19 Mart 2024 Salı

ISPARTA’DAKİ BU MANZARA BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ!

ISPARTA’DAKİ BU MANZARA BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ!

Isparta

Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS) Başkanı Türkan Dağdelen, Isparta’da yaşanan köpek kulağı kesme olayının sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde hayvana işkence etmenin cezası yok.Ha komşunun bahçesinde meyve çalmışsın ya da camını kırmışsın, ha kedi köpeğe eşeği dövmüşsün, gözünü çıkarmışsın, tecavüz etmişsin veya kulaklarını doğramışsın.Cezası komik idari para cezası” dedi.

Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS) Başkanı Türkan Dağdelen, geçtiğimiz hafta Isparta’da 2 gencin bir köpeğin kulağını kesme görüntülerin ilişkin gazetemize bir mektup gönderdi. Isparta’da yaşanan bu olayın her şehirde olduğuna dikkat çeken Dağdelen, “Gördüklerimiz buz dağının sadece bir yüzü” dedi.

“MESELE HAK İHLALİ, YASA İHMALİ, SÖMÜRÜ”

Kulak kesme olayının sadece Isparta’ya özgü olmadığının altını çizen Dağdelen, şunları söyledi: “Ülkemizde hayvana işkence etmenin cezası yok. Ha komşunun bahçesinde meyve çalmışsın ya da camını kırmışsın, hakedi, köpeği, eşeği dövmüşsün, gözünü çıkarmışsın, tecavüz etmişsin veya kulaklarını doğramışsın.Cezası komik idari para cezası. Ne yazık ki ülkemizde ciddi bir hayvan hakları ihlali var. Mesele sadece kedi köpek meselesi değil. Mesele hak ihlali, yasa ihmali, sömürü. Bugün etinden, sütünden, yumurtasından, gücünden faydalandıkları hayvanları kötü koşullarda, pislik içinde yaşatan yüzlerce, binlerce köylü var. Örneğin av köpekleri, av zamanında  ava gidilir av sezonun bitince bir metre zincirde pislik içinde esir hayatı yaşar. Köpek şişmanlamasın diye kuru ekmek verirler.

“BU ÇOCUKLAR GELECEKTE GÖZÜNÜ KIRPMADAN ADAM ÖLDÜRÜR”

Birde tabii tıpkı Isparta da olduğu gibi kuyruk kesenler, kulak kesenler var. Amerika’da yapılan bir araştırmada, azılı, seri katillerin geçmişte cinayetlerine hayvanlarla başladığı tespit edilmiştir. Bu çocuklar gelecekte gözünü kırpmadan adam öldürür, bundan kimsenin şüphesi olmasın.Günümüzde şiddet ve cinsel istismar ilk okullara kadar çoktan inmiştir. Ben şahsen zavallı bir köpeğe bunu yapan gençler yada yakınları  ile aynı yerde yaşamak istemem,aynı toplu aracı kullanmak istemem. Bu iki genç mutlaka terapiye tabi tutulmalı.

Isparta hayvan dövüşlerinde hayvan haklarının ihlal edildiği, 5199 sayılı yasanın hiç yerine getirilmediği, deli gibi merdiven altı kaçak üretim yapılan ve satılan iller ve yerler içinde ilk sıralarda yer alıyor. Isparta’da kaç sene üniversite okuyan bir arkadaşım şöyle  söylemişti. Türkancığım kaç sene kaldım, bir gördüğüm köpeği bir daha görmezdim, belediye yok ederdi. Yok etmenin ne demek olduğunu biz hayvan dostları çok  iyi biliriz. Bu olayların önüne geçilmesi için belediyenin iyi bir veteriner kadrosu kurması, periyodik olarak kısırlaştırma yapılmasını sağlamaktır. Ayrıca sahipli köpekler kayıt altına alınmalıdır. Zaten yasalar gereği belediyeler bunu yapmak zorundadır. Belediye halkı aydınlatmalı,şehir içlerine suluk ve beslenme noktaları koymalı. Halkı şiddete değil ,şefkate teşvik etmelidir. Doktoru olmayan bir hastaneye sürekli hasta almak katliamdan başka bir şey değildir. Isparta yıllardır katliam yapıyor. Bir ilde,ilçede belediye başkanının tutumu, tavrı çok önemli.”

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Gurbetci

24 Ocak 2017 Salı 13:53

Sayin Turkan Hanim dogrusunu yazmis,Turkan Hanim gectigimiz yaz tatilinde benim getirmis oldugum yolda buldumuz yarali kedi yavrusuna yardimci oldugunuz icin cok tesekur ederim.sizgibi hayvan sever dostlarimizin elleri dert gormesin dileklerimle,Erol.

Tc

23 Ocak 2017 Pazartesi 13:26

Cingenler kesmiş kulağını köpeğin

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR