29 Mart 2024 Cuma

İŞTE YENİ GÖLCÜK

Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Gölcük Tabiat Parkı'na hayat verecek projenin yasal engellerini 3 yılda adım adım aştı. Yönetim Planı ilgili kurullara onaylattırıldı. Proje ihalesi yapıldı, Kalkınma Bakanlığı'nın 2016 yatırım programına dahil edildi.

Isparta

Gölcük için yıllar öncesinden ortaya konulan hayal vehedeflerin gerçekleşmesi için artık hiçbir engel kalmadı. Milli Parklar BölgeMüdürü hemşehrimiz Adnan Yılmaztürk, Gölcük için hayal ettiği projeyi 3 yıldaadım adım hayata geçirdi. Doğal koruma alanı olduğu için yasal sorunları tektek aşan Yılmaztürk, Gölcük'te yatırım aşamasına gelmenin mutluluğunu yaşıyor.Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, 2016'da yatırımın başlayacağı Gölcük'te çokönemli bir somut adım attı. Gölcük Projesi'nin proje ihale süreci tamamlandı.Isparta komuoyunun da talepleri gözününde bulundurularak oluşturalacak projeiçin 2016 yılında yatırıma başlanacak. Kalkınma Bakanlığı, Gölcük Projesi'niyatırım programına dahil etti.        

 

Milli Parklar Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, 280 hektar alanıkapsayan proje için atılan adımları tek tek anlattı. Gölcük Yönetim Planı'nınAnıtlar Kurulu'nca onaylandığını müjdeleyen Yılmaztürk, uygulama için gerekenproje ihale aşamasının da tamamlandığını bildirdi. İhaleyi kazanan firmanınproje hazırlama sürecinde Isparta kamuoyundan da görüşler alacağını anlatanYılmaztürk, "İhale projesi yapıldı. İhalemiz geçtiğimiz hafta sonuçlandı.Sözleşme imzalayıp çalışmalara başlanacak. Bu çalışma Isparta Kent Konseyi'negelecek. Yani tüm basın, tüm il gruplarının katıldığı bu kent konseyi olabilir.İl genel meclisi talep ederse orada olabilir. Çalışılan taslak üzerine herkes katkıve eleştirilerini koyacak. Firma sözleşmemiz bu şekilde. Firma bu son şekliylekararını verecek. Son taslakta Gölcük’te hangi çalışmaların yapılabileceğinigörebileceğiz. Bundan sonra biz yapım uygulama ihalesine hazırlık aşamasınageçeceğiz ve detay projelerine ihale edeceğiz" dedi.

 

BAKANLIĞIN YATIRIM PROGRAMINDA 

 

Milli Parklar Bölge Müdürü Yılmaztürk, Gölcük Projesi'nin2016 yatırım programında olduğunu müjdeledi. Yatırımlara yıl başındabaşlanacağını belirten Yılmaztürk, şu bilgiyi verdi

 

"Yıl sonuna kadar bu projeler bittikten sonrauygulamaya hemen başlayacağız. Bu projeyi 2016 yatırım programına aldırdık.Kalkınma Bakanlığı'nın planında  GölcükProjesi olarak programa aldırdık. 285 hektar alan tasarlandı. Isparta’dakiesnafın turizm ve konaklama işiyle uğraşanların taleplerine özellikle futboltakımlarının talepleri dikkate alınarak bir spor kompleksi çalışmamız var. Bubir ön çalışma. Tabii alan el verirse çalışılacak. iki tane nizami futbolsahası olacak. Bunun yanında da 2 antreman sahası yapacağız.  6 tane tenis kordu planlıyoruz. Diğer sporlariçin tesisler de serpiştirilecek yani bir spor kompleksi oluşturacağız. Buradakonaklama olmayacak ama tüm antrenmaların yapılabileceği bir yer olacak. Futboltakımları önceliğimiz ama diğer spor etkinlikleri de olacak. Soyunma kabinleri,duş kabinleri gibi zorunlu ihtiyaçlar sağlanacak.

 

ÇOCUKLAR İÇİN MASAL DÜNYASI GENÇLER İÇİN MACERA PARKI     

 

Masal Dünyası isimli bir çalışmamız olacak. Bu da kendigeleneklerimizle birlikte sunulacak biraz farklı olacak. Sonra en büyük talepgençlerin vakit geçirebileceği bir yer. Çünkü gençler Antalya'ya ya da başkayerlere gidiyorlar. Burayı gençlik için cazip hale getireceğiz. Macera parkuruoluşturacağız. Dünyadaki benzer parklardaki çalışmlar incelenecek.   

 

Su sporları çalışmamız olacak. Su sporlarında Gölcüğün çokfarklı su kriterleri var. Bunlar incelenecek. Gülün kirlilikten korunmasıöncelikli olacak. Ama Gölcük su yüzeyi ilk defa kullanıma açılacak.      

 

At çiftliği kurulacak ayrıca bisiklet turları olacak.

 

Bisiklet turları için uzaydan takip edilen bisiklet kiralamasistemi düşünüyoruz. Hollanda da olan bir sistem onu buraya yerleştirmeyeçalışıyoruz. Mangalda, piknikte alt yapısı en iyi şekilde olan piknik sisteminikuracağız. Okulların ve izci grupların kamp ihtiyaçlarını kurabileceği alanlaroluşturulacak.

 

BOTANİK BAHÇESİ  

 

Batı Akdeniz Narenciye Araştırma Müdürlüğü ve ZiraatFakültesi ile işbirliği yapacağız. Meyve parselleri oluşturacağız. Buradahedefimiz hem normal kiraz, vişne gibi meyveler yetiştirmek. Bir de yabanidediğimiz doğal lezzetlerimiz, tatlarımız var. Eğer bu olabilirse parkın özünede çok uygun bir çalışma olacak. Bilim adamlarımızın da desteğiyle Isparta'dayetişen meyvelerinden parseller olacak. Botanik park gibi görsel amaçlı birproje olacak. Isparta güller şehri olduğu için doğal bir Roserium çalışmasıgibi. Gölçük'te tamir ettiğimiz binayı işlevsel hale getireceğiz. Gölleilişkilendireceğiz. Kayıkhane yapacağız. Ama büyük bina kitlelerinden kaçınmaya çalışıyoruz. Abant’ta bu hatayapıldı. Buranın yönetim planı anıtlar kurulundan geçti. Burası 1. Derece doğalsit.  Konaklama yapılmadığı sürecesıkıntı yok.   

 

Bunların hepsi detaylarda var ama maliyetler daha sonraortaya çıkacak. 8 ile 10 milyon arasında bir yatırım olacak. Malzemelerimizçevreye duyarlı olduğu için normal malzeme 5 ise bu 10 TL oluyor.

 

DAHA ÖNCE YAPILAMAZDI   

 

Gölcükle ilgili herkesin düşüncesi vardır. Herkesindüşüncesi de doğrudur. Isparta Gölcük şunun için önemli. Şehre yakın böyle.Abant bile şehre 20- 25 km.Gölcük yürüme mesafesinde. Gölcük de herkesin düşünceleri doğruydu. Sıkıntışuradaydı. Burası milli park, doğal sit alanı olduğu için bunları yapmak kolaydeğil. Yasal sorunların çözülmesi gerekiyordu. Şimdi biz problemi adım adımyasal sürecini takip ederek çözdük. Olması gereken buydu. Gölcükle ilgiliçalışmalarımız geç kalmış gibi gözükebilir ama bu süreden önce aslayapılamazdı.

 

DERE MAHALLESİ'NDEN GÖLCÜK'E YOL

 

Milli Parklar Bölge Müdürü Yılmaztürk, Dere Mahallesi-Gölcükarasındaki yolun da ıslahı için ihale yaptıklarını bildirdi. 350 bin TL'likyatırımla yolda mıcır asfalt döküleceğini, Gölcük girişinin de kilit parke taşıile kaplanacağını anlatan Yılmaztürk, bu çalışma sonrasında şehirden Gölcüğeulaşımın kısalacağını sözlerine ekledi.

kynk :

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

aen

07 Temmuz 2015 Salı 09:06

bide giriş parasını kaldırsınlar fuhuşcular giriyor aileler giremiyor rahat

ayşe

07 Temmuz 2015 Salı 08:47

size zahmet çocuklarımız içinde park alanındaki salıncaklarıda düşünürsek çocuklar küflü salıncaklarda düştü düşecek şimdiden ilginiz için tşkler

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR