29 Mart 2024 Cuma

ISPARTA'NIN ÖZELLİĞİ NE?

Isparta'da son zamanlarda üniversite öğrencilerinin başlattığı kira ücretlerinin yüksekliği tepkisi önemli bir konunun tartışılmasına neden oldu. Kira ücretlerinin fazlalığı, Isparta'da yeteri kadar konut üretilemediği, üretilen konutun da fahiş fiyatla satıldığı gerçeklerini bir kez daha akla getirdi. Birbiriyle alakalı olan bu zincirin halkalarının artık kırılması gerekiyor. Isparta'da konut satış fiyatlarının yüksekliği hem alıcılara hem de kiracılara olumsuz olarak yansıyor.

Isparta

Modern konut üretiminde Türkiye'nin sayılı illeri arasında yer alan Isparta'da son zamanlarda daire fiyatlarının fazlalılığı yönündeki şikayetler daha da arttı. Özellikle Hızırbey, Gülistan, Çünür Yeni Şehir,İstanbul Yolu üzeri, Adliye Caddesi, Davraz gibi modern mahallelerde konutlarınm 2'si 2 bin TL'den fazla fiyatla satışa sunuluyor. Bir ailenin rahatlıkla yaşayabileceği 3+1 dairelere artık 300 bin TL'nin altında sahip olmak mümkün değil. M2'si biraz daha artan 4+1 daireler ise 400 hatta 500 bin TL'ye satışa sunuluyor.

Konut fiyatlarının fazla alması alıcıların tepkisine neden oluyor. Yap-sat sektörünü temsil eden firmalar da fiyat pahalılığı konusunda haklı bir gerekçenin arkasına sığınıyor: Arsa katılım payının yüksek olması.

Akdeniz muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, Isparta'da müteahhit ile arsa sahibi arasında yapılan kat karşılığı anlaşma oranının en düşüğü yüzde 45. Bu oran da Vatan, Eğirdir Yolu, Binbirevler gibi şehre uzak olan mahallelerde. Şehre biraz daha yakın olan yerlerde, örneğin Yeni Çünür'de kat karşılığı oranı yüzde 50 ile başlıyor. Hızırbey, İstanbul yolu, Adliye Caddesi gibi yerlerde ise kat karşılığı oranı yüzde 60'ı buluyor. Bu anlaşma kapsamında arsa maliyeti bir konutun toplam maliyetindeki etki oranını artıyor.Konut fiyatının en düşük olduğu bölgelerde arsa maliyetinin toplam inşaat maliyetine oranı yüzde 50. Daha fazla fiyata konutların satıldığı bölgelerde ise arsa maliyetinin toplam inşaat maliyetine oranı yüzde 70'i buluyor. Bu da arsa sahipleri açısından önemli bir kazanç. Isparta'da kurulan alım-satım sisteminde en çok kazanan arsa sahibi oluyor.

Müteahhitlik sektörü ve uzmanlar, Isparta'da arsa katılım payı oranlarının aşağıya çekecek radikal adımların biran önce atılmasını istiyor. Uzmanlara göre, Isparta Belediyesi'nin arsa katılım pay oranlarını normala çekmek için yeni imar alanları açması, kentsel dönüşüm sürecini hızlandırması, imar tadilatları yaparak kat yüksekliklerine izin vermesi, 18 uygulamaları ile ada bazlı yapılaşmaları teşvik etmesi gerekiyor. Özellikle yeni imar alanlarının açılarak toplu yaşam alanları ile piyasanın aşağıya çekilmesi mümkün görülüyor.

Anadolu illerindeki hatta büyük şehirlerdeki konut piyasasına baktığımızda Isparta'nın bu konudaki farkı ve özelliği ne? sorusunu akla getiriyor. İşte bazı örnekler:

- Tokat'ta site tarzı 26 katlı toplu yaşam projesi. 4+4 daireler. İçerisinde kapalı otopark, yeşil alanlar, spor salonları, fitness,yüzme havuzu, akıllı bina özellikleri. Dairelerin içinde klima. 220 m2'lik daireler 220 bin TL'den satıldı. Anı daire Isparta'da 350-400 bin TL.

- Erbağ'da site içerisinde. Açık otopark alanları, yeşil alanlar, çocuk oyun alanları. 160 m2'lik daireler 93 bin TL'den satıldı.Isparta'daki fiyatı 250 bin TL.

-Ankara Batıkent'te Atakent evleri. 180 m2'lik daireler 230TL'ye satıldı. Aynı daire Isparta'da 400 bin TL.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Sorun

03 Haziran 2015 Çarşamba 15:56

Sorunun ne olduğu belli, fiyatları şişirenlerin hangi müteahhitler olduğu belli. Maliye bunların defterlerini ciddi bir şekilde incelemeye alsa bunların hepsi düzelir ama kim cesaret eder?

kamu lojmanları

03 Haziran 2015 Çarşamba 11:31

birde evi olduğu halde kamu lojmanında oturanlar var. lojmanda oturup evini kiraya veren yada yazlık kışlık kulln****ar var. lojman yönetmeliği acilen değiştirlmeli. evi olana hangi ilde olursa olsun lojman hakkı verilmemeli.

ARKADAS

03 Haziran 2015 Çarşamba 07:10

NE OLACAK NE BİCİM HABER EREGLİ YOLUNDA CEVRE YOLU GECEK YAP O ZAMAN O YOL UZERİNE KONUT ULASIMDA OLMAZ İNSALLARDA MUTLU OLUR

iso

02 Haziran 2015 Salı 22:24

Bu durumun sebebi belediyedir belediye Tokiye 500 konutluk başvuruda bulunsa ortam rahatlayacak aslında

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR