20 Nisan 2024 Cumartesi

ISPARTA DİKKAT EKSTREM SOĞUK HAVA DALGASI' UYARISI

ISPARTA DİKKAT EKSTREM SOĞUK HAVA DALGASI' UYARISI

Isparta

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun batı ve iç kesimlerinde aşırı soğuk havanın etkili olmasının beklendiğini duyurdu. Meteoroloji’den yapılan açıklamada, ’ekstrem soğuk hava dalgası’ nedeniyle buzlanma ve don olayı gibi oluşması muhtemel risklere karşı uyarıda bulunularak, şöyle denildi:

"Yapılan son değerlendirmelere göre; balkanlar üzerinden gelen aşırı soğuk havayla birlikte bugün kuzeybatı kesimlerde, Cumartesi gününden itibaren Marmara, Ege,Batı Karadeniz, İç Anadolu ve Batı Akdeniz’de mevsim normallerinin 10-15 derece altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Hafta ortasına kadar etkili olması beklenen aşırı soğuk havayla birlikte meydana gelebilecek buzlanma, don, sağlık sorunları gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

OCAK AYI ÇOK SOĞUK GEÇECEK

Bakan Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde en ileri teknolojilerin kullanıldığını ve tahminde isabet oranının çok düşük seviyelerden yüzde 90'ın üzerine çıktığını söyledi. Geçmiş yıllara göre bu yıl ocak ayının daha soğuk geçeceğini ifade eden Eroğlu, "Ocak ayında hava sıcaklığının uzun yıllar ortalamasının altına düşerek yurdun iç kesimlerinde mevsim normallerinin 1 ila 2, diğer yerlerde ise 0,5 ila 1 derece altında seyredeceği bekleniyor." dedi.

SİBİRYA'DAN SOĞUK HAVA DALGASI GELİYOR

Türkiye'nin bugün akşamdan itibaren Sibirya'dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceğine dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yurdun büyük bölümünde etkili kar yağışı bekliyoruz.Belediyeler ve ilgili kurumların hazırlıklı olmaları, ayrıca vatandaşlarımızın tedbirli davranmalarını özellikle istirham ediyorum." dedi.

20SANTİMETRE ÜZERİNDE KAR BEKLENİYOR

İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde bu akşam saat 20.00 civarında başlayacak kar yağışının etkisini artırarak kentte 20 santimetrenin üzerinde kar örtüsü bırakacağını beklediklerini dile getiren Eroğlu, "İstanbul'da cumartesi günü de etkisini sürdürecek. Yağışlı hava aralıklarla hafta ortasına kadar devam edecek." diye konuştu.

ÇATI ÇÖKMELERİNE DİKKAT

Vatandaşların ve yetkililerin etkili kar yağışı sebebiyle çatılarda birikecek karlara karşıda dikkatli olması gerektiğine işaret eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle son dönemlerde bazı evlerde ve pazar yerleri gibi mekanlarda çatı çökmeleri konusunda sıkıntılar yaşandı. Mühendislere özellikle tavsiyem, yapılarda zatiyüklere ilave olarak mutlaka kar ve rüzgar yükünün dikkate alınmasıdır. Ayrıca mevcut binalarda kar yükünden dolayı çatı çökmesi ihtimaline karşı gerekli tedbirler alınmalı."  Bakan Eroğlu,soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Ayrıca vatandaşlarımız lodos fırtınalarında oluşması muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri hususlarında dikkatli olsunlar. Bu hususta ilgilileri ve yetkilileri bilgilendirdik ve uyardık." değerlendirmesinde bulundu.

SICAKLIKLAR ÇOK DÜŞÜYOR

Kar yağışının Pazar gününden itibaren etkisini azaltarak aralıklarla önümüzdeki hafta ortasına kadar devam edeceği, hava sıcaklığının hissedilir derecede azalarak mevsim normallerinin 10 derece altında seyredeceği ve gündüz sıcaklıklarının bile İstanbul’un çoğu yerinde hafta ortasına kadar sıfır derecenin altında olacağı tahmin ediliyor. Yoğun kar yağışıyla birlikte kuvvetli buzlanma ve don olayı beklendiğinden İstanbul’da ulaşımda aksamalar meydana gelebilecektir. Dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.       

SICAKLIKLAR 10-15 DERECE DÜŞÜYOR

Öğle saatlerinde Meteoroloji'den açıklamaya göre ise Balkanlar üzerinden gelen aşırı soğuk havayla birlikte bugün kuzeybatı kesimlerde, Cumartesi gününden itibaren Marmara, Ege, Batı Karadeniz, İç Anadolu ve Batı Akdeniz’de mevsim normallerinin 10-15 derece altında hava sıcaklığı beklenmektedir..

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ayşe

07 Ocak 2017 Cumartesi 01:00

Yaaa öyle bir başlık atıyorsunuz ki

kadir

06 Ocak 2017 Cuma 23:08

Sayın haber editörü Kullandığınız dil konusunda lütfen biraz daha dikkatli olunuz! "ekstrem" soğuk hava ne demek? Yazık ediyorsunuz güzel türkçemize, lütfen biraz duyarlı olalım.

Burkii

06 Ocak 2017 Cuma 21:28

Hep öle deyonuz da

Burak

06 Ocak 2017 Cuma 18:45

Sözde bugün kar geliyodu Allah bilir

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR