23 Nisan 2024 Salı

ISPARTA’DA CUMA NAMAZI KILINACAK CAMİLER BELLİ OLDU

ISPARTA’DA CUMA NAMAZI KILINACAK CAMİLER BELLİ OLDU

Isparta

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın olarak ilan edilen Yeni Koronavirüs salgının yayılma hızının düşmesi ve etkilerinin azalması gibi olumlu gelişmeler nedeniyle milletimizin dini ve manevi hayatında önemli bir yere sahip olan cami ve mescitler 29 Mayıs 2020 Cuma günü cemaatle ibadete başlayacak.

Isparta İl Müftülüğü'nün cami ve mescitlerde alacağı tedbirler belli oldu. Buna göre;

Cami ve mescitlerde sadece öğle (Cuma namazı dahil) ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camilerimiz açık tutulacaktır.

Güvenli mesafe kuralı dikkate alınarak cami ve mescitlerin azami kapasitelerinin üstünde cemaat girişine müsaade edilmeyecektir

Cami ve mescitlerde güvenli mesafe kuralına uygun olarak saf tutulması sağlanacaktır. camilerin kapalı alanlarında/avlusunda/bahçesinde ve namaz kılmak için belirlenecek diğer alanlarda, bir kişinin en az 60x110 santimetrelik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak, her namaz kılınacak alanın en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde zeminde işaretleme yapılacak.

Cami içi, bahçesi/avlusu ile namaz kılınacak açık alanların azami kapasiteleri, herkes tarafından görülebilecek bir şekilde anılan alanların girişine asılacak. İçerideki kişi sayısı yeterli noktaya ulaştığında ise bu durum giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde duyurulacak.

Cami ve mescitlere gelen vatandaşlarımıza namazlarını işaretli yerlere seccadelerini sererek kılabilecekleri konusunda bilgi verilecek ve gerekli yönlendirmeler yapılacaktır.

Cami ve mescit içerisinde ve cemaatle namaz kılınan açık alanlarda maske kullanımı zorunlu olacaktır. Maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecek. Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacaktır.

Namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacaktır.

Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği ve benzeri malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.

Koronavirüs ile ilgili alınacak tedbirler ile cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılmak için uyulması gereken kuralları içeren uyarıcı afişler İlimiz Müftülüğünden temin edilerek tüm cami ve mescitlerimize asılacaktır.

Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutularak cami ve mescitlerin sürekli havalandırılması sağlanacaktır.

Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek ve salgını önlemek amacıyla abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacaktır. Abdest ve benzeri ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek cami ve mescitlere gelmeleri konusunda cemaat bilgilendirilecektir.

Cami ve mescitlerin bütün bölümlerinin uygun yöntemlerle her gün temizlenmesine her zamankinden daha fazla özen gösterilecek. Temizlik işlemlerinde kapı kolları gibi el temasının yoğun olduğu yerler özellikle dezenfektan maddelerle silinecektir.

Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanı olarak belirlenen yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi sağlanacak.

Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetlerinin evde kılınabileceği ve tesbihatın evde yapılabileceği hususunda cemaatin bilgilendirilmesi sağlanacak

Cemaatin fiziksel temastan kaçınması (el sıkışma, musafaha, kucaklaşma gibi) ve sosyal mesafe kuralına uyması yönünde gerekli uyarılar sıklıkla tekrarlanacaktır.

Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekanları ziyarete açılmayacak, türbelerin dış yüzeylerine teması önlemek için en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekilecek.

Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek gibi etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecek

CUMA NAMAZI İLE İLGİLİ ALINAN TEDBİRLER

Cuma namazları, camilerin mevcut kapalı alanlarında güvenli mesafenin korunamayacağı göz önünde bulundurularak oluşabilecek izdiham ve teması önlemek amacıyla, yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerimizde kılınabilecek, Cami içerisinde kılınmayacaktır.

İlimiz merkezinde, bu şartlara haiz Ulu Cami, Bilal-i Habeşi Cami, Halıkent Cami,Gülistan Cami, H.Ali Gökgöz Cami, Mavikent Cami, Mevlana Cami, Batıkent Cami, Anadolu Cami, Davraz Pazar Cami, Habibullah Cami, Özkanpaşa Cami  İkikavacık Cami  H.Emine Çırak Cami, Medine Cami, Şehrigül Cami, Mekke Cami Yedişehitler Cami  Terminal Cami Toki Cami Osmanlı Cami Yenisanayi Cami  Gülpetek Sanayi Cami, Mehmet Tönge Cami, Hayırlar Cami, Muratdede Cami, Emre Cami, Vanlı Cami, Boylu Cami, Gülcü Cami, Dilara Cami, DSİ Cami, Özel İdare Cami, Gülevler Cami, Hamitabat Cami, KYK Hz. Hamza Cami, ITKM Pazarhal Cami ve Üniversite  Caminde Cuma namazı kılınacaktır.

Cuma namazı kılınacak cami ve açık alanlar için en az 5 kişiden müteşekkil "cuma heyeti" oluşturulacak ve ihtiyaç olması halinde kolluk personeli görevlendirilecek, Cuma heyeti görevlendirilecek kolluk personeli ile koordineli şekilde cemaatin genelgede belirtilen şartlar dahilinde namaz kılınacak alanlara girmesi (ellerin dezenfekte edilmesi, maske ile girilmesi, seccade getirilmesi gibi), saf tutması, içeriye girecek kişi sayısı belirlenen sayıya ulaştığında bu durumun giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde anlatılması ve namaz sonrası cemaatin sosyal mesafeyi koruyarak çıkmalarının sağlanması konusunda görev yapacaktır.

 

Camilerin kapalı alanları Cuma vaktinde de kapalı tutulacaktır

Cuma namazında vaaz yapılmayacaktır.

Sokağa çıkma yasağı kapsamında olan kronik hasta, 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşlarımız ile hastalık belirtilerini taşıyanların mutlaka evlerinde kalmaları yönünde bilgilendirme yapılacaktır.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

hayvan sever

28 Mayıs 2020 Perşembe 08:03

imamlar nerde bunları denetliyenler nerde iyi merkezi sistem var değilse ezan sesi duyamıycaz köylerde

ister gel ister gelme

27 Mayıs 2020 Çarşamba 10:37

Yobaz sensin mehmet Allah seni ıslah etsin.Tedbirlere uyduktan sonra kılmak isteyen cemaatle kılar namazını kimse kimseyi zorlamıyor.Dinle Allahla işi olmayanlar bilmediğiniz konularda yorum yapmayın.

Veysel

27 Mayıs 2020 Çarşamba 10:02

COVİD-19 ile mücadeleye devam edilmeli.İbadet evde,tarlada,çayır çimende de yapılır.Camiler kapalı mekanlar olduğu için toplanan cemaate bulaşma riski daha fazla olabilir.Camileri 1 ay sonra açılmalı.

Sezen 3432

27 Mayıs 2020 Çarşamba 09:52

Esnafa zulümden baska bsy deilsiniz insanlarin karnini namaz doyurmicak camide ekmek dagitilmicak az insan olun insan

Sezen3432

27 Mayıs 2020 Çarşamba 09:50

Neyin camisini aciyorsunuz ya insanlar ac acc is yerlerini ac arkadas ibadet evdede yapiliyor

Esnafffff bitti

27 Mayıs 2020 Çarşamba 09:49

Ne kaadar sacma insanlar evinde ibadet edebilir ama evinde ekmek parasi kazanamaz once is yerleribin acilmasi lazim hukumetin herzaman ki gibi yanlis politikasi is yerleri 16 sinda kapandi 20 gun sokaga cikma yasagi uygulasaydi 1 ay once heesey gunluk gulistanlikti ama o kadar vergiye cezaya kdv ye devlette para olmaayinca insanlarin sagligi ile oynadi yaticak yeriniz yok

Adem

27 Mayıs 2020 Çarşamba 07:33

Caminin yokluğu bile hissedilmez diyen ismi Mehmet olan sana ne desem ancak derimki ALLAH hidayet versin derim. Zaten misafir adlı yorumcu sana güzel birde cevap vermiş.

Ey müftülük

27 Mayıs 2020 Çarşamba 05:32

Gözünüzü seveyim birileri şu müftülüğü ulaşsın. Cuma namazı kılmak için okul bahçeleri, stadyum vb. spor kompleksleri, hükümet meydanı, pazar yerleri, halı sahalar falan gibi yerler de açılmaz ise büyük vebale girerler. Millet hasret kalmış cuma namazına. Sosyal mesafe falan yalan olur.

Misafir

27 Mayıs 2020 Çarşamba 03:31

"Pazar yeri açılmazsa aç kalırız" diyen zavallı...İnsanla hayvanın farkı bu işte. Sen madden aç kalınca ölürsün. İnsanlar ruhen aç kalınca ölür. Anlamadığın işlere karışma. Ayrıca namaz senin meselen değil. Sen git işine bak. Burda provakatörlük yapma...

Mehmet

27 Mayıs 2020 Çarşamba 01:20

Pazar yeri açılmazsa aç kalırız berber açılmazsa bitleniriz iş yerleri açılmazsa burda böğüren yobazlarda aç kalır ama camiler kapalıyken kimse aç kalmaz yokluğu bile hissedilmez farkı bu

Küçük esnaf

27 Mayıs 2020 Çarşamba 00:15

Merkezde bu kadar esnaf ve vatandaş 4 camide mi kılacak namazını. Zaten normalde merkez camiler cuma namazında yetersizken sosyal mesafe ile nasıl sığılacak. Ulu camii, kavaklı ve ıtkm camiinin sosyal mesafeye göre alacağı insan sayısını müftülük bi çıkarsın bu kadar insana yeterlimi. Merkezde 4 camii açarak sorumluluk üstünüzden atılmaz. Cuma kılmak için mahalle arasında boş camimi arayacağız. Cuma gününe kadar çözüm üretin lütfen. Okul bahçeleri olur, stadyum olur mağdur etmeyin insanları

Vatandaş

26 Mayıs 2020 Salı 23:00

Haydi bakalım yiğitler gösterin kendinizi..

Hayat bir risk

26 Mayıs 2020 Salı 23:00

Otobüs firmaları sefere başlıyor. Avm ler açılıyor. Alışveriş mağazaları hiç kapanmadı. Pazarlar hizmete devam etti. Cuma namazı kontrollü olarak kılınacak olması neden bu kadar rahatsız ediyor insanları acaba. Cuma namazı bu ihtiyaçlar dan çokmu önemsiz.

yunus

26 Mayıs 2020 Salı 22:54

ölmekten korkanlar cami ye gelmesin vede vasiyet etsin camiden cenazesi kaldırılmasınnasıl namazı kilariz diye düşünüp uzuleceginize niye aciliyor diyorsunuzbu yazdiklariniza binaen soruyorumMüslüman mısınızeyer muslumansaniz tedbir alin camiye gelin şükredinyok degilseniz az ötede havlayin müslümanın ibadetine karismayinkimse size gelin demiyor o kadar korkuyorsaniz sokaga cikmayin pazara avmye berbere vs gitmeyin

yunus

26 Mayıs 2020 Salı 22:49

lan sirkeyle yikanan musvette sen git çamaşır suyuyla yikan dinden haberiniz yok lakin fetvaya gelince alim kesilirsin bilmedigim sulardan yuzersen bogulursun namaz kilmiyorsan sen kilma pazarda berberde avm de yolda carsida hususen senin gezdigin yerlerde bulasmayan hastalık camide zinhar bulasmaz kaldiki geberirim diye korkarsan camiye gelmeha unutmadan şunu soyliyimher nefis ölümü tadacaktır hastalik oldurmezse baska bisey yine vesile olur ölürsünmesele iman ile ölmekte

Ya

26 Mayıs 2020 Salı 22:42

Sen sirke ile değilde çamaşır suyu ile bi temizlen istersen

Şuna bak

26 Mayıs 2020 Salı 22:39

Namaz kilinmamali camiler kapatılmalı diye yazan yorumcunun derdi başka galiba. Çok mu rahatsız oldun camilerden. Korkma kıyamet yaklaştığında sure uflendiginde o yazi yazan kolların ve ellerin korkudan havaya kaldirip Allah a yalvaracaksin. Sadece sen değil bizde. Zaten haberi okuyanlar Allah razı olsun senin yorumunu yerin dibine batirmislar.

Amele Rıza

26 Mayıs 2020 Salı 22:37

Çok erken alınmış bir karar vaka sayılarıda büyük artışa neden olacağına inanıyorum.

Cuma namazı

26 Mayıs 2020 Salı 22:33

Akıllı olun arkadaşlar savaşta dahi terkedilmiyen namaz konusunda daha dikkatli yazın ve konuşun normalleşme adımı atiliyorsa camide de normalleşme atılması ****et normal bundan neden rahatsızlık duydunuz anlamadim siz hiç camide yakinlastiginiz kadar başka bir ortamda insanlarla yakinlasmadinizmi. Geçen cuma pazarın da ki kalabalık camide birer metre arayla kontrollü kılınacak namazdan daha mı iyiydi. Namaz yolda komaz.

Zayıf iman

26 Mayıs 2020 Salı 22:27

Bu salgın hastalık ne kadar büyük bir musibet ise bu cuma namazlarımızı camilerde kılamamız da büyük bir musibettir. Devletimiz önlemini aldı Allah razı olsun şimdi her şey eskiye yavaş yavaş dönme oluşumunda. Camininde eskisi gibi yavaş yavaş oluşumuna dönmesinden rahatsızlık duyanlar bu neden oluyor biliyormusunuz imanımız zayıf da ondan

yunus

26 Mayıs 2020 Salı 22:27

ulan zerrece dinden haberiniz yok bre hey gafiller kainatın sahibi ALLAH AZZE VE CELLE emretti namazı bize düşen emre uymaktır hastalik varsa akıl sahibi insanlarda tedbir alacak 3 metre mesafe maske kendi seccaden dışarda ne gerekiyorsa obe hey utanmazlar pazar yerlerinde avm lerde sokaklarda dukkanlarda berberde orda burda insanlar birbirinin içine girer hastalik yayilmaz ama camide yayılır öylemi bre densizler namazda gözünüz yok anladık birakinda ALLAH'IN emrine ram olanlar kılsın

Ne biçim

26 Mayıs 2020 Salı 22:23

Vatandaşın biri ne kadar da cahilsin senin namaz kılasin yok galiba cuma namazı camide kılınır evde değil.

Vebalmis

26 Mayıs 2020 Salı 22:20

Her şey yavaş yavas esnelitiyor. Günlerdir kılmadagimiz cuma namazı ve cami de esnediliyorsa bunda ne sorun görüyorsunuz arkadaş. Birde gidenler vebal altına girermis devlet izin veriyor kardeşim ne demek kendi kafasına göre mi gidecek giden. Vebal altına girer diyen kişi sende tıklım tıklım pazar yerine girip de virüs kapıp da birisine bulastirirsan vebal e girmeyecekmisin sen pazara ve alışverişe gitmiyormusun aç mı duruyorsun yemek içmek cuma namazı kadar önemli değilmi yazıklar olsun bize

Adem

26 Mayıs 2020 Salı 21:59

Cuma namazını alışveriş ile değisen asıl ihtiyaç görmeyen kardeşlerim biz bu dünyaya neden geldik.

Adem

26 Mayıs 2020 Salı 21:57

Gözünüzü namaza mı diktiniz kardeşim ya hu pazar yerindeki kalabalık asıl ihtiyaç da namaz değilmi birde kul hakkından bahsetmiş. Pazar yerindeki alışveriş kalabalığı sorun değil de cami sorun ise sizin bu dünyaya neden geldiğinizi bi düşünmenizi tavsiye ederim.

Allahın Kulu

26 Mayıs 2020 Salı 18:59

sımdıden allah kabul etsın herkesın kıldıgı vakıt ve cuma namazlarını yalnız bu hastalık yayılırsa vebalı bu kısışerın dır kul hakkına gırmektedır cenabı allah sızden bunun hesabını sorar ne olur bu gune kadar sabrettık bıraz daha sabretsek bırsey olmaz derım saygılar sunarım

VATANDAŞIN BİRİ

26 Mayıs 2020 Salı 18:55

evde kılınınca namaz olmuyormu neden bu inatlar tv ye bakın hasta ziyareti 60 kişiye bulaştı

burdurlu

26 Mayıs 2020 Salı 18:23

keşke burdur valimizin yaptığı gibi stat okulbahçesi pazar yeri gibi yerler ve maksimum girebilecek kişi sayısı seklinde liste oluşturulsaymış .

burdurlu

26 Mayıs 2020 Salı 18:23

keşke burdur valimizin yaptığı gibi stat okulbahçesi pazar yeri gibi yerler ve maksimum girebilecek kişi sayısı seklinde liste oluşturulsaymış .

Aydın

26 Mayıs 2020 Salı 17:43

Camiye gidecekler gitmeden önce asolanın emanet olan şu bedeni korumak olduğunu, kul hakkina girmenim günahını tekrar bi akıllarına getirsinler.

Vatandaş

26 Mayıs 2020 Salı 17:35

Bu şekilde daha çok yoğunluk olacaktır.Cuma namazında Stadyum milli egemenlik stadı halı sahalar kapalı pazar yerleri gökkubbe vs vs gibi yerler mutlaka değerlendirilmelidir.

Sirkeylebanyoyaptim

26 Mayıs 2020 Salı 17:16

Namaz falan kilinmamali camiler kapatilmali.Tehlike geçmedi

moonlight

26 Mayıs 2020 Salı 16:22

Namaz kılacaklar üst katlara yönlendirilmeli

Mehmet Canbolat

26 Mayıs 2020 Salı 15:58

Isparta Müftüsünün dikkatine; Belirlenen camiler yetersiz ve amaca hizmet etmekten çok uzak. Daha çok insanımızın cumasını eda edebilmesi için diğer şehirler gibi Stadyumlar, semt sahaları, kapalı pazar yerleri, okul bahçeleri gibi geniş alanlar belirlenmeli.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR