27 Nisan 2024 Cumartesi

ISPARTA'YA GELİYOR!

Süleyman Demirel Üniversitesi, İslam Bilim Tarihi duayeni ve 1978 yılında Arabistan Kral Faysal Vakfı tarafından verilen “İslami Bilimler Ödülü”nü alan ilk kişi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ağırlamaya hazırlanıyor.

Isparta

27 Mayıs Cuma günü Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans ile SDÜ’nün konuğu olacak Prof. Sezgin,“Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi”ni anlatacak.

Prof. Dr. Fuat Sezgin KİMDİR?

24 Ekim 1924’te Bitlis’te doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü’nde İslami Bilimler ve Orientalistik alanında öncü bir yere sahip olan Alman orientalist Hellmut Ritter’in yanında öğrenim gördü. Ritter'in, modern bilimin oluşumunda özellikle 9.-13.yüzyıllar arasındaki Endülüs ve Abbasi devletlerindeki bilim adamlarının da önemli katkıları olduğunu vurgulaması üzerine bu alana yöneldi. 1950'de Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde “Buhari’nin Kaynakları[1]” adlı doktora tezini tamamladı.Hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari’nin biraraya getirdiği hadislerde biline geldiğinin aksine sözlü kaynaklara değil İslam’ın erken dönemine, hatta 7. yüzyıla kadar geri giden yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı. 1954 yılında İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde doçent oldu.

27 Mayıs 1960 askeri darbesi sırasında üniversiteden uzaklaştırılan ve 147’likler diye bilinen akademisyenler arasındaydı. 1961yılında Almanya’ya giden Fuat Sezgin, Frankfurt Üniversitesi'nde önce misafir doçent olarak dersler verdi. 1965 yılında Frankfurt Üniversitesi’nde profesör oldu. Oradaki bilimsel çalışmalarının ağırlık noktası Arap-İslam kültür çevresinde tabii bilimler tarihi alanı oldu ve bu alanda 1965 yılında habilitasyon çalışmasını yaptı. Henüz İstanbul’da iken başladığı 7.-14. yüzyıldan itibarengelişen Arap-İslam edebiyatı tarihi çalışmasına (Geschichte des arabischenSchrifttums) Almanya’da da devam ederek orientalistik çalışmaları için kaynakeser haline gelmiş ve hala aşılamamış 13 ciltlik eserinin ilk cildini 1967, soncildini ise 2000 yılında yayınladı. Geschichte des arabischen Schrifttums İslam’ın ilk döneminde uğraşılmış, dini ve tarihi edebiyattan coğrafya veharitacılığa kadar bütün ana ve yan bilim dallarını konu edinmektedir. Prof.Sezgin, Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfı’nın “İslami Bilimler Ödülü”nü 1978yılında ilk alan kişidir. Bu ve başka desteklerle Sezgin, 1982 yılında J.W.Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü ve 1983’de buranın müzesini kurdu, buranın halen direktörlüğünü yürütmektedir. Enstitüye bağlı olarak kurduğu müzede Sezgin, İslam kültür çevresinde Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı numunelerini sergilemektedir. Müzede bulunan objeleri tanıtmak ve İslam kültür çevresindeki bilimsel gelişmeyi göstermek için hazırladığı Wissenschaft und Technik im Islam isimli kataloğu 2003 yılında yayınladı. Fransızcası da yayınlanmış olan bu kataloğun Arapça, İngilizce veTürkçesi de yayınlanmak üzeredir.

Prof. Dr. Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü içinhazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak 25 Mayıs 2008tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul İslam, Bilim ve TeknolojiMüzesi'nin açılmasında öncü rol oynamıştır.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ZAFER SAYILI

24 Mayıs 2016 Salı 12:53

Avrupa ve arap dünyasında saygın bir yeri olan bu ulu çınar hocayı görmek lazım canlı.Amarikayı müslüman denizcilerin keşfettiğini ilk dünya harıtalarını müslümanların çizdiğini ispatlamış ve kabul ettirmiş büyük profösör.

Abdullah

23 Mayıs 2016 Pazartesi 23:59

Fuat hoca bu yaşında faydalı olmak için buralara kadar geliyor, gitmemek olmaz. Allah hayırlı ve uzun ömür versin.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR