19 Mart 2024 Salı

İSTANBUL'LA YARIŞIYORUZ

İSTANBUL'LA YARIŞIYORUZ

Isparta

Son yılların yükselen değeri modern alışveriş merkezlerinde bin kişiye düşen kiralanabilir alanın Türkiye ortalaması 148 m2 olarak açıklandı. Son yıllarda AVM yatırımlarının arttığı Isparta'da bin kişiye düşen kiralanabilir alanın yüksekliği 'GYODER Gösterge' raporuna yansıdı. Zira Isparta'da bin kişiye düşen kiralanabilir alan 277 m2 olarak hesaplandı. Isparta, bu oranla İstanbul'dan sonra Türkiye ikincisi durumunda. Isparta'yı ise Bolu takip ediyor.

TAM ALT SEGMENTLERİ KAPSIYOR

                  GYODER, "GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017 2. Çeyrek Raporu"nu yayımladı. Gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini 3’er aylık dönemler halinde irdelediği ve TEB katkılarıyla hazırlanan rapor ekonomik verilerin yanı sıra konut, krediler, AVM, ofis, lojistik, turizm, GYO gibi gayrimenkulün tüm alt segmentlerini kapsıyor.

HAZİRAN AYINDA FİYAT ARTIŞI YAŞANDI

                  Geçen yıl durağan bir seyir izleyen konut endekslerinde yılın ilk çeyreğinde başlayan artış trendinin devam ettiği kaydedilen raporda, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Haziran ayı fiyat artışının, bir önceki aya göre yüzde 0,29, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,74 oranında gerçekleştiği belirtildi.

GAYRİMENKUL GÜVEN ENDEKSİ AZALIŞTA

                  Raporda, "2017-2. Çeyrekte Konut Satın Alma Gücü Endeksi Türkiye" ortalamasının 122'ye yükseldiği aktarılarak, Gayrimenkul Güven Endeksi'nin, geçen çeyrek döneme göre yüzde 3,11 azalışla 109 (kısmen iyimser) Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi'nin ise yüzde 2,16 azalışla 104 (kısmen iyimser) olarak ölçüldüğü ifade edildi.

SENETLİ SATIŞ YÜZDE 51,58

                  Raporda, markalı konut projeleri kapsamında ikinci çeyrekte gerçekleştirilen satışların yüzde 5,61'lik kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı. Türkiye geneli yabancıya konut satışları ilk çeyreğe göre yaklaşık yüzde 25'lik artış ile 5 bin 325 adet seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca 2016 ve 2017'nin ilk 6 ayında, yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği il İstanbul oldu.

KONUT STOK ERİME HIZI 3.78

                  Raporda ikinci çeyrekte markalı projelerden konut alan müşterilerin peşinat kullanım oranının yüzde 17,96, banka kredisi kullanım oranı yüzde 30,46 ve senet kullanım oranının yüzde 51,58 olarak gerçekleştiği, stok erime hızının ise yüzde 3,78 olduğu belirtildi.

ÜST SEGMENTE TALEP YAVAŞLADI

                  Türkiye konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının yoğun olarak sürdüğünün vurgulandığı raporda, orta, üst ve lüks segmentte talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu vurgulandı. Raporda, yılın ikinci çeyreğinde ilk kez satılan konutlarda ilk çeyreğe kıyasla yüzde 3'lük artış, ikinci el satışlarda ise yaklaşık yüzde 1 daralma olduğuna da yer verildi.

AVM SAYISI 400’E ÇIKTI

                  2017 yılı 2. çeyrek itibarıyla Türkiye genelinde toplam AVM sayısı 400'e ulaştı. En fazla AVM'ye sahip iller sırasıyla; 125 adet ile İstanbul, 32 adet ile Ankara ve 23 adet ile İzmir oldu. Toplam kiralanabilir alan stoku bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5'lik artış ile 11 milyon 793 bin 752 metrekareye ulaştı.

AVM SEKTÖRÜNÜN LİDERİ:İSTANBUL

                  İstanbul, toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 38'ini oluşturuyor. 2017 yılı 2. çeyrek sonu itibarıyla Perakende Ciro Enkdeksi 220, Ziyaretçi Endeksi 99 oldu. Proje aşamasında, 30’u İstanbul’da olmak üzere toplam 65 AVM bulunuyor.

AVM YATIRIMLARI MARMARA'DA YOĞUNLAŞIYOR

                  Bugün için Türkiye geneli AVM yatırımları incelendiğinde; AVM’lerin, özellikle satın alma gücü, eğitim düzeyi, okuryazarlık oranı daha yüksek olan Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığı görülüyor. Bunu İç Anadolu ve Ege Bölgesi takip ediyor. Bin kişiye ortalama 148 metrekare kiralanabilir alanın düştüğü Türkiye'de, ilk üç sırayı; 303 metrekare ile İstanbul, 277 metrekare ile Isparta, 267 metrekare ile Bolu paylaşıyor. Türkiye'de 2019'a kadar yeni yapılacak AVM'lerle birlikte bin kişiye 176 metrekare kiralanabilir alanın düşeceği öngörülüyor."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Napcan

14 Ekim 2017 Cumartesi 01:39

Başka bir hipermarket olsun da nasıl İstanbul ile yarisirsin, anlardın İyas

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR