26 Nisan 2024 Cuma

Isparta’nın potansiyelleri harekete geçirilmeli

Isparta’nın potansiyelleri harekete geçirilmeli

Isparta

İlimize Centrum Garden adı altında konut, AVM ve otelyatırımı yapan İşadamı Mesut Şener, ikinci üniversite, sanayi ve turizmkonusunda değerlendirmelerde bulundu. Isparta’da demir, bakır, kömür gibi madendeğerlerinin olmadığını ifade eden Şener, ilimizin mevcut potansiyellerinindeğerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

 

SAĞLAM TEMELLERLE BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLSİN

 

2.üniversitenin Isparta’ya şart olduğunu ve geç kalındığınıkaydeden Mesut Şener, burada hızlı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğinibildirdi. Şener, “2.üniversitenin yeri konusu belki tartışabilir.Tartışılmayacak konu ikinci üniversite olsun mu olmasın mı konusudur. Olsun.Üniversite Isparta için bir marka. Isparta’nın dış dünyaya gülen ve aydınlıkyüzü. Üniversitemizin büyümesi ve ikinci üniversite olması lazım. Nasıl olsunkonusunda belki fikirlerimizi söyleyebiliriz ama akademisyenlerimizi bu konudadinlemek lazım. Sayın rektörümüzün o konuda fikirleri çok kıymetli bence.Burada ikinci üniversiteyi kurarken, dikkatli ve seçici hareket edersekkurarsak arkasından üçüncüye de yol açmış oluruz. Bir zaman ikinci üniversiteteknik üniversite formatı olması konuşulmuştu. Belki sağlık bilimleri konusunamı kayması lazım. Ama bu konu daha fazla bu işin içinde olanların tartışıportaya koyacakları bir mevzu. Ama ne olursa olsun bir an önce yapılsın. Birüniversite kurulduğu gün üniversite olmuyor. Aradan yıllar geçtikten sonraüniversite olur. SDÜ 25 yılda buraya geldi. Aslında 25 yılda az. Dünyadaki Avrupa’dakiköklü üniversitelerin 100-200 yıllık mazileri var.  Bu anlamda sağlam temeller atılsın. Ama biran önce harekete geçilsin. Aynı zamanda Atabey İslamköy arasında Şevket beyinde bir girişimi var. Belki ilave bir vakıf üniversitesi veya devlet üniversitesiolabilir. Ya da mevcut üniversiteye ek olabilir. Ama onların da ciddi çalışmasıolduğunu biliyoruz.

 

EĞİTİMİN YANINSA TARIMSAL SANAYİ VE TURİZMİ EKLEYEBİLİRİZ

 

Bizim şehir olarak gelişmede ilerlediğimiz yön, doğru biryön. Dinamikler bize şunu söylüyor ki; eğitimde iyi bir yerdeyiz daha iyisiolalım. Sağlıkta iyi yerdeyiz en iyisi olalım. Bunun yanına tarımsal üretimi,tarımsal sanayiyi, turizmi ekleyebilirsek, bunun yanına üniversitenin deçalışmalarını yaptığı alanlarda ilerleyebilirsek şehre çok büyük katkısı olur.Örneğin güneşten elektrik üretme konusuyla ilgili çok sevindirici gelişmelervar. Isparta bu konuda merkez olabilir. Gerek araştırmasında, gerek enerjiüretiminde, gerek ekipmanların üretiminde Isparta merkez olabilir. Bu yönde deçok ciddi bir gelecek olduğunu düşünüyorum. Yoksa bizim çelik, demir, kömürümüzyok. Böyle bir sanayi kuramayız.Isparta’da. kuracaklarımız bizim özdeğerlerimiz. Gülcülükte açık bir potansiyel var. Gülbirlik’in önemli katkılarıvar. Özel sektörün gurur duyulacak çalışmaları var. Gül konusunda en büyükeksiğimiz pazarlama. Bu pazarlama ayağını çözebilsek önemli mesafe alacağız.Geleceği var” şeklinde konuştu.

 

GÜMÜŞGÜN LOHİSTİKTE DEĞERLENDİRİLMELİ

 

Öte yandan Gümüşgün bölgesinde müthiş bir lojistik fırsatıdoğduğunu ifade eden Şener, “Bu zenginleşmeye de devam ediyor. Antalya’yainecek otoyolun da oradan geçecek olmasıyla birlikte orası ciddi bir lojsitiküssü olabilir. Çünkü Türkiye’de ender yerlerden bir tanesi orası. Karayolu,havayolu ve tren yolunun kesiştiği nokta. Bu kesiştiği noktada limana 100kilometre. Bu büyük bir değer. Önümüzdeki seneler de burası da inşallah ciddibir şekilde değerlendirilir ve Organize Sanayi Bölgesi etrafına lojistik tesislerikurulabilir. Artık günümüzde lojistik çok önemli hale geldi” dedi.

 

TRAFİK SORUNU ŞEHRİ YAYARAK ÇÖZÜLEBİLİR

 

Diğer taraftan şehir merkezindeki trafik sıkışıklığınadeğinen İşadamı Mesut Şener, buradaki temel çözümün şehri yaymaktan geçtiğiniifade etti. Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehri ne kadar sıkıştırırsanız busıkıntılar artar. Mimar Sinan Caddemiz batı-doğu aksında vazgeçilmez bir yol.Mimar Sinan Caddesi’ni kurtarmamız lazım. Burayla ilgili çalışmalar geçmişte deoldu. Şuan ki Belediye Başkanımız da ciddi çalışmalar yapıyor. Mümkünse yeraltına almak ve transit haline getirmek lazım. Orada hiçbir şekilde durulmamasılazım. Ayrıca şehri yaymak lazım. Çünkü ne kadar ne yapabilirseniz yapın şehrinmerkezinde yolların genişlikleri belli. Etrafı bina dolu, ilave yollaraçamayacağınıza göre ancak geçişleri kısıtlayarak çözebilirsiniz. Bu da dahafazla trafik, daha fazla kuyruk demek. Ben halkımızdan da bu konuda duyarlılıkbekliyorum. Biraz daha çevre yollarını kullansınlar, şehir merkezine girmektenbiraz daha imtina etsinler. Bu şekilde bir rahatlıya kavuşturulsun. Belediyeninyaptığı kapalı otoparklar çok önemli. İnşallah onları kullandırabiliriz,insanlar alışabilirler. Bunları kullanmalıyız. Otopark sıkıntısını böyleçözeceğiz ama otopark sıkıntısını çözsek bile Mimar Sinan’dan geçen araçsayısını ne yapacağız? Bu azalmayacak.

 

Alternatif güzergahları tanıtmak gibi çalışmalar yapmaklazım. Üniversiteden Halıkent’e gidecekse, Mimar Sinan’dan geçmedengidebileceği en az 3-4 tane alternatif yol var. Bunları kullandırmayaözendirmek lazım. Ancak sorun böyle çözülür.

 

ÇEKİRDEK ŞEHİRLERİN İÇİNDEN ANA TRAFİK GEÇMİYOR

 

Dünyanın hiçbir yerinde Eskişehir tabir edilen o çekirdekşehirlerin içinden ana trafik geçmiyor. Bizde de geçmemesi gerekir aslında.Şehrin ana güzergahların olduğu yerleri ne kadar trafiğe kapatırsak belki okadar dış bölgelerden geçmeye özendireceğiz. Bu gidişle park sorununu çözeceğizama bu sefer de oradan geçenlerin sorununu çözemeyeceğiz.

 

SANAYİ DIŞARI TAŞINMALI

 

Sanayi şehrin dışına taşınmalı. Ama orada bir takımzorluklar var. Aşılabilirse tabi taşınsın. Isparta’nın ilk sanayisi, eskisanayi dediğimiz yer artık sanayi bölgesi değil aslında. Ondan sonra yapılanyeni sanayi sitesi dediğimiz bölümde de şöyle baktığınızda ana caddelerinüzerinin sanayiyle alakası yok. Oraların hepsi ticarethane oldu. Sanayi dükkanıhüviyetini kaybetti. Gül Küçük Sanayi Sitesi’nde de yeni sanayiye benzer birgelişme şuandan itibaren gözleniyor. Çevre yoluna yakın bölümde yavaş yavaşsanayi dükkanı değil de ticarethaneler oluşmaya başladı. Demektir ki önümüzdekisenelerde geriye doğru bu şekilde gelişecek. Yapılabiliyorsa biraz daha uzağaalmak lazm. Ama mülkiyet sorunları olduğunu biliyorum. Çok parçalı bir mülkiyetvar sanayi sitelerinde. Ama çözüm bulunmayacak diye bir şey yok.”

 

TURİZM DEĞERLERİNİ YETERİ KADAR PAZARLAYAMIYORUZ

 

Son olarak turizm konusunda değerlendirmede bulunan Şener,şunları söyledi: “Isparta’nın turizm potansiyeli aslında var. Ama biz yeterikadar kullanamıyoruz, yeteri kadar değerlendiremiyoruz, yeteri kadarpazarlayamıyoruz. Esas sorunumuz orada. Yıllardır Davraz’la ilgili çok çabasarf ediliyor. Ama kayak merkezleri gibi tesisler çok uzun zamanlardırbiliniyor ve kökleniyor.  Gerek Eğirdirve gerek Yalvaç’ta, Atabey’de de şehrin içinde belli noktalarda aslındatanıtılacak çok yer var. Ama örneğin bir tur yaptıralım deseniz bunun birdüzenlemesi yok. Önümüzdeki dönemde İslamköy’de Süleyman Demirel Külliyesi veKalkınma Müzesi’nin de bu anlamda çok önemli bir katkısının olacağınıdüşünüyorum. Isparta’ya gelenlere yeteri kadar tanıtılırsa görmek isteyecekleriyerlerden birisi. Bu da önümüzdeki dönemde değerlendirilmesi gereken bir şey.Orası dışarıdan bakıldığında sadece bir kuru bina gibi görünüyor ama içinde çokfarklı şeyler var. İçinde bir gerçek anlamda müze var. Yan tesislerde kütüphanegibi yerler var. Anıt mezar yapıldığı zaman yanındaki bölgede ciddi ilgiçekecek. İslamköy şuanda sanıyorum günde ortalama 300-500 şehir dışındanziyaretçi alıyor. Sırf buraları görmek için geliyorlar. Bunu geliştirmeliyiz.Bu noktada ilave katkılar koymalıyız. Turizm konusunda Isparta’da sevdalılarvar. Fevzi Özdemir çok çalışıyor, onu takdir ediyorum bu konuda. Isparta’datakdir etmeli ve destek olmalı. Isparta’yı her platformda tanıtmalıyız.

 

KONSANTRE ÇALIŞMA GEREKLİ

 

Elmamız var tanıtmalıyız, müzemiz var tanıtmalıyız,Davraz’ımız var tanıtmalıyız, Barla’mız var tanıtmalıyız. Kızıldağ vartanıtmalıyız. Bir çok değerlerimiz var ama bunları tanıtmayı ve pazarlamayıhalen tam olarak yapabilmiş değiliz. Daha konsantre çalışma lazım turizmlealakalı.

 

HERKESİN EL ELE VERMESİ LAZIM

 

Tüm çabamız herkesin bir araya gelip Isparta için ele elevermesi. Burayı nasıl daha büyütebiliriz, nasıl daha kıymetli şehir halinegetirebiliriz diye düşünmemiz, çabalamamız ve yapmamız lazım. Bu konuda sayınvalimizin, sayın belediye başkanımız ve sayın vekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç’inçok büyük emeklerinin olduğunu söylememiz gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları,ticaret odası, dernekler çok önemli. Üniversite bizim en önemli unsurlarımızdanbir tanesi. Bunlar daha sık bir araya gelmeli. Bu birliktelikten çok büyük güçdoğacağı ve Isparta’ya çok daha fazla yarar sağlayacağız kesin. Isparta’nındaha yaşanabilir olması için herkesin çabası şart.”

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ali

28 Mart 2016 Pazartesi 17:12

madem tavsiye veriyosun emir cümlesi kurma

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR