28 Mart 2024 Perşembe

ISPARTA'NIN YENİ ÜRÜNÜ HÜNNAP

ISPARTA'NIN YENİ ÜRÜNÜ HÜNNAP

Isparta

ISPARTA'nın Gönen ilçesinde üretimi her geçen gün artan hünnap meyvesinin pazarı büyüyor. Her ağaçtan  20 kilogram hünnap elde edilirken, 10 liradan satışa sunuluyor.

Tüm Dünya'da lezzet ve şifa kaynağı olarak bilinen Gönen'de de yetiştiriciliği yapılan hünnap meyvesinin hasat zamanında yüzler gülüyor. Hünnap meyvesinin üretimi Eylül ayı sonunda başlayan hasat Ekim ayı ortalarına kadar devam ediyor. İlçede önemli bir alternatif ürün haline gelen hünnap, yetiştiriciler tarafında kısa sürede benimsenerek üretimi giderek artıyor.

Isparta ikliminin uygun olması, hastalık ve zararlısının az olması, 3. yılda verime başlaması ve 6. yılda maksimum verime ulaşması küçük aile işletmeleri için hünnap yetiştiriciliğini avantajlı hale getiriyor.  1 dekar alana 30 hünnap fidan dikilmekte ve ağaç başına yaklaşık 20 kg ürün elde edilirken, yaklaşık 50 dekar alanda üretimi yapılan hünnap bitkisinin pazarı giderek büyümekte ve ortalama 10 TL'den satılılıyor.

Ayrıca hünnap meyvesinden sirke, ezme, pekmez ve hünnap kurusu yapılmakta ve katma değeri artırılarak daha yüksek fiyatlara satılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yakından takip edilen hünnap meyvesinin üretim alanı ve veriminin artırılması için bilgilendirme ve saha çalışmaları devam ediyor.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Aycam

21 Ekim 2020 Çarşamba 11:34

Ali ilk gonen de hunnap in ilk ureticisi kolay gelsin

Burdur Hemşehrim

21 Ekim 2020 Çarşamba 11:31

Gönen İlçe Tarım Müdürlüğünün bir projesiyle başlamıştı bildiğim kadarıyla Hünnap yetiştiriciliği. hepsinin emeğine sağlık. Hele hele bir de çalışkan ve azimli Gönenliler ile daha da ilerleyecektir. Güç birliği ile ederinden de değer kaybetmeyecektir. Sait Bilginturan hocamın emeği çok büyük başarılarının ve projelerinin devamını diliyorum.

Çiftçi maho

20 Ekim 2020 Salı 19:52

Tamam şimdi herkes Hünnap diker, sonrada para etmiyor diye keser. Ülkenin tarım politikası yokki.

yalavaçlı ...

20 Ekim 2020 Salı 17:16

masallah, bereketli olsun erkek aliii...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR