28 Mart 2024 Perşembe

ITSO’NUN URGE PROJESİ MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın URGE Projesi kapsamında, Bahreyn, Suudi Arabistan, Yemen ve Hindistan’dan gelen işadamları ve şirket temsilcileri 5 gün boyunca Isparta elmasıyla ilgili incelemelerde bulunup ikili iş görüşmesi programı ile ihracat odaklı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdiler.

Isparta

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in üyelerinin yurt dışı bağlantılarını güçlendirerek,  ihracatını ve işbirliği olanaklarını artırmak adına‘Isparta Dışına Çıkmadan Isparta’ya hizmet edemeyiz’ sloganı ile projelerine ve çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede, ITSO’nun üyelerine yönelik hazırladığı yüzde 75 Ekonomi Bakanlığı hibe desteği ve Avrupa Birliği fonlarından sağlanan Isparta Meyvesi Dünya Pazarı’nda ‘Appche’ Projesi kapsamında Fransa ve Polonya’ya yaptıkları araştırma gezisinin ardından Isparta’da Bahreyn, Suudi Arabistan, Yemen ve Hindistan’dan gelen ilk alım heyeti  olan iş adamları ve şirket temsilcileri ağırlandı.

Heyette, ülkelerinde yaş meyve sebze sektöründe öncü ve güçlü firmalardan olan  Bahreynli JAWAD Business Grup ve Abdul Aziz Ali Food firmaları, Suudi Arabistan’dan gelen Sanad Trading Cold Storage firması, Yemen’den gelen Nader Ebrahim Gruop ve Jaied&Massoud Trading Co. firmaları ve Hindistan’dan gelen SchokhiIndustrialCo Firması yer aldı.  İş adamları ve şirket temsilcilerine ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Proje Sorumlusu Salih Sarıkaya öncülük etti.

Heyete 5 gün boyunca proje ortakları olan Eğirdir, Gelendost ve Senirkent bölgesindeki yer alan Gülbudak Tarım, Güler Soğuk Hava Deposu (Afyon Otomotiv), , Gölbelde Soğuk Hava Deposu, Saraçoğlu Soğuk Hava Deposu, Yılanlı Soğuk Hava Deposu, Akdağ Soğuk Hava Deposu, Eyüpler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Has Okutan Tarım, Elma Diyarı Soğuk Hava Deposu, Serpil Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Has Su Ürünleri Soğuk Hava Deposu, Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait elma bahçeleri, soğuk hava depoları gezdirilerek ikili görüşmeleri yapmaları sağlandı.

         Heyet Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ü makamında ziyaret etti.  Eyüpler, Serpil ve Yukarı Gökdere köylerinin Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin üyeleri ile görüşerek kooperatiflere ait soğuk hava depolarında incelemeler yapan heyet Eğirdir’de ikili iş görüşmeleri yaptı.

         Eğirdir’de Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün de katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya,heyete Isparta ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Başkan Yardımcısı ve Proje Sorumlusu Sarıkaya, gelen heyetin Isparta ile işbirliği noktasında olumlu yaklaşım gösterdiklerini söyleyerek şöyle devam etti:

 “Göreve geldiğimiz günden beri öncelikli hedeflerimiz arasında ilimizin ihracat rakamlarını artırmak, ilimize ve ülkemize sağladığımız katma değerin ve istihdam oranının her geçen gün artmasına vesile olmak yer almaktadır. Dış ticarette en çok önem verdiğimiz sektörler arasında yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü yer almaktadır. Bunun sebebi ise 2015 yılı 206 Milyon Dolarlık ihracat rakamımız içerisinde 13.685.000,00 Dolar ile yaş meyve sebze ve 16.526.000,00 Dolar ile de meyve sebze mamullerinin yer almasıdır. Bu da toplam ihracatımızın %16’lık kısmına tekabül etmektedir.

ÜYELERİMİZİN TİCARİ MENFAATİ ÖNCELİĞİMİZ

Diğer yandan meyve sebze sektörü ilimizin ve özellikle ilimiz ilçelerinin ekonomik yapısında lokomotif görevi üstlenmiş durumdadır. Bizde bunun farkında olarak bu sektörde ihracat rakamımızı daha da nasıl artırabiliriz, işletmelerimize bu konuda nasıl destek olabiliriz sorusunu sürekli tartışıyorduk.

Bu kapsamda devletimizin sağlamış olduğu finansman desteği ile “Isparta Meyvesi Dünya Pazarında” isimli projemizi hayata geçirdik. Projede ilk yurt dışı faaliyeti olarak Fransa ve Polonya’ya buradaki heyetimiz ile birlikte geçen ay içerisinde inceleme gezisi yapıp kendi durumumuzun analizini yaptık. Sizin de gördüğünüz üzere firmalarımız üretim ve paketleme tesisleri olarak ciddi anlamda iyi durumdalar. İkinci yurt dışı faaliyetimizi ise siz değerli katılımcılarımız ile gerçekleştiriyoruz.

DÜNYANIN EN LEZZETLİ ELMASI ISPARTA’DA

Isparta ve ilçeleri yıllık 1 Milyon ton elma üretimi ile ekonomimizin can damarı durumundadır. İlimizde elma üretimi teknolojik aletler ve bilimsel veriler ışığında gerçekleştirilmektedir.Aynı zamanda birçok işletmemiz soğuk hava depoları, tasnifleme ve paketleme tesislerinde yüksek teknoloji ürünleri kullanmaktadır. Bu da ürünlerimizin her açıdan mükemmel durumda olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda iddia ediyorum ki bölgemiz elması, iklimsel ve coğrafi konumdan dolayı dünyanın en lezzetli elması durumundadır. Ürettiğimiz elmanın da ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Bir önceki yıl içerisinde Irak, Hindistan, Ürdün, Mısır, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan, Libya, Malezya ve Singapur’a elma ihracatı gerçekleştirdik.

Bunun yanında sadece elma üretimi yapmamakta elmanın türevlerini de sanayi tesislerimizde üretmekteyiz. Bunlar elma cipsi, elma sirkesi ve elma suyu gibi ürünlerin üretimleridir. Elma üretiminin yanında ilimizde 31 Bin ton kiraz üretimi ve 16 bin ton kayısı ve birçok meyvenin de üretimi yapılmaktadır. Bu ürünlerde birçok ülkeye ihracat gerçekleştirilmektedir. Buradan da gördüğünüz üzere ilimiz Türkiye’nin meyve bahçesidir. Ne tür meyve almak isterseniz sizlere en iyi şekilde bunun tedarikini sağlayabilecek konumdayız.

Ticari bağlantıya geçmemiz durumunda ilimiz potansiyelinde aktif çalışan havalimanı, otoban bağlantıları ve yaklaşık bir saatlik mesafede limanlar bulunmaktadır. Gerek sosyal yaşamda gerek ticari hayatta bölgemiz sizler için emniyetli, güvenli ve huzurlu bir şehirdir.

Her birinizin geldiği ülkeler kültürel ve tarihsel gerek de günümüz ilişkileri açısından hem ülkemiz hem de ticaretimiz açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Projemizin verimli bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayan Eğirdir Belediye Başkanı Sn. Ömer Şengöl’e ve proje katılımcısı firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Programımızın devamı niteliğinde pazarlama faaliyetlerimizi daha iyi duruma getirmek için elma sezonunda yurt dışından gelen alım heyeti programlarımızı devem ettirip elmamızın ve diğer meyvelerimizin yurt dışı pazarında hak ettiği yere gelmesini hedefliyoruz. ”

ITSO’da toplantı yapan heyete burada Isparta’nın ekonomik durumu ve ikili ticarette izlenmesi gereken yollar anlatıldı. Gümrük Müşaviri Kürşat Arıduman, gelen heyetin sorularını yanıtladı.Heyet ITSO’da yapılan toplantıda proje ortağı firmalarla ikili iş görüşmesi ve ön anlaşmalar yaparak ilimizden ayrıldı.

 

 

        

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR