19 Nisan 2024 Cuma

ISPARTA BİR DEĞERİNİ DAHA KAYBETTİ

ISPARTA BİR DEĞERİNİ DAHA KAYBETTİ

Isparta

“Isparta Müzik Kültürünün Ulu Çınarı” Yalçın ÖZSOY(1936-2014)

Aslen Barla’lı olan Özsoy, 1936 yılında babasınınöğretmenlik yaptığı Sütçüler’de doğdu. Sonra Barla’ya yerleşerek ilkokuluBarla’da Ortaokulu Isparta Merkez Ortaokulu’nda tamamladı. Liseyi İstanbulAtatürk Erkek Lisesinde tamamlayan Özsoy, 1961’de üniversiteye devam etti.

1955-1956’lı yıllarda Sadi Yavar ATAMAN’ın kurduğu halkmüziği topluluğu olan “Memleket Havaları Ses ve Saz Biriliği” ne misafirsanatçı olarak eşlik etti.

1966’da TRT İstanbul Radyosunun açtığı sınavı kazanan Özsoy,1969’a kadar stajyer sanatçı olarak çalıştı. 1970’te TRT Yurttan Seslertopluluğuna sanatçı olarak girdi ve 2000 yılında emekli oldu.

Meslek yaşantısı boyunca yurt içi ve yurt dışında sayısızkonser ve etkinliklerde bulundu. Nida TÜFEKÇİ, Neriman ALTINDAĞ TÜFEKÇİ,Nezahat BAYRAM, Ahmet YAMACI ve Muzaffer AKGÜN gibi çok önemli sanatçılarakabak kemanesi ve bağlaması ile eşlik etti. Birçok önemli sanatçı ile çalıştıve takdirlerini kazandı.

Kabak kemanenin tanıtılmasında, halk çalgılarıorkestralarında yer almasında ve konservatuarlarda eğitimi verilen bir çalgıhaline gelmesindeki en önemli pay sahiplerindendir.

TRT ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı repertuarlarında yeralan Isparta türkülerinin büyük bölümünde “Kaynak Kişi” , “Derleyen” ve “NotayaAlan” olarak imzası vardır. 2013 yılında T.C Isparta Valiliğince yayınlanan“Teke ve Toros Folklorunda ISPARTA TÜRKÜLERİ” albümü kendisine ithafedilmiştir.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR