19 Nisan 2024 Cuma

ISPARTA MI, KOBANE Mİ?

ISPARTA MI, KOBANE Mİ?

Isparta

 

Son haftalarda ülkemizin bazı bölgelerinde, özellikle deKürt vatandaşlarımızın yaşadığı şehirlerde, görmek ve hatırlamak istemediğimizolaylar yaşandı. Belediyeler, okul binaları, müzeler ve kütüphaneler yakıldı veyıkıldı. Ancak bu yakmalar ve yıkmalar, yollara ve yoldaki araçlara zararvermeler hiç yakışmadı o bölgenin güzel insanlarına.

 

Bölgede yıllardır hasıraltı edilerek unutturulmaya çalışılan“kürt kimliği” savunucuları ile bunu istemeyen itidal sahibi devlet yanlısıgruplar ve kişiler KOBANE’yi bahane ederek çatışmaya girdiler. İşin bunoktasında “yiyin birbirinizi” demek ne insanlığa yakışır ne de inançdeğerlerimize. Zira hem dinimiz, hem de kalbimiz böyle bir tefrikayı kabuletmiyor. Zira hayatını kaybeden 30 kadar insanımızın hepsi ile aynı dindeniz veaynı devletin sorumluluğu altında yaşamaktayız.

 

Bu yaşananları ISPARTA gibi bir normal, sakin, birbiriylebarışık yaşayan, terörü bilmeyen ve bu kargaşayı hiç yaşamayan/yaşamamış birşehirde anlayabilmek elbette çok zor. Zira ateş düştüğü yeri yakar. ISPARTA’dada ateş yok, yanmıyoruz da. Ama hem dini hem de insani hassasiyetlerimiz öyledemiyor. Vatandaşlarımızın derdi ile hemhal olmak hepimizin sevdası olmalı. Buyüzden, ISPARTA için hizmete talip olanlar nasıl her ISPARTA’lının, yani oyveren ve oy vermeyen herkesin hizmetini görmek durumundaysa, devlet de tam bunoktada bu büyük sorumluluğun ağırlığı altında durmakta. Bir kısımvatandaşımızın isteği ve beklentisi de, devletin o bölge insanını zorkullanarak sindirmesi ve otoritesini göstermesi. Ama böyle bir tavır hukukdevletlerinde alışılmış bir tavır değil. Sevindiğimiz nok ise, başımızdakisiyasi idare ve iradenin, sorunlar ortaya çıktığında “şapkamı alır, giderim”anlayışı içinde olmaması. Bilakis siyasi irade ve hükümet, basiret, dirayet vevaziyete hakimiyet noktasında durmakta.

 

Nijerya’da Boko Haram’ı, Afganistan’da Taliban’ı,Arabistan’da El-Kaide’yi, Suriye’de IŞID’ı kuran ve yöneten güçler hep aynıgüçler. IŞID örgütü palazlanıp da, kuruluş amacının dışına çıkıp, etrafasaldırmaya başlayınca, onu kuran bu aynı güçler palazlanmış ve artık tehlikearzeden IŞID’ın bertaraf edilmesi noktasında Türkiye’ye rol biçiyorlar. Haydigit IŞID’le savaş diyerek, taşeron olarak ülkemizi kullanmaya kalkıyorlar.Ülkemiz artık başta İngiltere olmak üzere anglo-sakson güçlerin taşeronuolmaktan çoktan çıkmıştır. Bunu Tayyip bey ve Davutoğlu bey iktidara geldiklerigünden beri bastıra bastıra tüm dünyaya ilan ediyorlar. Artık Türkiye kemiklibir dış politika ile kimsenin toprağında gözü olmadığını, ama bir fedakarlıkistenirken de bu ülkenin 30 yıldır terörden, iç savaştan ne çektiğini o malumgüçlerden bilmelerini beklemektedir. Bu ülke Osmanlı dönemi iç ve dış politikaprensiplerini Avrupalı müttefiklerimizden anlamalarını beklemektedir. Osmanlısonrası yaralı hiç dinmeyen Ortadoğu’nun sorunlarını çözerken, çözüm sonrasıpastanın paylaşımı sırasında da payına düşeni adil olarak bekleme ve istemekonumundadır. Ne ka ekmek, o ka köfte deyimini Avrupalı dost müttefiklerimiz veABD er-geç anlamalıdırlar. Artık Türkiye kimsenin kuklası ve taşeronuolmayacaktır. Zira Türkiye eski Türkiye değildir.

 

Bu duygu ve düşünceleri ülkenin ISPARTA gibi bir şehrindenyazmak ve okumak aslında gayet kolay. Bir güneydoğu ve doğu ilinde olsak veyaşasak daha vahim ve acılı ifadeler kullanmak gerekebilirdi. Zira ateş obölgeye düşmüş ve o bölgeyi de yakmaktadır. Ama bizlere yani ISPARTA’dayaşayanların da yüreklerine ateşler düşmüştür. Bu günlere yakışacak olan, ilinsiyasileri, STK’ları, gönüllü kültür teşekkülleri ile hep beraber birlik veberaberlik içinde olmaktır. Dualarımıza da bir paragraf daha açarak, devlet vemillet adına hayırlar ve güzellikler dilemektir. Sahi hayatını kaybedenvatandaşlarımız için mevlitler okuyup, dualar edip, helva karsak güzel olmazmı? Hiç olmazsa dua eder, Allahtan birlik ve dirlik dileriz. Haydi siyasiler,haydi Sayın Valimiz, haydi sayın yüksek mimar belediye başkanımız, zaman birlikzamanıdır. Hep beraber olalım bir kez daha. Benden söylemesi…

 

İsmail TANIŞMAN-Eski Belediye Meclis Üyesi

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

aslı

17 Ekim 2014 Cuma 13:35

senin birlik çağrısı yapacak ne yetkinliğin var ne pozisyonun var bu kadar ağır konu sana hafif kalır.edep ya huu

sde

17 Ekim 2014 Cuma 09:47

bu ülkeyi bu duruma düşürenler gitsin kobaniye senin gibi canak tutanlarda tabi

ali veli

17 Ekim 2014 Cuma 06:58

bizde ne cevherler varmış!!!!!!!!!!

alettin

16 Ekim 2014 Perşembe 18:33

sen kobeniye git bence burda senin anlamakta güçlük çekiyoruz

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR