19 Mart 2024 Salı

Isparta'daki uçak enkazına ilk ulaşan köylüler oldu

Isparta'daki uçak enkazına ilk ulaşan köylüler oldu

Isparta

Eskişehir'den eğitim için kalkan iki pilot ve bir teknisyenin bulunduğu CN-235 CASA tipi askeri uçakla radar irtibatı kesildi, uçağın enkazına saat 14.30 civarında Eğirdir Gölü'nün kuzeyinde ulaşıldı ve uçaktaki üç asker şehit oldu.

YARDIMA İLK KÖYLÜLER GİTTİ

Uçakla saat 12.50 civarında radar irtibatının kesilmesinin ardından hemen arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Askeri uçağın enkazına ilk ulaşan, yalvaç'a bağlı Yukarı Kaşıkaraköyü’nde çiftçilikle uğraşan köylülerin çamura bulandıkları görüldü.

KARA KUTU VE RAPORLA NETLEŞECEK

Askeri havacılık uzmanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, ilk bilgilerin hava koşullarının anormal derecede kötü olmadığı yönünde olduğunu belirterek, “Ancak uçağın düştüğü yer oldukça dağlık bir bölge. Şu anda elimizde tam bir veri yok. Bu nedenle şu an bir şey söylemek mümkün değil. Ancak kara kutunun incelenmesi ve kaza kırımı raporundan sonra düşüş nedeni belli olur. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

ISPARTA VALİSİ: BÖLGEDE SİS VAR

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Yalvaç ilçesinde düşen askeri uçakta şehit olanların otopsi işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Kazanın olduğu saate ilişkin net bilgi veremem. Kara kutusuna ulaşmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Teknik araştırmalar sürüyor." dedi. Vali Günaydın, yaptığı açıklamada, uçağın henüz belirlenemeyen bir nedenle düştüğünü belirtti. 
Uçağının 3 mürettebatının da şehit olduğunu vurgulayan Günaydın, şunları söyledi:  "AFAD ve jandarma ekipleri çok kısa sürede enkaza ulaştı. Özellikle köylülerimize çok teşekkür ediyorum. Bize yardımcı oldular. Şehitlerimizin Yalvaç Devlet Hastanesinde otopsi işlemleri yapılıyor. İşlemlerin ardından Eskişehir'e götürülecek. Arama kurtarma faaliyetleri çok kısa sürede tamamlandı. Uçağı, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopter, çok kısa sürede buldu. Kazadan çok kısa süre sonra olay yerine intikal etti." Şehitlerin naaşının görevliler tarafından enkaz alanından alındığını aktaran Vali Günaydın, "Şehitlerimizin otopsi işlemleri bitmek üzere. Kazanın olduğu saate ilişkin net bilgi veremem. Kara kutusuna ulaşmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Teknik araştırmalar sürüyor. Kaza anında ve sonrasında o bölgede sis olduğu söyleniyor ama teknik ekibin çalışmasından sonra net bir açıklama yapılır. Başımız sağ olsun." diye konuştu.

GÖRGÜ TANIKLARI: DAĞA ÇARPTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Yalvaç’a bağlı Yukarıkaşıkara köyü yakınlarında düşen askeri nakliye uçağının enkazına ulaşılan yol, güvenlik görevlileri tarafından ulaşıma kapatıldı. Gazetecilerin ve vatandaşın bölgeye geçişine izin verilmezken, uçağın enkazına ilk ulaşan köylüler gördüklerini gazetecilere anlattı.

Enkazı arama çalışmalarına katılan Özkan Gemici, kahvede otururken kaza haberini aldıklarını söyledi. Kaza yerinin köye yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta olduğunu aktaran Gemici, haber alır almaz da bölgeye hareket ettiklerini belirtti. Aramalara köylülerden Orhan Çöllü ve Sedat Karaca’nın da katıldığını kaydeden Özkan Gemici, çamurlu olan bölgeye traktörle ulaşabildiklerini söyledi. Olay yerine ulaştıklarında şehitlerin cenazelerinin askeri helikoptere alındığını anlatan Gemici, "Uçağın ikiye bölündüğünü gördük. O saatlerde aşırı sis vardı. Sis nedeniyle dağa çarptığını düşünüyoruz. Şehitlerimiz uçağın enkazının hemen yanındaydı" dedi.

CASA'NIN KAZA SİCİLİ KABARIK

Türkiye, CASA kazalarıyla 2001’de tanışmıştı. O yıl arka arkaya 3 CASA uçağı düşmüştü.

İlk kaza Ocak 2001’de yaşandı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı CASA CN 235 tipi uçak Kayseri’de düştü, 3 asker  şehit oldu.

İkinci olay 4 ay sonra gerçekleşti. Diyarbakır’dan havalanan ve bordo berelileri taşıyan  CASA CN 235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra Malatya’da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu. CASA uçağında 34 şehit verilmesi Türkiye gündeminde aylarca tartışıldı.

Türkiye,  37 askerin can verdiği kazaların şokunu atlatmadan bir CASA faciası daha yaşandı. Türk Havacılık Sanayii'nin (TAI) İspanyol Casa firmasıyla ortak ürettiği CN-235 tipi uçak, Ankara'da Mayıs 2001’de  deneme uçuşu sırasında piste çakıldı. Uçakta, İspanyol 1. pilot J. L. Gasco De La Calle, 2. pilot Eugenio Munoz, uçuş mühendisi Daniel Haro ile TAI uçuş mühendisi Emin Kıran hayatını kaybetti. Dört personel de CASA'lar konusunda uzmandı

"KAZA HABERİNİ KAHVEHANEDEN ÖĞRENDİK"

Kazanın ardından arama çalışmalarına katılan köylülerden Özkan Gemici, yaşadıklarını anlattı. Gemici, kaza haberini kahvehanede otururken aldıklarını, ardından köye 12 kilometre uzaklıktaki kazanın yaşandığı tepeye gittiklerini belirtti.

Isparta'daki uçak enkazına ilk ulaşan köylüler oldu

Isparta'daki uçak enkazına ilk ulaşan köylüler oldu

"TRAKTÖRLERLE GİTTİK"

Arama faaliyetlerine köylülerden Orhan Çöllü ve Sedat Karaca ile katıldıklarını vurgulayan Gemici, arazinin çamurlu olmasından dolayı binek araçların ilerleyemediği yere traktörle ulaştıklarını ifade etti.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

İNSANLIK

19 Ocak 2018 Cuma 09:26

KAŞIKARALI KARDEŞLERİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN

mali

19 Ocak 2018 Cuma 08:55

insanlık dersi.... işte türk milletinin ortak yanlarından biri

aydemir

18 Ocak 2018 Perşembe 13:56

mesele vatansa gerisi tefarrufattır lafına en güzel örnek.Hepinizden Allah razı olsun.

Galip

18 Ocak 2018 Perşembe 11:05

Toprağına kurban olduğum memleketimin insanları yüzündeki çamurla tam bir vatanperver hepsinden Allah razı olsun.

Rifat tekne

17 Ocak 2018 Çarşamba 21:12

Memleketim insanı elinden geleni yapmıstır ama malesef ki sehitlerimiz var Rabbim yakinlarina sabırlar versin,mekanları cennet olsun

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR