29 Mart 2024 Cuma

JAPONYA'YA ISPARTA GÜLÜ

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Japonya’da Isparta gülü ve Batı Akdeniz turizm tanıtımı çalışmalarını sürdürdü. BAKA’nın girişimleri ile Isparta gül fidanı, Tokyo’daki ünlü Hatayoma Hall'in bahçesine Japonya eski Başbakanı Yukio Hatoyama, Bunkyou Belediye Başkanı Hironobu Narisawa, Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç ile protokol üyelerinin katıldığı törenle dikildi.

Isparta

Batı Akdeniz’in tarihi ve kültürü, dünyanın gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan gül ile diğer eko ve inanç turizmi değerleri taşıyan bölgemizin tanıtımını yapmak, Japon turistleri bölgeye çekmek, yatırım alanları ve sektörleri konusunda bilgilendirme yapıp işbirliğini artırmak amacıyla Genel Sekreter Mehmet Sırrı Özen ile uzmanlardan oluşan BAKA ekibi,Japonya’da yeni bir çalışma gerçekleştirdi.

BAKA heyeti, Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç’i makamında ziyaret etti. Toplantıda başta Isparta gülü olmak üzere Batı Akdeniz Bölgesi’nin turizm değerlerinin Japonya’da daha etkin tanıtımı konusunda değerlendirme yapıldı. BAKA’nın çalışmalarını takdirle karşıladığını ve yakından takip ettiğini belirten Büyükelçi Meriç, Isparta gülü tanıtımının yanında gül kozmetik ürünleri konusunda markalaşma yoluna gidilmesi gerektiğini ve bu konuda gereken desteği sağlayacağını ifade etti. 

ISPARTA GÜLÜNÜ ESKİ JAPONYA BAŞBAKANI DİKTİ

BAKA’nın, Tokyo Büyükelçiliği koordinasyonuyla Isparta’dan götürdüğü gül fidanı, Tokyo’daki ünlü Hatayoma Hall’un bahçesine törenle dikildi. Japonya’nın en saygın ailelerinden Hatayoma ailesine ait ve birçok yabancı devlet başkanının da gül diktiği müze ve konutun bahçesindeki gülfidanı dikim törenine eşleriyle birlikte Japonya’nın eski Başbakanı ve ailenin yaşayan en saygın ismi Yukio Hatoyama, Tokyo Bunkyou Belediye Başkanı Hironobu Narisawa ve Tokyo Büyükelçimiz Ahmet Bülent Meriç ile birlikte çok sayıda üst düzey davetli katıldı.

Türk-Japon dostluğunun yeni bir nişanesi olarak kabul edilen gül fidanının dikimi töreninde, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen,“Dikilen bu fidan büyüdükçe, dostluğumuzun ve işbirliğimizin gelişmesini temenni ediyorum. Ayrıca sizleri gelecek sene gül sezonunda Isparta’da ağırlamaktan memnuniyet duyacağız” dedi. BAKA Genel Sekreteri Özen’den Batı Akdeniz ve gülüyle ilgili bilgiler alan Japonya’nın eski Başbakanı Hatoyama ve Bunkyou Belediye Başkanı Hironobu Narisawa, Türkiye’ye ve özellikle de Batı Akdeniz’e ilk fırsatta gelmek istediklerini belirttiler.

Japonya’da açacak Isparta gülünün toprakla buluştuğu törenin ardından, BAKA’nın Tokyo Tanıtma Müşavirliği ve Tokyo Yunus Emre Kültür Merkezi ile birlikte organize ettiği Batı Akdeniz Tanıtım Semineri’ne geçildi. Üstdüzey medya temsilcisi ve seyahat firmalarından yaklaşık 50 Japon yetkilinin katıldığı seminerde; Batı Akdeniz’in başta Isparta gülü olmak üzere, tarihi,doğal ve kültürel güzellikleri hakkında bilgiler veren BAKA, katılımcıları gül sezonunda Isparta’ya davet ederek hazırladığı tanıtım materyalleri ile gül şurubu, gül lokumu ve kozmetik setini hediye etti.

Ayrıca, bölgemizin önemli tarihi ve doğal güzelliklerinin yer aldığı resim sergisini gezip yöremize ait el işi ile gül kozmetik ürünlerini de inceleyen katılımcılar, ikili görüşmeler sonrasındaki değerlendirmelerinde tanıtımdan çok etkilendiklerini ve Batı Akdeniz’e yönelik tur programları planlayacaklarını ifade etti.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

amanın bee

24 Mayıs 2015 Pazar 13:16

10 sene sonra Dünya gülyağı birincisi Japonya olur hayırlı olsun :-(

GURBETCI

23 Mayıs 2015 Cumartesi 23:04

HANI YASAKTI! KORUMA ALTINDAYDI! BIZ ANTALYA HAVAALANINDA SORDUGUMUZDA BU TIP BITKILERIN VE CANLILARI YURT DISINA CIKARMANIN CEZASI BÜYÜK DEMISTI GÖREVLI!

ZİRAATÇİ

23 Mayıs 2015 Cumartesi 13:03

Umarım o gül orada genetiği manipüle edilip oraya adapte edildikten sonra ticari olarak yetiştirilmez.Ne gerek var kardeşim kendi çeşidimizi neden sağa sola veriyoruz.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR