11 Mayıs 2024 Cumartesi

Isparta'nın geleceği Turizm ve Tarım'da

Isparta'nın geleceği Turizm ve Tarım'da

Isparta

Hayatının çeyrek yüzyılını bürokrasi, yerel yönetimler vesivil toplum kuruluşlarında geçiren Teknokrat İsmail Özdemir, Isparta’nın doğa-uygarlık- spor- gezi- sağlık açısından nadir değerlere sahip olduğunusavunuyor.

 

Bürokraside çeyrek yüzyıl hizmeti olan Ak Parti MilletvekiliAday Adayı İsmail Özdemir, rota çizdi: ‘Ankara’daki bürokrasi ile Isparta arasındasağlıklı, verimli köprü…’ Isparta’yı ‘Temalı Turizm’ ve ‘Tarım Cenneti’ olarakkonumlandıran Özdemir, “Tek ihtiyaç nitelikli güç. Ankara’daki bürokrasi ileIsparta’yı buluşturmak. Bu misyonu hayata geçirecek bilgi, birikim, altyapı vedonanım var bende. Bunu da sözde değil özde kanıtladım. 25 yıl sivil toplumkuruluşu yönettim. Her proje Isparta’ya da değer üretti” dedi.

 

YÖNETİM’DE 3 ŞİFRE: TEŞKİLÂT - İSTİŞARE - ORTAK AKIL

 

Parlamento’ya girdiği takdirde çalışma felsefesini;‘Teşkilât’ ile ahenk, tüm Isparta’nın fikrini yansıtan ‘İstişare’ ve her kararve icraatta ‘Ortak Akıl’ şeklinde özetleyen Özdemir, ‘Temalı Turizm’ vestratejisi çok iyi çizilmiş ‘İyi Tarım Uygulamaları (EUROGAP)’ üzerindeçalışacağını da kaydetti. Özdemir, “Isparta’nın ışıltısı, rengi farklı… BenIsparta’ya ‘12 ‘İNCİ’ye sahip kent’ diyorum. Her İlçe’nin bir hikâyesi var.Bunu destinasyon haline getirmek işten bile değil. Bunu başaracağız” diyor.

 

‘AKSU’NUN İSMİNİN YENİDEN ‘ANAMAS’ OLMASI İÇİN TEKLİFVERECEĞİM

 

(‘- Küçük ücretli bir Devlet Memuru’nun oğlu olarak Bucak’ta(‘Aksu’nun köyü idi’) ‘GARA ÇUL’ üzerinde doğmuşum’) diyen İsmail Özdemir, 2önemli projesini anlattı: (‘- Aksu’nun ilçe olmadan önceki ismi Anamas. Anamas,bir medeniyet. Olağanüstü bir destinasyon. Parlamento’ya girersem Isparta’yasoracağım. Konsensus oluşursa Kanun Teklifi vereceğim. Anamas Maraş’tanAntalya’ya uzanan bir göç yolu. Destinasyon. Bir kültür hazinesidir.’) (‘-Söylemekte beis yok: Üniversite yıllarında çok fakirlik çektim. Elimden tutanolmasaydı, üniversiteyi bırakıyordum. 25 yıl hayalini kurduğum bir proje var:Ankara’da ISPARTA EVİ… (‘- Gençler, benim çektiklerimi yaşamasınlar’) diyeISPARTA EVİ’ni kuracağım.”

 

BÜROKRASİ İLE ISPARTA ARASINDA KÖPRÜYÜM

 

AKDENİZ: Isparta için çok farklı nosyonlarınız var. IspartaKalkınma Derneği Başkanlığı göreviniz var. Yörük- Türkmen Federasyonu GenelBaşkan Yardımcılığı yaptınız. Ankara’da ‘Isparta Tanıtım Günleri’ başlığıaltında organizasyonlar gerçekleştirdiniz. İçişleri Bakanlığı’nda çeyrek yüzyılboyunca Teknokrat olarak çalıştınız. Niçin siyaset?

 

İSMAİL ÖZDEMİR: Çocukluğumdan bu yana sosyal bir insanım.Teşkilâtçıyım. Paylaşmakta, bilinmesinde bir beis yok; üniversitede çokfakirdim. Düşük ücretli bir memur çocuğuyum. Üniversitede okurken, babam Hak’ayürüdü. Biz 6 kardeş döküldük, kaldık. Üniversiteyi bırakıyordum. Elimizdentuttular, devam ettik. İşte o an karar verdim. Toplum için de çalışmaya.Hayatım boyunca da toplumsal fayda odaklı çalıştım. Çalışmaya da devamediyorum.

 

1990’da İçişleri Bakanlığı’na girdim. Türkiye Cumhuriyeti’nesadece Teknokrat olarak hizmet etmedim. Hep Sivil Toplum Kuruluşları’nda (STK)görev aldım. Devam da edeceğim. Benim bir derdim var. O misyon için çalışmayadevam edeceğim.

 

Isparta benim hep aşkım olmuştur. Bağım hiç kopmadı. İlkokularkadaşlarımla hâlâ görüşürüm, buluşuruz. Isparta bir İNCİ… Işıltısı, rengi,kokusu farklıdır. 12 İlçesi de öyledir. Her biri İNCİ… Her biri değer. Amasorunları var. Parlamento’da; Yasama Organı’nda işte bu sorunların çözüm tarafıolmak için siyasete girdim.

 

Ankara’da; bürokraside çok iyi pozisyonlarda en az 500Ispartalı bürokrat var. Hepsini tanıyorum. Hepsi de arkadaşım. Ankara’da işdünyasında çok güçlü düzeyde 100 Ispartalı sanayici var. Hepsini tanıyorum.Hepsi arkadaşım. Ankara’da bürokrasi ve iş dünyası ile Isparta arasında köprükurmak için siyasete giriyorum.

 

Isparta’nın tek bir eksiği var: Nitelikli güç.

 

Bu gücü harekete geçirmek için mücadele edeceğim. Şu anTürkiye Cumhuriyeti’ni bizim kuşak yönetiyor. 25 yıllık Ankara birikimim; bürokrasideneyimim ile Isparta’da nitelikli gücü inşa edebileceğime olan tutkulu inancımsonucu siyasetteyim.

 

AKDENİZ: 12- 15 Haziran 2014 arasında ‘Ankara’da IspartaGünleri’ başlıklı bir organizasyonu hayata geçirmiştiniz. Çok etkileyici birprojeydi. Isparta’nın tüm değerlerinin bir destinasyon felsefesindeanlatılması. Devam edecek misiniz?

 

İSMAİL ÖZDEMİR: Elbette devam etmesi gerekir. Bu birkurumsal projeydi. Çok uzun yıllar emek verdiğim; 4 dönem Yönetim KuruluBaşkanlığı yaptığım Isparta Kalkındırma Derneği’nin bir yapıtı idi. Şu an benParlamento ideali nedeniyle genç arkadaşlarıma yol açacağım. Projenin devametmesi açısından ise sınırsız katkım olacak yine.

 

Projeyi 2011’de kurgulamıştık. Ancak finansman ve insankaynakları boyutunu çözmek gerekiyordu. 12- 15 Haziran 2014’te ise hayatageçirdik.

 

Kebapçı Kadir’in sahibi Hüseyin Açıkalın çok duyarlılıkgösterdi. Meşe ateşinde kebap, üzüm hoşafı ve yöresel tatlıları tanıttı.

 

Gül tanıtıldı. Turizm değerleri tanıtıldı.

 

400 Bin TL’lik büyük bir organizasyondu. Bu anlamda AnkaraBüyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Keçiören Belediye Başkanı MustafaAk’a destekleri için tekrar teşekkür ederim.

 

Isparta Tanıtım Günleri’ne dönemin Bakanları Beşir Atalay,Veysel Eroğlu, Nihat Zeybekçi, Mehdi Eker, Lütfi Elvan katılmıştı. AnayasaMahkemesi’nden 9 üye gelmişti. 5 Yargıtay, 3 Danıştay, 3 Sayıştay Üyesigelmişti. Isparta’da görev yapmış eski Valiler gelmişti.

 

BİRLİKTE HAREKET ETME KÜLTÜRÜ

 

Isparta’nın çok temel bir sorunu var: Birlikte hareket etmekültürü zayıf

 

Isparta Tanıtım Günleri, birlikte hareket etme kültürünü degüçlendirdi. Birliktelikten sinerji doğacağını gösterdi. Heyecan geldi. Siyasetve bürokrasi arasında bir ahenk oluştu. Devam etmesinden yanayım.

 

Devam ettirilmesi için de dün olduğu gibi bugün deçalışacağım; Allah ömür verdiği müddetçe yarın da…

 

Benim bir derdim var: Isparta

 

Isparta Kalkındırma Derneği 1965 yılında kurulmuş. 1971yılında ise (‘- Kamu yararına çalışan Dernek’) statüsüne kavuşmuş.

 

Eylül 2002’de ben Yönetim Kurulu Başkanı oldum. 4 dönemseçildik.

 

Ana ilkemiz Ankara’da yükseköğretim programlarında okuyan,ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine burs vermekti. Her yıl ortalama 25 bursveriyoruz.

 

Daha doğru bir tanımla şöyle diyebiliriz: Burs vermekisteyen iş dünyası ile öğrencileri buluşturuyoruz.

 

Şükürler olsun ki 4 kuşak öğrenci yetiştirdik. Şu an hepside bürokrasi de, iş dünyası tarafında çok iyi pozisyondalar.

 

Bu bağlamda teşekkür, saygı ve minnetle adını anacağımızIsparta sevdalısı büyüklerimiz var: Tevfik Karaer (Diş Tabibi), Zeki Demirci (EkolKurucusu), Selahattin Yakupoğlu (YKB- 2.000 kişiye istihdam sağlıyor. Türk veRus Ordusu’nun botlarını üretiyor), Vedat Yakupoğlu, Abdullah Çarpraz… Bunlarbir çırpıda; şu an aklıma gelenler.

 

Onlar olmasa başaramazdık.

 

Daha sonra Giysi Bank Projesi yaptık. Az kullanılmış,yıkanmış, ütülenmiş, temiz, ya da sıfır elbise… Bir kamyon da Isparta’yagetirdik. İhtiyaç sahiplerine dağıttık.

 

25 yıl boyunca Sivil Toplum Kuruluşları’nda da çalıştım. Tekhayata geçiremediğim bir proje var. ISPARTA EVİ

 

ANKARA’DA ISPARTA EVİ PROJESİ

 

Söylemekte hiçbir sakınca görmüyorum. Düşük ücretli birmemur çocuğuyum. Üniversitede babamı kaybettim. 6 kardeş döküldük, kaldık.Okulu bırakıyordum. Elimden tuttular. İşte o an hep toplumsal fayda odaklıçalışmaya karar verdim. Hep de çalıştım. Bunu sözde değil özde yaptım.Projelerimiz ortada.

 

Ama şu ana değin Isparta Evi Projesi’ni hayata geçiremedim.Parlamenter olursam Ankara’da ‘Isparta Evi Projesi’ni hayata geçireceğim. İşdünyası ile iyiliksever insanlar ile el ele vereceğim.

 

Özü şu: Üniversitede okuyan çocukların barınmalarınıkarşılayacak. Derneğin Yönetim Merkezi olacak. 1 katı da düğün/ nişan/ özelgünlerde kullanılacak.

 

Bir derdim de şu: Sivil Toplum Kuruluşlarının çok başarılıolması için sürekli gelire ihtiyacı var. Derdim, Isparta Kalkındırma Derneği’nisürekli gelire kavuşturmaktır. STK’ların kronik sorunu ‘bağış dilenciliğidir’…Bu sorunu ortadan kaldırmalıyız.

 

ANAMAS; GÖÇ YOLU AKSU İÇİN KANUN TEKLİFİ

 

AKDENİZ: Siz, 6 yıl boyunca da Yörük- Türkmen Vakfı GenelBaşkan Yardımcılığı yaptınız. Çam Yolu Şöleni (Eğirdir), Yörük Göçü (Ayazmana)etkinlikleri de düzenlediniz. Aksu için de önemli bir fikriniz var: ANAMASProjesi. Detaylarını anlatır mısınız?

 

İSMAİL ÖZDEMİR: 1996- 1998 Dönemi’nde Yörük- TürkmenVakfı’nda Koordinatör olarak görev yaptım. 1998- 2004 arasında ise Yörük-Türkmen Vakfı Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum. Eğirdir’de Çam YoluŞöleni düzenledik. Her yıl 5 noktada etkinlik yapılır. Biz 1’ini de Isparta’yagetirmiştik. Mehmet Aksın Beyefendi ile bu projeyi hayata geçirmiştik. Dahasonra Ayazmana’dan Gökçay’a kadar uzanan hatta Yörük Göç Yolu’nu canlandırdık.Nazmi Avcı ve Mustafa Küçükyaman da büyük destekler vermişti. Emeklerine çokteşekkür ederim.

 

Yörük- Türkmen bir soy- sop değildir. Bir kültürdür. Yaşamfelsefesidir.

 

Anamas’a gelince

 

Biz Türkler için Ergenekon çok değerlidir. Yörük- Türkmeniçin de Anamas çok değerlidir. Kültür hazinesidir.

 

Anamas, Kahramanmaraş’tan Gaziantep’e, Ceyhan, Adana,Mersin, Konya, Isparta, Antalya’ya uzanan bir göç yoludur. Toroslarınuzantısıdır.

 

Anamas…

 

Aksu’nun eski adı Anamas idi. İlçe olduktan sonra Anamasismi Aksu olarak değiştirilmiş.

 

Oysa kültür hazinesi bu…

 

Allah kısmet eder Parlamenter olursam Isparta’ya soracağım.Bir konsensüs oluşursa Aksu’nun isminin Anamas olarak değiştirilmesi; özünedöndürülmesi için Kanun teklifi vereceğim.”

 

12 İLÇE: HER BİRİ ‘İNCİ’

 

AKDENİZ: ‘Tanıtım Günleri’ ve ‘Isparta Evi’ Projesi’nin yanısıra üzerinde çalışacağınız dosyaları paylaşır mısınız?

 

İSMAİL ÖZDEMİR: Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki,tarihte örneklerine çok tanık olunan ‘eli çantalı aday’ değilim. 25 yıllıkbürokrasi, yerel yönetim ve sivil toplum hayatımda da hiç öyle olmadım.

 

Bürokrasi görevim nedeniyle Isparta’dan uzakta yaşadım. Amahep kalbim Isparta’da kaldı. Bunun yanı sıra yönettiğim, içinde yer aldığım herprojede Isparta’ya artı değer sağladım. Yıllık izinlerimde hep Isparta’dabulundum. Özellikle Ağustos’u Isparta’da yaşamayı çok severim. Başkaları sahilşeritlerine koşar; ben Isparta’ya…

 

Vaat eden biri değilim.

 

Ama altını çizerek net söylüyorum: İcraat yapan olacağım…Net ve kesin.

 

Az önce de söyledim: Isparta’nın nitelikli güce ihtiyacıvar. Onunla Isparta’nın bağlantısını biliyorum. Bunu net gerçekleştirebilirim

 

Özünde Parlamenter icracı değil, ricacıdır…

 

Kalkıp ‘Isparta’ya sanayi getireceğim’ gibi bir vaattebulunmak uçmak olur.

 

Ayakları yere basan insanım

 

Ama felsefemi paylaşabilirim:

 

- Teşkilât

 

- İstişare

 

- Ortak Akıl

 

Birbirimizi dinlemeye, anlamaya ihtiyacımız var. Önyargılarıkıracağım. Tüm tarafları bir araya getirmeye çalışacağım.

 

Isparta, büyük bir uygarlık alanı… Büyük bir medeniyet

 

12 İlçe var. Her birinin ışıltısı, rengi, kokusu farklı… Herbirine destinasyon yazabilirsin

 

Ben bu role talibim

 

Isparta’nın geleceğini Tarım’da görüyorum. Isparta TarımCenneti

 

Organik Ziraat demiyorum. O imkânsıza yakın bir unsur. Amaİyi Tarım Uygulamaları (EUROGAP) Stratejisi hazırlanırsa Isparta 2 sınıf atlar.

 

Ben bu proje için çalışacağım

 

EĞİRDİR: Gün içerisinde 7 renk alabilen göl… Türkiye’nin 2.büyük içme suyu havzası. Kızılırmak Deltası’ndan sonra Türkiye’nin en büyük KuşCenneti… Paha biçilemez bir doğa ve su sporları turizmi destinasyonuyazılabilir.

 

AKSU: Anamas… Büyük Göç Yolu. Tarih ve medeniyet… Yaylaları,mağaraları…İç ve dış turizme kazandırılabilir

 

ŞARKÎKARAĞAÇ: Kızıldağ, sağlık turizmi için paha biçilemezbir değer. Bence gelecekte en büyük sağlık problemlerinden biri akciğerhastalıkları ve solunum yolları olacak. Kızıldağ oksijen deposu. Güzel birtanıtım, etkileyici bir destinasyon gerekiyor.

 

Eğirdir’de elma; Uluborlu’da kiraz…

 

Merkez İlçe’de, Keçiborlu’da, Gönen’de Gül Çiçeği…

 

Bunların tamamı temalı turizm değeridir.

 

Isparta’nın yükselişi turizm ve tarımda olacaktır. Bu uğurdapolitika üreteceğimi söyleyebilirim.

 

Isparta büyük bir uygarlık alanı… İnanç Turizmi çokgeliştirilebilir.

 

Anadolu coğrafyası güzeldir, ihtişamlıdır, orijinaldir,dünya harikasıdır.

 

Ama Isparta Anadolu coğrafyasında çok farklı bir güzelliğesahiptir. Tek düze güzelliği yoktur. Işıltısı, rengi, kokusu, tadı farklıdır. Hepsöylüyorum: Her İlçe bir İNCİ…

 

Örneğin Sütçüler Yazılı Kanyon. İnsanlık tarihi değeresahip… Tek ihtiyacımız bunu tanıtmak.

 

Şu olmalıdır: Nevşehir’de Peri Bacaları neyse Isparta’da daYazılı Kanyon o olmalıdır. Bunun için de iyi bir hikâye yazmak lazım. Ohikâyeyi hep birlikte yazacağız.

 

Gönen, Yunus Emre diyarı

 

Yenişarbademli… Avrupa’nın en uzun mağarasına sahip…

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Bojuware 201

05 Mart 2015 Perşembe 18:26

İsmail hadi hepsi tamamda o partiden olmaz seni o partiden Ankaraya göndertmem gücümce. Keşke başka parti hatta bağımsız aday olsaydın. Hırsız ocağından şeytanın kucağından evliya çıkmaz. ANAMASLI. Sen Bucaklı bem İmrahorlu.

temayülü unutun

05 Mart 2015 Perşembe 17:45

genel merkezde yalakalar işini görür ve İsmail abiyi elerler. çünkü bunlara dürüst adam değil üçkağıtçı lazımmış. şimdiye kadar hep böyle oldu. hasan balamanı özleyenler bile var.

mahmut aksu

05 Mart 2015 Perşembe 12:51

Şu olmalıdır: Nevşehir’de Peri Bacaları neyse Isparta’da da Yazılı Kanyon o olmalıdır diyorsunuz.hiç yazılı kanyonu çandır köyünü gördünüzmü? Her tarafı pislik dolu ihanet dolu, rüşvet dolu doğa katliamlarını incelemek üzere böl****e değerli basını vali yi ****ürebilecekmisiniz. böl****i turizm ve tarım da ileri taşıyacağız diyorsunuz. tarım denince çandır, şeyhler köyü akla gelir şu anda bu köyün her tarafı doğa katliamcıları ile katledilmiş durumda. böl****i görmeyen vali, orman müdürü, çevre müd.

Hasan Kara

05 Mart 2015 Perşembe 12:30

Recep özel ve haydar kurtdan daha mantıklı aklı başında bürokrasinden ve devlet kültüründen gelen seçkin bir insan 1 nci sıradan aday yapılmalı ve meclise girmeli devletin ve milletin bu adamdan kazanacağı çok şey var

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR