23 Nisan 2024 Salı

ISPARTA GÖLCÜK GÖLÜ İÇİN ÜRPERTİCİ AÇIKLAMALAR

ISPARTA GÖLCÜK GÖLÜ İÇİN ÜRPERTİCİ AÇIKLAMALAR

Isparta

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji Yeraltı Suyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Isparta'da en son 24 bin yıl önce patlayan Isparta'daki Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkan olduğu için her an yeniden patlayabileceğini iddia etti.

Prof. Dr. Nevzat Özgür, Isparta merkeze yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Gölcük Yanardağı'nın her an patlayabileceği uyarısını yineledi. Bu uyarıyı geçmişte yaptığı halde halkın paniğe kapılmaması için konunun kapatıldığını öne süren Prof. Dr. Özgür, "Bu tutum doğru değil. Biz bilim adamlarına düşen bunun hayati bir uyarı olduğunu hatırlatmaktır" dedi.

"UÇAKLARI DAHİ VURABİLİR"

En son 24 bin yıl önce patlayan Gölcük Yanardağı'nın sürekli izlenmesi gerektiğine dikkati çeken Prof.Dr. Özgür, "Gölcük'te hala gaz çıkışları görüyoruz. Patlarsa dev parçalar 10 kilometre yukarı fırlayabilir. Bu şu demek oluyor; uçakları dahi vurabilir. Patlama lav şeklinde gerçekleşirse,sıcaklığı 1000 dereceyi bulan lavlar şehre akıp canlılara zarar verebilir"diye konuştu.

"YARIN YA DA 100 YIL SONRA OLABİLİR"

Gaz çıkışlarının büyük olasılıkla derindeki magma odasından kaynaklandığını belirten Özgür, "Burada görülüyor ki yanardağ şu an suskun ama ileride tekrar aktif olabilir. Bu yarın olabilir, 6 ay sonra olabilir, 10 hatta 100 yıl sonra da olabilir. 100 yıl jeoloji takviminde oldukça kısa bir zamandır. Bu nedenle yörede yaşayan insanların, canlarının korunabilmesi ve can kayıplarının önlenebilmesi için bu volkanların devamlı izlenmesi gerekmektedir" dedi.

"ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULMALI"

Gölcük'ün Yunanistan'dan başlayan bir volkan zincirinin devamı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özgür, şöyle dedi: "Orada olduğu gibi sismik yöntemlerle yer hareketleri izlenebilir. Ayrıca yeryüzü topoğrafyasında bir kabarma olup olmadığı artık bilinebiliyor, araştırılabilir. Gaz çıkışında miktar değişimleri izlenmeli. İzotoplarla incelemeler ve bir erken uyarı sistemi kurulmalı. Bu daha önce de bahsettiğimiz gibi çeşitli volkanlarda yapıldı. Japonya'da yapıldı, can ve mal kaybı olmaması için önlemler alındı.Biz de bunu Isparta'da yapabiliriz. Daha yapılacak çok şey var, yeter ki yerel yöneticiler bize stratejik anlamda, lojistik anlamda destek sağlasın."

"EN AZ 3 İSTASYON KURULMALI"

1988 yılından bu yana çalışma yaptıkları bu bölgeyle ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde 3 proje yürütüldüğünü de kaydeden Özgür, izleme çalışması yapılabilmesi için proje hazırladıklarını ve proje kapsamında gerekli noktalara en az 3 istasyon kurulması gerektiğini açıkladı. Kurulacak istasyonlar sayesinde sürekli ölçüm yapılıp elde edilen verilerin merkezde kayıt altına alınmasının sağlanacağını vurgulayan Prof. Dr. Özgür, erken uyarı sisteminin altyapısını oluşturmak için TUBİTAK ile çalışma yaptıklarına da değindi. Prof.Dr. Özgür, şöyle devam etti:

"Gölcük kraterinin izlenmesi için birtakım görüşmeler yaptım. Fakat bir sonuca ulaşılamadı. Bununla ilgili özellikle gaz analizlerinin yapılması gerekiyordu. ABD'lilerle görüştüm. Bize yardımcı olacaklardı ama burada mahalli olarak muhatap bulamadığım için gerçekleştiremedim.Bir ara bu konuyu kapatmak istedi yöneticiler. Bunun için halkı sakinleştirmek için birtakım 'tehlike yoktur' gibi demeçler verdiler. Tabii bu da doğru değil."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Spataküs

30 Eylül 2018 Pazar 18:15

Dinarlı sen deprem gecesi market soyarken ben enkazdan adam çıkarıyprdum

Abdullah

29 Eylül 2018 Cumartesi 23:13

Patlarsa olursa .ya patlamazsa varsayimlarla işmi olur. Ya kalbim durursa ya nefesim kesilrse. Ya yururken kafama yildirim duserse.

Gülay eroglu

27 Eylül 2018 Perşembe 07:43

Tehlikeli bir durum. İsparta yi terk etmek gerek. Ya söylenenler gerçekse. Ya patlarsa.

Öz ISPARTALI

16 Eylül 2018 Pazar 22:30

Dinarlı kardeşim senin dinar depreminde yardıma kimler geldiğini öğren ve ısparta hakkında düzgün yorum yap.

Dinarli mustafa

06 Ağustos 2018 Pazartesi 15:01

Insanlarin kül oldugu bir isparta ...dinarlilar bundan memnun olacak.........

gulser uncu

05 Ağustos 2018 Pazar 21:47

yerel yönetim tabakhane kokusunu bile önleyemiyor değil ki gölcük canımız Allah a emanet böyle bir ülkede yasiyoruz

Burhan Özince

30 Temmuz 2018 Pazartesi 05:48

Isparta yerleşim yeri olarak uygun değildir Isparta ili zehirli olan bir doğalgaz alanının üzerindedir.Bu zehirli gaz alanına yakaören köyünde yaklaşıldı ve hemen kapattılar.Yani Ispartanın zemini zehirli , patlayıcı gaz alanı.Bu nedenle sürekli patlamalar depremler olur.İşte bu gölcük yanardağının yansımasıdır.Aslında bu gaz jeotermal enerji olarak kullanılabilir.Çok büyük bir rezerv var.Türkiyeyi ısıtacak şekilde enerji var önemli olan bu zehirli patlayıcı gazın kontrol edilebilmesi.

tarafsız

12 Haziran 2017 Pazartesi 13:03

doğada olmaz diye birşey yoktur görmezden gelmektense ikinci bir uzman ekip daha araştırsın ve netleşsin çünkü birzamanlar hızlı tren projesi hayata geçirileceğinde bir profosör uyarmıştı dedi ki bu raylar eski ve hızlı tren için uygun değil bazı yerlerdende örnek raylar gösterdi dinlenilmedi şovmenlikle suçlandı gereken ikinci bir inceleme yapılmadı sonuç ne oldu facia 37 ölü yüzlerce yaralı

erzincan

12 Haziran 2017 Pazartesi 13:44

Devlet demiryolları, hesaplamadan, ölçüm yapmadan tahta traversleri beton ile değiştirdi. Zemin yükseldi. Tren ile taşınan askeri araçlar Erzincan'da tünellerde zarar gördüler. Milyarlarca lira zarar oluştu. Şimdi tekrar eskiye dönüldü.

Mehmetcik

12 Haziran 2017 Pazartesi 12:41

Zavallıcık... Çok ihmal edilmiş...İlgi istiyooo..

cankurt

12 Haziran 2017 Pazartesi 12:33

Yeter artık Newzat.. Bi sus... Bakırköyden kaçtığını anlayacaklar..

tamirci abbas

12 Haziran 2017 Pazartesi 00:31

patlasa piyasa hareketlenir yeni iş yeni aş yeni insan vs vs .

muzaffer kara

12 Haziran 2017 Pazartesi 02:54

mal mısın la sen?

Vilyım

12 Haziran 2017 Pazartesi 00:14

Yaa bide 24 bin yıl önce demiyolarmı.. ne biliyonuz yaa atıyonuz işte.. 3 kuruşluk bi m****le yaşıyoz zaten, bide uyuz su birikintisi gölcük patlicek diye canımızı iyice sıkmayın.. pikniğe gitmiyoz zaten oraya pisliğinden, sorun değil yani..

ayıp

12 Haziran 2017 Pazartesi 00:13

bir bilim adamı fikrini söylüyors mutlaka bilimsel bir izhı vardır .siz cahıllerin eleştirisi neysede bilim dünyasının eleştirisinden çekinir başta.. yani cahilce dalga geçmeden düşünün anlayın adam diyorki erken uyarı istasyonu takip istasyonu kuralım yarını kimse bilemez..

hamdi

12 Haziran 2017 Pazartesi 12:37

Kardeş bilim adamı olmak bu kadar ucuz mu? Prof ünvanını alınca bilim adamı yada bilim kadını mı olunuyor? Türkiye de bi tne aktif volkan gösterin. Bunlar kendini gündeme getirme çabalarından başka bişey değil. Zavallı bilim adamı...

Yanardağ

11 Haziran 2017 Pazar 23:38

Paylaşım anasını satım da şu varyemez ispartalıların burnu havadan insin bi en cok-da emlak.sektörünü vursun

bizde bekliyoruz

11 Haziran 2017 Pazar 22:15

20 yıldır gölcük patlayacak diyorlarla patlasa ne uçağı vurması ısparta burdur silinir haritadan

Kaan

11 Haziran 2017 Pazar 21:54

Nevzat hoca(Hamdi) anlaşılan popüler olmaya çalışıyosun bırak halkı tedirgin etmeyi

Patlamazsan adam değilsin!

11 Haziran 2017 Pazar 20:03

O zmn orayı boşuna imara açmayın , paranız çöpe gider sayın ağzı sulanık paraya tapanlar, doğa katilleri!!!!

Ertürk

11 Haziran 2017 Pazar 19:45

HOCA BU MÜBAREK RAMAZAN AYINDA FELAKET TELLALLIĞI YAPMA.BAŞKA İŞİN YOK ELİN BOŞ HERHALDE.MİLLET AYA UZAYA GİDİYOR BU KAFAYLA BİZ NERELER GİDERİZ SİZİN GİBİLERLE.İTALYADA YANARDAĞIN PATLAYACAĞINI ŞAVLARIN OLUŞACAĞINI GÜNLER ÖNCESİ HALKA DUYURUP TEDBİR ALIYORLAR.SEN BİRAZ DAHA İLİM İRFAN ÇALIŞ..,

Sadi

11 Haziran 2017 Pazar 19:29

Gölcükün izlenmesi gerekir diye düşünüyorum. Hemen kestirip atmayalım. Ya doğruysa?

vatandaş

11 Haziran 2017 Pazar 17:40

tartışmaları bilmem ama bi izleme istasyonu kurulması şart

Mesmursuz övünsüz

11 Haziran 2017 Pazar 17:08

Çok mesmursuz mesmursuz bir haber yapıyorsunuz.sanki patlamasını görmüş gibi .uçakları bile vuran bir patlama olursa zaten Isparta'da yer yerinden oynar bre mesmursuz haber yapan zatı Şerif .sen şimdiye kadar uçak vuran yapan yanardağ patlaması gördünmü ? Yanardağ patlarsa Trump un seyazsarayı bilem vurur belonmu loooo ,

Isparta sevdalısı

11 Haziran 2017 Pazar 16:57

Gölcük patlar mı bilemem..işin uzmanı değilim ama gölcük yerine basında kısa aralıklarla hocanın patlayıp bir şeyler istediğine şahit oluyoruz...belli ki sayın hocamızın istek ve arzuları karşılık bulmamış...ve anlaşılan sayın hocanın istekleri karşılanıncaya kadar biz bu korku haberlerini okumaya devam edeceğiz..En son açıp kapatamadıkları o kuyu olayından sonra ben bunları Boş verdim...

Ramazangiller

11 Haziran 2017 Pazar 16:39

Sayın Hoca'm bu konuda hiç bir iz yok. Siz neye göre, hangi deneye göre söylüyorsunuz. Elin Ülkelerindeki yanardağlar patlamadan yıllar önce bir alt zemin, toprak ısınması, bitkilerde, havada Meteorolojik değişikliklikler oluyor. Biz bu işi bilmiyorsak bile az çok sezeriz be Hoca'm..

Vatandas 32

11 Haziran 2017 Pazar 16:22

Bence dikkate alinmasi laxim bu gun ve gelecek nesillerde burada yasiyacakllar icin...sayin hemserilerim...

Erol

11 Haziran 2017 Pazar 15:38

Eyvah ev fiyatları, kiralar düşer, hoca şimdi bunun sırasımı...?

Burkii

11 Haziran 2017 Pazar 14:53

Gölcüğe büyük bir proje yapılacak ya artık.böyle işgüzarlar çıkar piyasaya. Engellemek için.

hey

12 Haziran 2017 Pazartesi 09:56

adam 3 yıl öncede aynısını diyordu? ne ilgisi var proje ile

vatandaş

11 Haziran 2017 Pazar 16:05

bende bunu diyecektim zaten 3 4 yılda bir çıkıp aynı ****yi anlatıyor bu biraz ilgi istiyor...

hangi deli attı taşı o kuyuya yine

11 Haziran 2017 Pazar 14:13

ilgi gösterin şuna biraz sdü de de saçmalamasın.

yerli

11 Haziran 2017 Pazar 13:49

Bisey olmaz patlayinca dusunuruz

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR