20 Nisan 2024 Cumartesi

ISPARTA'NIN TALEBİ SEÇİM BEYANNAMESİNE GİRDİ

ISPARTA'NIN TALEBİ SEÇİM BEYANNAMESİNE GİRDİ

Isparta

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, sulanan arazi varlığınınnihai hedef olan 8,5 milyon hektara ulaştırılmasını sağlayacak basınçlı modernsulama yatırımlarına devam edilmesinde Isparta'nın sulama birliklerine yöneliktaleplerinin etkili olduğu öne sürüldü

 

Isparta'da sulama birliklerinin elektrik dağıtım şirketineolan borçları nedeniyle,  karşılaştığısorunların iktidar temsilcileri tarafından Ankara'ya taşınması ve çözüm olarakbasınçlı sulamasına geçilmesi yönündeki talepleri etkili oldu. AKParti'nin  seçim beyannamesinde 8.5milyon hektarlık  alanda basınçlı modernsulama yatırımı yapılması ifadesi yer aldı.

 

AK Parti Isparta Eski Milletvekili ve şimdi MilletvekiliAdayı olan Haydar Kemal Kurt, seçim beyannamesinde Tarımla ilgili çiftçilereverilen müjdeler içinde özellikle  sulutarımın yaygınlaştırılması noktasında basınçlı kapalı devre sulama sisteminegeçilmesi için açık bir başlık belirttiklerini söyledi.  Bu başlığın oluşmasında Isparta'nın etkin roloynadığını kaydeden Kurt, sulama ile tarım yapan çiftçilerin üretimmaliyetlerinde enerji giderlerinin çok fazla olduğunu, vahşi sulama sebebiyletarımın ihtiyacı olan su miktarının birkaç  katı su tüketilmesi zorunda kalındığını raporlayarak Genel  Merkez'e bu sorunları taşıdıklarını  açıkladı. 

 

GENEL MERKEZE ANLATTIK

 

Yalvaç ilçesine bağlı Aşağıkaşıkara  köyünde kapalı devre  sulama sistemine  geçilerek başarılı sonuç elde ettiklerini  çitçinin maliyetinin düştüğünü ileten Kurt,"Yine Kuyucak köyümüzde bu yöntemle proje uygulandı. Keçiborlu ovamızda,basınçlı kapalı sistem sulama projesi oluşturuldu. Buz şehrimizde var olan 30'ayakın göletle yapılacak sulu tarımda basınçlı sistemle sulama yapılmasıkonusunda  gayret gösterdik.  Bunu da genel merkezimize, izah ettik"dedi. 

 

KAPALI SİSTEME GEÇMEYEN YER KALMAYACAK

 

Sulama birliklerimizin sulama dönemi başladığında ödenmeyenenerji bedelleri nedeniyle  elektrikdağıtım şirketiyle Isparta  ve Ankaraboyutunda defalarca ricada bulunduklarını anımsatan Kurt, "Bir taraftanelektrik dağıtım şirketi eski borçları tahsil etmek istiyordu bir taraftan datoprağın sulanması gerekiyordu. İki arada bir derede kalınıyordu.  Bu içinden çıkılmaz durumun giderilmesi içindevletin gerekli desteği sağlaması, yol açması için öncelikle daha az sarfiyatsu ve enerji tüketimiyle sulama ihtiyacının karşılanması gerektiğini tespitettik.  Yine Isparta'da sulu tarımyapılan arazilerin  yarısına yakınıEğirdir  Gölü'nden sağlanıyordu.   Tüm bu sorunları  ilettik. Kalkınma Bakanlığımız TarımBakanlığımızın basınçlı sulama sistemine geçilmesi noktasında aldığı kararlar vardı.  Artık bundan sonra  yapılacak gölet ve barajlara ilişkin sulamaprojelerinin tamamı kapalı ve basınçlı sulama şeklinde yapılacak.  Projeler bu özelliği ihtiva edecek. Çiftçimiz tasarruf edecek. Aynı zamanda temizsu kaynaklarımızın korunması noktasında alına bu kararın ciddi katkıları olacak. Çok daha geniş alanlarda sulamaimkanına kavuşacağız. Bu proje çok önemli. Önümüzdeki dönemde Ispartamızda dörtyıllık süreçte kapalı sistem sulaması olmayan arazi bırakmayacağız" diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

alettin

17 Ekim 2015 Cumartesi 14:46

üfürmüş gene ya...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR