19 Mart 2024 Salı

ISPARTA’DA DARBE GİRİŞİMİ İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ

ISPARTA’DA DARBE GİRİŞİMİ İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ

Isparta

ISPARTA’DA FETÖ/PDY terörörgütünün 15 Temmuz darbe girişimine yönelik aralarından Tuğgeneral MustafaKurutmaz’ın da bulunduğu 21 sanık hakkında hazırlanan 133 sayfalık iddianameIsparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Cumhuriyet Savcısı Üzeyir Sarı tarafından hazırlanan 133sayfalık iddianamede, Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat MerkeziKomutanlığında 15 Temmuz darbe girişimine yönelik yapılan faaliyetler yeralıyor. İddianamede sanıklar için Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya TeşebbüsEtme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini OrtadanKaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, TürkiyeCumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını EngellemeyeTeşebbüs Etme suçlarından cezalandırılması talep edildi.

15 Temmuz gecesi FETÖ/PDY terör örgütü tarafından darbegirişiminin anlatıldığı iddianamede, Fetullahçı Terör Örgütü nün Kuruluşu, FetullahçıTerör Örgütünün Terminolojisi, Fetullahçı Terör Örgütü nün Amacı, FetullahçıTerör Örgütü nün Amaca Göre Örgütlenme Stratejisi, Fetullahçı Terör Örgütü nünSosyo-Kültürel ve Zihinsel Yapısı, Fetullahçı Terör Örgütü nün Yönetim Modeli, HiyerarşikYapısı, Fetullahçı Terör Örgütü nün Kuruluşundaki Yemin Metni, Paralel DevletKurma Çabaları, İstihbarat Ağı ve Arşivi, Haberleşmede Kullandığı Yöntemler, BaskıOluşturma Stratejisi, Siyasi Baskı Stratejisi, Mali Yapısı ve Genel Durumu, MütevelliHeyetleri ve İllerin Mali Yapılanması ve sanıkların ifadeleri yer alıyor. 

Darbegirişimi gecesi Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı’ndanhareket eden otobüslerin, Eğirdir Dağ, Komando Okulu ve Eğitim MerkeziKomutanlığında kursiyer olarak bulunan 700 Kara Harp Okulu öğrencisiniAnkara'da darbe teşebbüsüne götürmük üzere Isparta Süleyman Demirel Havaalanına sevk edilerek buradan da Ankara'ya hava yoluyla sevk edilmekistendikleri anlatıldı. 

Sözde sıkı yönetimdirektifiyle Isparta sıkıyönetim komutan yardımcısı olarak görevlendirilenGarnizon Komutanı Mustafa Kurutmaz'ın verdiği talimatla Eğirdir’denharbiyeli öğrencileri alarak SD havaalanına buradan da Ankara'ya sevk edilmeküzere 10 minibüsün yola çıktığı, konvoy hareket halindeyken Atabey kavşağındapolis ekipleri tarafından durdurularak geçişlerine izin verilmeyeceği, ilerlemekistenirse ateş edileceği,  o noktayahalkın da gelmesiyle konvoyun geri dönmek zorunda kaldığı kaydedildi. AyrıcaEğridir'den çıkan 127 harbiyeliyi taşıyan 5 sivil ve 1 askeri minibüsün polisekipleri ve halkın durdurmasıyla engellendiği de ifade edildi.  Havalimanına uçak inişlerinin engellenmesiiçin pist üzerine kamyonların konulduğu, havayoluyla Ankara'ya götürülemeyeceğianlaşılan harbiyelilerin Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Komutanlığı'nayönlendirilip buralardaki koğuşlarda kaldıklarına dikkat çekildi.

Kurutmaz'ınValilik ve Belediyeyi ele geçirmek için emir verdiği, valiliğe 100 metre mesafedebulunan askeri gazino ve orduevinden valiliğin, belediyeye 100 metre mesafede olanaskeri lojmanlardan belediyenin ele geçirilmesi amaçlandığı iddianamede yeraldı.

İddianamede, hazırlıklar yapılırken saat08:50' de gelen mesajda gece gelen sıkıyönetim direktifinin geçersiz olduğununbelirtilmesi ve ülke çapında darbe girişiminin kontrol altına alınmayabaşladığının ve başarısız olacağının anlaşılması üzerine şüphelilerin suçtankurtulmak için emrin yanlış anlaşıldığını belirterek Valiliğin yardım istemesiüzerine onun emrine girilmesi ve de Ankara'da darbe karşıtı birliklere destekiçin hazırlık yapıldığı süsü verilmeye çalıştığı vurgulandı.   

İddianamede, Eski EDOK Muharebe ve Muharebe Destek Komutanıtutuklu sanık Metin İyidil'in 16 Temmuz sabahı 07:09'da Isparta Valisi ŞehmusGünaydın'ı arayarak, harbiyelilerin Ankara' ya gönderilmesine izin verilmesiniistediği, ancak Valinin bunu reddettiği, şüphelilerin bu saat itibariyle bilehalen darbeyi gerçekleştirmeye yönelik ümitlerinin ve çalışmalarının olduğununanlaşıldığı ifade edildi.  Ankara'yasevki istenilen harbiyelilerin kritik noktalarda görev yapacağı, HarbiyelileriAnkara'ya taşımak amacıyla 3 kasa tipi uçak ve bu uçaklara refakat edecek birF-16 görevlendirildiği, havaalanının iş makineleri ile kapatılması sonuncuuçakların bir kaç kez sorti yaptıktan sora ayrıldıkları da belirtildi.

İddianamede bu davada tanık olarak dinleneceko dönem Isparta İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Cömert'in ifadeleri de yeraldı. Olayı öğrendikten sonra Kurutmaz'ı arayarak FETÖ'nün darbe girişimindebulunduğunu söylemesine rağmen Kurutmaz'ın telefonda bir şey söylemediğini vebuna şaşırdığın belirten Cömert, İl Jandarma Komutanlığı'na giderkenKurutmaz'ın kendini arayıp nerede olduğunu sorduğunu bu sırada telefonununkapandığını söyledi. Sözde sıkı yönetim bildirisini okuduğunda bunun FETÖ unsurlarıtarafından yapıldığını anlayarak kendi birliğinde önlem aldığını daha sonra Terörizmle Mücadele Eğitim veTatbikat Komutanlığı'na gittiğini söyleyen Cömert,  Kurutmaz'a "Bu paralel yapının işi, mesajda yazan hiçbir talimatıyapmayacağım, bana bunu kimse yaptıramaz, uygulayacaksanız gerekirse sizinleçatışırım" dediğini iletti.

Vali Günaydın ile alınacak tedbirleri görüşmeküzere komutanlıktan ayrılan Cömert, "Tümende 40 otobüs hazırlandığınıöğrenince Kurutmaz'ı aradım. 'Harbiyelelileri Ankara'ya yollamamız lazım' dedi.Silahsız askeri öğrencilerin Ankara'ya destek mahiyetinde gönderileceğinianlayıp telefonu kapattım.  Vali Beyin 'kargo uçağı geliyor,gelirse ateş açacağız' demesi üzerine havaalanına kamyon, dozer vs konulmasıhalinde uçakların piste inemeyeceğini söyledim ve Jandarma Komutanlığı'nagitmek için ayrıldım. Vali Beyle bağlantı kurarak Eğirdir Isparta karayolununkapatılması gerektiğini söyledim" dedi. Bu sırada tümenden gelen emirleriuygulamayacağını bildirdiğini belirten Cömert, kendisini arayan Tümen KomutanıMetin Akkaya'nın  'havaalanına gidenyolun açılması gerekiyor' demesi üzerine kendisine kesinlikle kışla dışınaçıkmayacaklarını ve talimatlarını uygulamayacaklarını söylediğini vurguladı.Yine kendisini arayan Mustafa Kurutmaz'ın da yolun açılması yönündeki emrine 'yolu açmayacaklarını, yolda en az 10 bin vatandaşın olduğunu, gelinirse polisinde kendilerinin de ateş açacaklarını söylediğini bu görüşmeden sonra Emniyetiarayıp o yolda tedbir alınması gerektiğini söylediğini ifade etti. Jandarma KomutanıCömert'in Eğirdir Tümen Komutanlığı'na çağrıldığı haberini veren ilçe jandarmakomutanına da  'Benden başkakimsenin emrini dinlemeyeceksiniz. Sözde darbe emrinin uygulanmasına katkısağlayan birlik komutan olursa gerekirse kendi tabancamla vururum" dediğiiddianamede yer aldı.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

halilllll

16 Ocak 2017 Pazartesi 21:42

Yaa anlamadım şimdi.darbecinin en yakın suayının eşi ısparta emni...yet müdürlüğünde ko...m da mı en önemli yerdemi çalışıyor.doğruysa çok yaz...ık.demekki fetö ile mü...cade..le biraz dah sürecek.durum bunu gösteriyor.ben bir vatandaş olarak bunu anladım..

aboooo

16 Ocak 2017 Pazartesi 21:28

Abooo sen napıyon.aklın başındamı.demezlermi adama

as as

16 Ocak 2017 Pazartesi 21:22

Yok canım olmaz öyle şey.bide böyle zaman da heral de böyle bir atama sıkandal olur.e ğer doğruysa da hiç şaşmam.neden derseniz alper bey gibi adamı yılmaz amir gibi tavşan yürekli insanı alıp 1000 kişilik kasabaya gönderiliyorsa sözün bittiği yerdir.demekki demekki

p.memuru

16 Ocak 2017 Pazartesi 21:17

Valla kim ne derse desin.emniyet..te sıkıntı var demekki.hiç araştırılmıyormu.o zaman ba...zı kişiler bu..nu görmez..den geliyor.

Hasan kaya

16 Ocak 2017 Pazartesi 20:42

Boş boş yorum yapan aklı evveller. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Suçun şahsiliği ilkesi hukukun temel kurallarındandır. Türkiye Cumhuriyeti boş beleş bir devlet değildir. Biraz okuyun araştırın. Atalarımız çok değerli şahsiyetler gerçekten ne demişler '' Birşey biliyorsan konuş ibret alsınlar, bilmiyorsan sus adam sansınlar''

113

16 Ocak 2017 Pazartesi 19:07

Kurutmazın yakın askerinin eşi emniyette önemli birime yeni ataması mı yapılmış bunu duydum doğru mu yani fetöcüler korunuyor halen, peki fetöyle mücadele eden müdürler de ilçelere aktif göreve gönderildiler doğrumu yani ne oluyuruz beyler

ASTSUBAY

16 Ocak 2017 Pazartesi 15:20

VAYY BE NELER OLUYOR ŞU EMNİY....ETTE

YORUM SİZİN

16 Ocak 2017 Pazartesi 15:18

BU DARBEYE DESTEK VERDİ İDDASIYLA CEZA EVİNDE OLAN TUTUKLU TUĞGENERAL MUSTAFA KURUTMAZ IN EMİR SUBAYININ HANIMI ŞU ANDA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE EN KRİTİK BİRİM DE ÇALIŞIYOR.YENİ ATANDI.BUNU ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL.YORUM SİZİN.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR