28 Nisan 2024 Pazar

Isparta'da konut sorunu büyüyor

Isparta'da konut sorunu büyüyor

Isparta

Isparta Emlakçılar Odası Başkanı Yalçın Cansever, kentte konut satışlarının durduğunu, bunun sonucunda kiraların artmaya devam edeceğini söyledi.

Kira artışının sebebini konut fiyatlarındaki artış olduğunu belirten Cansever, bunu söyle açıkladı; 'Eskiden kiraya yönelik konut yapılırdı. Ama şimdi 4 milyonluk eve ayda 4 binTL ye kiraya vermek yatırımcılara cazip gelmemektedir. Getirisi az görülmektedir. Ayrıca evin yıpranması sonucu oluşacak masrafları gelen kira bedeli karşılanmamaktadır. Bu sebeble kiraya verilecek evler azaldığı için fiyatlar çıkmıştır.  Fiyatların daha da çıkacağını düşünüyorum, özellikle yaz aylarında kira fiyatlarında büyük bir artış bekliyorum.Yazın evlenecek insanlar ve tayini çıkan memur arkadaşlarımız bu konuda büyük sıkıntılar yaşacağını düşünüyorum' dedi.

Isparta'da arsa sorunun olduğunu belirten Canseven, yetkili mercilerin bu işe bir el atmaları gerektiğini belirterek, gerekli krediler sağlandığında ve bir kooperatifleşme olduğunda bu sorunun çözüleceğini belirtti.

Cansever sözlerinin devamında; 'AsIında Isparta'da halkı konutu sever. Burada bir laf vardır, ölüler dirileri besler, yani kent halkı çocuğumun bir evi olsun onlara bir ev bırakayım diyerek konut alırdı. Şimdi ise konut sıkıntısı yaşanmaktadır. Şuan Çünür'deki inşaatların yüzde 90'ı bitmektedir. Bir de Deregümü Mahallesinde yine inşaatlar bitmek üzeredir. Ama satışlar yok denecek kadar azdır. İnsanlar kooperatiflere üye olmak istediğinde, çok fazla taleple karşılaşıldığı için epeyce beklemek zorunda kalıyor. Kooperatifleşmeyi biraz daha genişletirsek vatandaş taksitle de olsa kendi evine oturabilecektir. Kendi evine yerleşen vatandaşlar da kiralık evleri bu sayede boşaltacaktır. Bir diğer sorun da banka kredileri çok yüksektir. 0,69'luk krediler de çok az müteahhide uyuyor. Bu kez de vergiler çoğaldığı için gene fiyatlar yükseliyor. Başka bir sorun da arsalardır. Isparta'da kalıcı olarak konut sorununu çözmek istiyorsak arsalara yönelmeliyiz, ama alt yapı maliyeti çok fazla olduğu için imara açılmıyor. Isparta'nın çevresi dağlık bölge olduğu için alt yapı yapılması belediyeyi çok ciddi zorlayacaktır. Ama bu başarılabilirse gerekirse oradaki araziler devlet eliyle vatandaşlara satılsa müthiş bir faydası olur. Kalıcı bir çözüm olur' dedi. (Ali Rıza Cesur)

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Hızırbey

16 Haziran 2023 Cuma 09:47

Neye dayanarak artırıyorlar kirayı millet yüzde 25 koyarken bizim ev sahibi yüzde 50 koydu hala koyma derinde şimdide 5 bin derdinde yazık asgari ücreti eline versek hayır diyen yok Yazıklar Olsun

Kmn

15 Haziran 2023 Perşembe 22:01

Kira konusunda Allah ev sahiplerini bildiği gibi yapsın. 30 yıllık kıçı kırık evlerine fahiş fiyat istiyorlar.

Öğr.

15 Haziran 2023 Perşembe 21:59

Bir satmadık dağ kaldı onu da satın. İmara açılmadık yer kalmasın. Burnumuzu betona sokup nefes alırız artık.

yalçın cansever

15 Haziran 2023 Perşembe 16:29

ali rıza kardeşim öncelikle haber için tşk ederimhaberle ilgili bir düzetme yapayım emlakçılar odamız yoktur dernegimiz vardir ısparta emlakçılar dernegimiz aktif faaldir

Esnafffff

15 Haziran 2023 Perşembe 11:40

Kiralik ev arayanlara evde verilmiyor artık bu devirde memur değilsen çocuğun varsa yandın ev falan yok kimseye ... nasıl bu kadar düştük herkes evi yüksek paraya vereyimde gelir fazla olsun derdinde ama kimse evime iyi baksın zarar vermesind gerisi olur gider demiyor sözde Müslümanız ama iş paraya gelene kadar ederi olmayan evler 4ten 5 ten başlıyor bide kiracı beyenmiyorlar yazıklar olsun cidden yazık sıfır evlere 8 9 diyorlar adamlar haklı kopek bağlasan durmicak yerler sıfır fiyatına yazık!!

5000 toki

15 Haziran 2023 Perşembe 10:07

Sayın belediye başkanımız seçim vaadi olarak 5000 kişilik konut sözünü tutsaydı şimdiye kadar 4000 dar gelirli memleketlim ev sahibi olacaktı. Yeni yapılan çünür toki başkanımızın verdigi vaadin içinde değil.Bu söz tutulmuş olsaydı kira fiyatları uçmazdı.Ev fiyatları uçmazdı.

Adil

15 Haziran 2023 Perşembe 09:54

Ispartada konut sorunu yok ahlak vicdan karakter sorunu var Benim evim var ama olmayanların Allah yardımcısı olsun kimseyi aç gözlü vampirlerin eline düşürmesin

Ispartalıyım

15 Haziran 2023 Perşembe 08:54

Isparta konut sorunu yok ,sadece insanların yaşam tarzı değişti ,site tarzı ve doğal gazlı evleri tercih ediyor ,arsa sorunu yok merkezde bir çok mahalle kentsel dönüşüme girecek kadar kötü bir yapılaşma ve evlere sahip ama yüksek bedeller istenince anlaşma olmuyor ,şişirilen kiralar, yapı malzemeleri ve yüksek paralar inşaatları durma noktasına getirdi, beter olun iş sahası yok ev çok

Ortopedik engelli

15 Haziran 2023 Perşembe 06:41

Ev kiralarını yüksek fiyattan veren ev sahipleri maliyeye verdiği kiranın 3/1 veya 4 /1 ini bildiriyor sahtekarlar Evlerinin enkazında gebersinler

Gerçekler

14 Haziran 2023 Çarşamba 23:00

Tek sebebi akp'yi tekrar iktidar yapmak.Mülteciler daha çok gelecek.Ekonomi zaten ayrı bir sorun.

Haydar

14 Haziran 2023 Çarşamba 22:55

Fiyatların şişmesinin en baş sebebi her önüne gelenin emlakçılık yapmasıdır

Gerçekler

14 Haziran 2023 Çarşamba 22:48

akp yi iktidara taşıyan oy verenler ağlamayın.10 yıl sonra evsiz kalacaksınız.

umutsuz

14 Haziran 2023 Çarşamba 22:00

ev krizinin asıl sebebi belediye meclisidir. imar acılan yerler araştırılsın kesin birini zengin etmek için açılmıştır merkez mahallerde tüm bölgeler imara açılsın plan çizilsin bahçeli ev şeklinde planlar olsun niye apartman dairesinde oturmak zorunda kalıyoruz?

Veli

14 Haziran 2023 Çarşamba 21:53

Kapitalist liberal ekonomi insanları evsiz mülksüz işsiz köle haline getirdi o yüzden insanlığın kurtuluşu kominizim ve sosyalizimdir. Başka kurtuluşumuz yok.

evsizadam

14 Haziran 2023 Çarşamba 21:25

1 senedir ev fiyatlarını takip ediyorum. neredeyse 2 ye katladı. inşaatlar durur çünkü yapılan konutların yarısı satılmıyor. 1 senedir satılık ilanı olan evler hala satılık. alan- satan yok ama ne hikmetse fiyatları her ay yukarı çıkıyor. tüm müstakil ev ilanlarında satılık villa ibaresi var. fiyatlar şişirme konut alan satan yok.

kalacak yer konteynır

14 Haziran 2023 Çarşamba 21:22

İktidar en başarılı olduğu konu yabancıya ev toprak satmak Tc vatandaşı kirada mahkum etmek sevmiyor araplari daha çok seviyor reis

vatandaş

14 Haziran 2023 Çarşamba 20:23

Ben evimi yabancıya satıp yurtışına gitmeyi düşünüyorum. Kiracıyla her 6 ayda bir kira için kavga mı edeyim?

Tahrir-i Meydan

14 Haziran 2023 Çarşamba 18:32

Enflasyon artışını engelleyemeyen yönetim kalkar kira artışını %25 ile sınırlarsa yakında kiralık konut kalmaz. Kiralayan bir sonraki yılın artışını şimdiden almaya çalışır. Dolar kaç para olacak bilmem şu desen zaten suç! Ama bu maliyet artışlarıyla seneye 3+1 ev 4 milyon olursa şaşmam.

Fatih demir

14 Haziran 2023 Çarşamba 18:31

İş arkadaşımın 3 evi var.2 ay önce 6000 liradan ücünüde kiraya verdim diye seviniyordu.Dün sordum ikisinin kirasını alamiyormuş.Ac gözlülüğün sonu eldekinden olmaktır.

kriz buyük!!!

14 Haziran 2023 Çarşamba 17:44

ispartanin en onemli sorunu aileler kiralik ev bulamiyor.Her yer apart.Bu yüzden devlet toki belediye ıspartaya 3000 adet konut yapsa,dar gelirli ailelere,uzun vadeli,ancak ısparta o zaman refaha kavusur.Kriz büyük!!!

Ince Fikir

14 Haziran 2023 Çarşamba 15:28

Ruslar Önce antalya uçurdu şimdide isparta gecelerde sali pazarında iki farklı guruba rastladım rusca Konuşuyorlardı ispartali tokiden ev çıkacak hayaline devam

….

14 Haziran 2023 Çarşamba 13:26

Bu tamamen şey değil mi eşşeğin aklına karpuz kabuğu sokmak..

öz be öz ıspartalı

14 Haziran 2023 Çarşamba 12:47

betona boğulduk yeter artık ormanları rahat bırakın

Devrimci

14 Haziran 2023 Çarşamba 11:50

bu işin birde öbür tarafı var hani varya kul hakkı ağzınızdan düşürmediğiniz ama uygulamaya gelince kul hakkı yediğiniz ben şahsen bu fiyatları yükseltene haram ediyorum 6 ay sonra toki bitecek pandemide ağlayan apart sahipleri inşallah aynı duruma düşerler 500 tl ye apart veriyordunuz 2021 de

Boğaziçi sanki

14 Haziran 2023 Çarşamba 10:45

Şişirdiniz fiyatları şimdi de ahkam kesiyonuz. Ne özelliği var 4milyonluk evin. Tarla bahçe sanayii manzaralı evleri satıyonuz bu fiyatlara.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR