20 Nisan 2024 Cumartesi

ISPARTA'DAKİ 20 BİN TONLUK TORYUM REZERVİ, TÜRKİYE'NİN 100 YILLIK ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAR

ISPARTA'DAKİ 20 BİN TONLUK TORYUM REZERVİ, TÜRKİYE'NİN 100 YILLIK ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAR

Isparta

Türkiye'de ilk olarak, Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın gündeme getirdiği toryum rezervleri ve yeşil nükleer enerji projesiyle ilgili, eşi Prof. Dr. Metin Arık'ın da aralarında bulunduğu fizik profesörleri 'Yeşil Nükleer Enerji' başlıklı çalışma hazırladı. Bilim insanları, sadece Isparta Aksu'daki 20 bin tonluk toryum rezervinin, Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.

Fizik profesörleri Prof. Dr. Metin Arık, Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Prof. Dr. M. Atıf Çetiner, Doç. Dr. Abdüllatif Çalışkan, Dr. Ümit Kaya, Isparta'da 2007 yılındaki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın, Türkiye'de ilk kez gündeme getirdiği toryum, Türk Hızlandırıcı Kompleksi (TAC), Türk Bilim Kenti gibi projelerinden oluşan 'Yeşil Nükleer Enerji' üzerine ortak bir çalışma gerçekleştirdi.

PROFESÖR ARIK'IN RÜYASI

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan bilim insanları tarafından hazırlanan çalışmada, proton hızlandırıcıya dayalı toryum yakıtlı enerji sistemi ele alındı. Bilim insanları, Türkiye'nin zengin toryum rezervlerine hızlandırıcı teknolojisi eklenebilirse ülkemizin ve hatta dünyanın enerji problemini çözebileceğini, böylece Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyasının gerçeğe dönüşeceğini vurguladı.

CERN'DEKİ DENEYLERDE GÖREVLİ

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) evrenin sırlarını keşfetmek için tasarlanmış ATLAS deneyi, LHeC büyük hadron elektron çarpıştırıcısı ve FCC gelecek dairesel çarpıştırıcı projelerinde görevli Prof. Dr. Saleh Sultansoy, çalışmanın içeriği hakkında bilgi verdi. TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Sultansoy, “Engellenerek yarım kalan TAC projesi sayesinde 'maddenin kudret'i zerriyesi' Türkiye ve genel olarak bu coğrafyada da irdelenecekti. Proje gerçekleşseydi, Türkiye bu alanda bölgesel cazibe merkezi ve küresel cazibe merkezlerinden biri olacaktı" dedi.

EA VEYA ADS TEKNOLOJİ

21'inci yüzyılın stratejik teknolojileri arasında önemli yere sahip parçacık hızlandırıcılarının bilim, teknoloji, tıp ve sanayinin birçok alanında kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Sultansoy, “Ülkemiz açısından belki de en önemli kullanım alanı ise Nobel Ödülü sahibi Carlo Rubbia'nın önderliğinde 1990'larda CERN tarafından önerilen, Enerji Yükselteci (Energy Amplifier-EA) veya Hızlandırıcı Sürümlü Sistem (Accelerator Driven System-ADS) teknolojisidir" dedi.

TORYUMDAN NÜKLEER YAKIT

Dünyanın artan enerji ihtiyacını karşılamak için geleneksel nükleer reaktörlere alternatif olarak geliştirilen bu teknolojinin özellikle son yıllarda büyük aşama kaydettiğini belirten Prof. Dr. Sultansoy, “Toryumu nükleer yakıt olarak kullanmaya imkân sağlayacak bu teknoloji Türk kamuoyunun gündemine, 2007'de elim bir uçak kazasında kaybettiğimiz Prof. Dr. Engin Arık'ın 2002'de basına verdiği söyleşiyle taşınmıştı" dedi.

ULUSAL PROGRAM ŞART

Son yıllarda başta Belçika, Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülkede bu konuda ulusal programlar başlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Sultansoy, uluslararası işbirlikleri oluşturulduğunu da ekledi. Prof. Dr. Sultansoy, "Ülkemizin de en kısa zamanda ulusal bir program başlatması ve uluslararası işbirliklerine dahil olması şart" dedi.

Sistemle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Sultansoy, “Bu sistemin geleneksel reaktörlerden en önemli farkı, nükleer süreci tetikleyen nötronların reaktörün dışında proton hızlandırıcı kullanılarak üretilmesi. Bu nedenle de prensip olarak Çernobil'de yaşanan türden kazaların olması mümkün değil. Diğer bir önemli avantaj da uzun ömürlü nükleer atıkların çok az olmasıdır" diye konuştu.

DÜNYADAKİ TORYUM REZERVLERİ

OECD Nükleer Enerji Ajansı (NEA) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) verilerine göre dünya toryum rezervlerinde ilk sırayı 846 bin tonla Hindistan'ın aldığını belirten Prof. Sultansoy, “744 bin tonla Türkiye ikinci, 606 bin tonla Brezilya üçüncü. Avustralya 521 bin, ABD 424 bin, Mısır'da 380 bin ton olarak sıralanıyor. Türkiye'de yapılan araştırmalara göre ise IAEA'nın verilerinin çok daha üzerinde toryum rezervi olduğu tahmin ediliyor" diye konuştu.

YÜZDE 20'Sİ TÜRKİYE'DE

Türkiye'de Eskişehir- Sivrihisar bölgesinde 380 bin ton toryum rezervi tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Sultansoy, “Ayrıca Malatya-Kuluncak bölgesinde havadan ön arama yapılmış, fakat rezerv tespitine yönelik çalışma yapılmamıştır. Profesör Carlo Rubbia'nın; 1990'lardan itibaren yaptığı sunumlarda Türkiye'nin toplam toryum rezervinin 880 bin ton (dünya toryum rezervinin yüzde 20'si) civarında olduğu belirtilmektedir. Son bulgular Rubbia'nın görüşünü desteklemektedir. Sadece Isparta Aksu bölgesinde tespit edilen 20 bin ton üzerindeki toryum rezervi, Türkiye'nin 100 yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılar. Bu bölgedeki toryum, Sivrihisar rezervlerinden farklı olarak, çok daha kolay işlenebilir niteliktedir" dedi.

KALICI EKONOMİK VE STRATEJİK BİR DEĞER

Bilim insanlarının ortak çalışmasında, hızlandırıcı sürümlü toryum yakıtlı sistemlerin, gelecekte en önemli enerji kaynaklarından biri olacağı vurgulandı. Fosil yakıt rezervleri tükendikçe petrol ve diğer konvansiyonel enerji türlerinin fiyatının artmaya devam etmesi nedeniyle ADS teknolojisinin en ucuz ve en güvenli enerji üretim mekanizmalarından biri olmasının kaçınılmaz olduğu kaydedildi. Gelecekte bir ülkenin hem toryum rezervlerine hem de onu güvenle kullanacak, kendi ürettiği ADS teknolojisin sahip olmasının, kalıcı bir ekonomik ve stratejik değer oluşturacağına dikkat çekildi.

ADS TEKNOLOJİSİ ACİLEN BAŞLATILMALI

Projede, yapılması gereken uygulamalara da tüm teknik ayrıntılarıyla yer veriliyor. Dünyadaki tahmin edilen toryum rezervinin yaklaşık beşte birinin Türkiye'de bulunduğu göz önüne alınırsa, ADS teknolojisi ile ilgili AR-GE çalışmalarının acilen başlatılması gerekliliği vurgulandı. Çalışmada, öncelikli olarak Türkiye'nin toryum rezervleriyle ilgili spekülasyonları giderecek çalışmalar başlatılması ve gerçek durumun en kısa zamanda ortaya konulması istendi.

YÜZYILLAR BOYUNCA KARŞILAYACAK MİKTARDA

AR-GE çalışmalarının nükleer reaktör ve proton hızlandırıcı teknolojilerini içermesi gerektiği belirtilen çalışmada, “GeV enerjili yüksek akımlı proton hızlandırıcının kurulmasını öngören ulusal bir programın gerçekleştirilmesi, ülkemizin enerji gereksinimini karşılamasının yanı sıra, bilim ve teknolojinin birçok alanında kullanılan nötron spallasyon kaynağına da sahip olmamızı sağlayacaktır. Türkiye'deki toryum rezervinin ülkemizin enerji ihtiyacını yüzyıllar boyunca karşılayacak miktarda olduğu unutulmamalıdır" denildi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandaşın biri

23 Ekim 2020 Cuma 01:18

o toryum için ıspartaya geliyordu hocamız ve ekibi maalesef uçak düştü ve şimdi toryum gündemde oldu birşeylerde neyse eşi bari artık yapsın umuyorumki onada bi zarar vermezler

umutsuz

22 Ekim 2020 Perşembe 09:44

@Vatandaş gül üretimi için geldigini biliyorum sanki ?

Tahkim

22 Ekim 2020 Perşembe 08:39

Saçma sapan yorum yapan cahaletler size sesleniyorum, üretmeyen, çalışmayan, adil olmayan bir toplumdan hiç bir halt olmaz. Herkes yazıyor işte yer altı zenginliklerimiz bol, bu madenleri işleyip ara mal yapabilmek ne demek? bilirmisin. Sen önce adil olmayı, senin gibi düşünmeyenlere saygılı olmayı, çalışmayı, işi hakedene vermeyi öğren ondan sonra ahkam kes. Çalışmayan üretmeyen bir toplum köle olmaya mahkum olduğu aşikardır.

Vatandaş

22 Ekim 2020 Perşembe 04:15

İngiltere Büyük elçisi kebap yemeye mi gelmiş

sav hüdapar

21 Ekim 2020 Çarşamba 21:59

şimdi laikler cıkıp cevre kirliliyi onların tabiriyle istemiyoruz biz ağaç istiyoruz ama hatayda yanan ağaçlardan değil derler ise ne yapacaz .bunlara anladı ağaçlarda verecez.

Hüseyin doğanay

21 Ekim 2020 Çarşamba 21:38

Dogal gaz işine dönmesin

Ahmad

21 Ekim 2020 Çarşamba 20:14

Toryumlu Reaktörlerin Dünya’daki Durumu Nedir? Toryumla Çalışan Nükleer Santral Var mıdır?Günümüzde toryumla çalışan ticari ölçekli bir nükleer santral bulunmamaktadır, bunun sonucu olarak da toryumun enerji hammaddesi olarak tüketimi yok denecek düzeydedir. Toryum tabanlı yakıt çevriminin ekonomik olması ancak çok sayıda santralı kapsayan bir nükleer programla mümkün olabilir. Toryum tabanlı enerji üretimi için, yüksek yatırım ve işletme maliyeti gerekir. Konu kilit . Kaynak taek

GÜNDEM

21 Ekim 2020 Çarşamba 19:58

Laikliğin ve bilimsel eğitimin olmadığı yerde yer altı zenginliklerinin değerlendirilme şansı sıfır. Koşulara bir bakın yeraltı zenginliklerinin hepsi ABD, İngiltere, Fransa'nın elinde.

wtf

21 Ekim 2020 Çarşamba 15:04

biz ancak toryumdan deterjan üretebiliriz

Servet

21 Ekim 2020 Çarşamba 14:56

Ülkemizin zenginliklerini zaten bilim adamları yıllardır söylüyorlar yeni birşey degil ki önemli olan bunları devletin milletin bekası için değerlendirmektir işte asıl önemli olan bu nedense kimse sadece buna inanmıyor.şerker için şekerbank tütün için tütünbank pamuk için pamuk bank bor madanleri içinde et ve balık için ve bir çok kurumları özelleştirme palavrasıyla satanlara kapatanlara inanmıyorlar.inanmamaktada haklılar acaba NEDEN?

Servet

21 Ekim 2020 Çarşamba 14:56

Ülkemizin zenginliklerini zaten bilim adamları yıllardır söylüyorlar yeni birşey degil ki önemli olan bunları devletin milletin bekası için değerlendirmektir işte asıl önemli olan bu nedense kimse sadece buna inanmıyor.şerker için şekerbank tütün için tütünbank pamuk için pamuk bank bor madanleri içinde et ve balık için ve bir çok kurumları özelleştirme palavrasıyla satanlara kapatanlara inanmıyorlar.inanmamaktada haklılar acaba NEDEN?

Bi durummu oldu

21 Ekim 2020 Çarşamba 14:43

Ne oluyor lan ülkemizde maden gaz petrol çıkıyo burda yorumlarda savaş çıkmış gibi ne bu öfke bu hiddet bi durummu vardı anlayalım

İşleyecek beyinler lazım!

21 Ekim 2020 Çarşamba 14:41

Ispartada düşen uçaktaki bilim insanları? Ve uçuşa uygun olmayan o uçağa, kimler uygun raporları verip, birde bu kadar bilim insanının o uçağa binmesi? Tüm yönleri ile iyice araştırıldımı şu kaza görünümündeki, düşmesine davetiye çıkarılmış ihmallermi yoksa, bilinçli suikastmiydi bilim insanlarına? Necib Hablemitoğlu TC'deki altın rezevleri ve bunların çıkarılmasını istemiyen karanlık odakları araştırma yayımlama çalışmaları için katledildiği düşünülünce. Bari bundan böyle bilimciler korunmalı!

zzz

21 Ekim 2020 Çarşamba 14:38

amerika gibi olmalıyız siyasetciler 10 yıl siyaset yapmalı sonrada ömrü boyunca siyasetin politikan ın ( S ) sini bile agzına almamalı önce seçim yasası degişmeli

Batıkentli

21 Ekim 2020 Çarşamba 14:22

Yine böyle haberler yapılmaya başladıysa,seçim yaklaşıyor demektir.

mustafa

21 Ekim 2020 Çarşamba 14:10

hiç kimse ümitlenmesin yarın bu madenleri dış ülkelere öldüm parasına satarlar

Karakavaklı

21 Ekim 2020 Çarşamba 13:48

Önce toryum madeninin enerjiye dönüştürecek sisteme sahip olmak gerekir. Mesela Karadeniz'de gaz bulduk . bir yerde 320 milyar metreküp diğer yerde 85 milyar metreküp. Daha önce bir yasa vardı. Ahmet Necdet SEZER in imzalamadığı Sonra Gülün imzaladığı bu yasada yabancılara maden arama izni verildi. Bu yasaya dayanarak Karadeniz'de Shell gibi şirketler aradılar. çıkarılacak gaz bulamadılar. yüzde 90-95 i kendilerinin olacaktı. Romanya 800 milyar metreküp buldu. 8 yıldır çıkaracak şirket bulamıyo

Savlı

21 Ekim 2020 Çarşamba 13:13

Hiç boşuna ümitlenmesin kimse 5 müteahhit yönetiyor ülkeyi . Çıksa bile İhaleyi verirler birine tozu toprağı köylüye kalır.Kooparatiflesme ve devlet işletmelerini bitirdiler , küçük esnafı bile bitirdiler adamlar fakir sevmiyor.

Doğru söz

21 Ekim 2020 Çarşamba 12:47

Burada atıp tutuyorsunuz.Yaptığınız bir halt yok.Bilim adamları bu kirli siyasetin malzemesi olmamak için kaçtı Türkiye'den.Şuan Üniversitedekilerde siyasiler sayesinde geldikleri için yukarısı ne derse o. Şu siyaset yüzünden bir 1 metre bile gidemeyiz.

Hakan

21 Ekim 2020 Çarşamba 11:53

Kimse sevinip umut baglamasin bu toryuma.Engin Arık ve ekibi öldügünden beri kac sene gecti,daha hizlandiricinin temelleri bile atılmadi bu hizlandirici bilim insanlarimizin CERNe bağlılığını kaldiracakti ayrica toryum reaktorunun tetikleyicisi olacakti.Bu projeye hiçbir sekilde sahip cikilmadi bor ne olduysa toryum da oyle olacak veya birileri Allah korusun gelip elimizden alacak.

Bugra

21 Ekim 2020 Çarşamba 11:35

İnşallah ne güzel vatanımız var

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR