16 Nisan 2024 Salı

ISPARTA TARİHİNDE BİR İLK

Isparta Belediyesi tarihinde ilk kez Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırladı. 10 kat ve üzerindeki yapıların yapım kriterini ortaya koyacak yönetmelik bugün meclis kararından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunulacak.

Isparta

RÜZGAR YÜKÜ,KAR, DOLU, YAĞMUR

         Isparta Belediyesi İmar Komisyonu tarafından hazırlanan Yüksek Yapılar Yönetmeliği, bugünkü meclis oturumunda karar altına alınıp, bakanlık onayına sunulacak. Yönetmelik 30.50 metre üzerindeki yapılarda rüzgar yükü başta olmak üzere meteorolojik verileri dahi dikkate alarak yapılaşma şartlarını ortaya koyacak. Yönetmelik, Kentsel Dönüşüm sürecine önemli bir katkı sunacak.

       Isparta Belediyesi, Yusuf Ziya Günaydın'ın başkanlığında yüksek katlı yapılarla ilgili esnemeyen tavrını geçen dönem meclis kararıyla bozdu. AK Partili Meclis Üyeleriyle birlikte hareket eden Günaydın'a muhalif bazı MHP'li üyelerin kararıyla Isparta'da ilk kez Gülistan Mahallesi'nde yüksek katlı yapıların önü açıldı. Gülistan'da Orma evleri, Sağlık evleri ve Bayındırlık evlerinde 12 kata kadar yapılaşmaya izin verildi. Yine Gülistan Mahallesi'ni çevreleyen cadde kenarlarında da kat yüksekliği 12 kata kadar çıkarıldı. Orta alanda kalan bölümler için ise yeni bir imar tadilatı gerekiyor. Bu konuda Gülistan'dan 3 aydır Belediyeye yapılan başvurular reddediliyor, gerekçe ise yüksek yapıların nasıl yapılacağına ilişkin ortaya bir teknik şartname konulamaması.

         Isparta Belediyesi İmar Komisyonu, başta Gülistan Mahallesi olmak üzere kentin genelinde kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak için önemli bir çalışmaya imza attı. Isparta tarihinde ilk kez Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırlandı. Yönetmelik kapsamında 30.50 metre ve üzerindeki yapılarda uygulanacak teknik şartlar, rüzgar yükü başta olmak üzere meteorolojik veriler dikkate alınarak yapılacak uygulamalar yer alıyor. Yönetmelik ile mevcut yasa uygulamalarına ek olarak 10 kat ve üzeri yüksek yapılarda sağlamlığı sağlayacak ek kriterler getiriliyor. Yönetmelikle ilgili bugün meclis kararı alınacak. Karar, onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak.

         Belediye İmar Komisyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Akif Aslan, çalışmanın Isparta Belediye tarihinde ilk olduğunu söyledi. Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere birçok yerleşim merkezinde Yüksek Yapılar Yönetmeliği olduğunu ve uygulandığını anlatan Aslan, "geçtiğimiz dönem meclis kararıyla 12 kat izni verilmiş. Bu izin veriliyor tamam ama 12 kat yapılaşma yapılırken hangi kriterler uygulanıyor. Mecut yasalara ek kriterler uygulanmalı. Rüzgar yükü bile yüksek katlı yapılarda çok önemlidir. Komisyonumuz bu konuda çalışmasını yaptı ve yönetmeliği hazırladı. Rüzgar yükü başta olmak üzere meteorolojik verileri dikkate alan bir yönetmelik oldu. 10 kat ve üzerinde yapılaşma yapacaklar için artık uyulması gereken bir kriter var. Belediyemiz personeli de zorlanmayacak. Uygulamada bu yönetmelik şartları aranacak. Kentsel Dönüşüm sürecine de önemli bir katkı sunacaktır. Kentsel dönüşüm bu yönetmelikle birlikte daha hızlı ve sağlıklı gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ozzy dmr

07 Eylül 2014 Pazar 11:10

bnce ıspartada bınaların kat sayısı 50 ye çıkarılmalı,her muteahhıtın pantolununa 5 cep hakkı tanınmalı,evlerıne 10 katlı çelık para kasası yapılmalı! sonra, depremlerde ölenler için ranza şeklınde mezarlar hazırlanmalı ve bu da imar planında olmalı!

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR