amaçoradaki kaçak avcıları görüp ihbar etmek. Biz dernek olarak bizim bir üyemizaradığı zaman jandarmayı ihbarın değerlendirilmesi dikkate alınması ve orayaintikal edilmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde caydırabiliriz diyedüşünüyoruz.”


Vali Vahdettin Özkan, gösterilen hassasiyet dolayısıylaIsparta Oltacılar Derneği yönetimine teşekkür ederek şunları söyledi:“Öncelikle size göstermiş olduğunuz duyarlılık ve hassasiyet için çok teşekkürederiz. İnşallah bu süreci el birliği ile başlatırız. Kolluk birimlerini derhalfaaliyete geçirip bu konuda farkındalık yaratabilmek adına biz de elimizdengeleni yapacağız. Çevrenin de bu konuda duyarlı ve bilinçli olması gerek.”

ISOLDER yönetimi Vali Vahdettin Özkan’a olta hediye ederekteşekkürlerini sundu.

Daha sonra İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Cömert’iziyaret eden İSOLDER yönetimi konu ile ilgili Albay Cömert’e bilgi verdi. Albayİsmail Cömert, kaçak avcılıkla mücadele konusunda kısa adı ISOLDER olan IspartaOltacılar Derneği’ne tam destek vereceklerini söyledi.


YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Süleyman Tire

19 Nisan 2015 Pazar 21:24

Başkan canla başla çalışıyor. Bu işler düzelirse gelecek nesiller baliksiz kalmaz birde balık kaçırdık diyene izin verilmemeli gerekli önlemini alsın kaçırmasın yasak zamanda ağ atmanın hiçbir şekilde açıklaması olmamalı ve katı cezalar uygulanmalı.

garip

11 Mart 2015 Çarşamba 14:30

Aksu/sorgun barajına 2014 yazında aralıksız ağ attılar,bizler duyarlı oltacılar olarak jandarmayı aradık.:-Eminmisiniz,onlar kaçan balıkları için atıyor o ağı,v.b. sözlerle geçiştirdiler.Milli parklar müdürlüğüne ihbar ettik sağolsun onlar arayınca jandarma geldi.Bir iki defa sonrası yok.yaz boyu sazan alabalık sattı adamlar.Şimdi sorkunda oltaya tık demiyo,havuzcuların sayesinde!!!

uğur özek

11 Mart 2015 Çarşamba 08:34

Tebrik ediyorum sizleri en kïsa zamanda derneğinizi ziyaret edeceğim

uluborlu lu

11 Mart 2015 Çarşamba 00:26

uluborlu barajında ala balık yetişticiligi yapan arkadaş ag atıp baraj içerisindeki balıkları avlıyor bunları yapma yazık

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR