23 Nisan 2024 Salı

ISPARTA'DA TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİNİ İLGİLENDİREN HABER

ISPARTA'DA TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİNİ İLGİLENDİREN HABER

Isparta

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 1 Aralıktan itibaren ticari araç sürücülerinin psikoteknik teste girip rapor alması mecburi hale getirildi.

İstanbul'da otobüs durağına dalan halk otobüsünün dehşeti yaşatması, Avcılar'da bir servis minibüsünün öğrenciyi ezmesi ticari araç sürücülerinin belgelerini ve psikoteknik raporlarını bir kez daha gündeme getirdi.

İnsan unsurundan kaynaklı olarak meydana gelen trafik kazalarını minimize düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılan psikoteknik testi 1 Aralıktan itibaren ticari araç sürücülerine zorunlu hale geliyor.

Raporu olmayanlara ceza miktarı belli oldu

Son zamanlarda artan trafik kazalarının önüne geçmek için genelge yayınlayan İçişleri Bakanlığı, 1 Aralık itibariyle psikoteknik test raporu olmayan araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira cezai işlem uygulayacak.

Test 1-1.5 saat sürüyor

Riskli sürücüleri trafikten çekmek için uygulanan psikoteknik test, psikologlar eşliğinde 1-1.5 saat arasında gerçekleştiriliyor. Bu süre içerisinde sürekli dikkat testi, mühakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanarak riskli sürücüleri tespit edip, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp trafik kazalarının olumsuz etkilerini azaltmak hedefleniyor.

Hemen hemen bütün il ve ilçelerimizde 400’e yakın merkezimiz var

Psikoteknik testinin öneminden bahseden Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, Türkiye’nin hemen hemen birçok noktasında psikoteknik merkezlerinin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Sürücülerin psikometri becerilerini ölçüyoruz ve tüm sürücülerin mutlaka psikoteknik testten geçmesini öneriyoruz. Amacımız riskli sürücüyü belirli bir süre, risk geçene kadar trafikten uzaklaştırmak. Son istatisliklere göre trafik kazalarının yüzde 96’sı insan unsurundan kaynaklanmakta. Kurtuluş Savaşında verdiğimiz can kadar, trafik kazalarında kayıp verdik. Bu insan unsurunu minimize ederek, insan kaybının en düşük seviyede olmasını hedefliyoruz. Bu anlamda Türkiye genelinde hemen hemen bütün il ve ilçelerimizde 400’e yakın merkezimiz var.”

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Emekli Kaptan Rıza

19 Kasım 2019 Salı 07:14

Eğirdirli Ali arkadaşa ; Görevli birinden öğrendiğime göre, her ne kadar ruhsatta doblo,florina,connect,renault v.b camlı panelvan ( Kamyonet ) yazsa da hususi aile için kullanılan araçlara SRC ve pisikonekteknik belgesi mecburi değilmiş. Ama net ve kesin bilgiyi bu gün Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü,Trafik daire başkanlığını arayıp,net öğreneceğim..

Eğirdirli Ali

18 Kasım 2019 Pazartesi 20:54

Doblo camlı panelvan, özel aile için kullanılan, ruhsatta hususi kullanım, ama kamyonet geçen araç sürücülerine mi alacak bu bel****i ? Tam olarak bilen arkadaşlar, yardım lütfen.

Hasan

18 Kasım 2019 Pazartesi 17:44

Adam ina göre muamele hem ticari denince bütün ticari araç kullananlar mi yoksa ticari çalışan yolcu taşıyan iş yalanlarımı yoksa milyonlarca kışı nin araç i ticari ne olacak

Vatandaş

18 Kasım 2019 Pazartesi 17:39

Bence tüm şöförlere aynı yeterlilik zorunlu olsun. Adam ehliyeti güç bela yıllar önce bir yolunu bulup almış, kural falan hak getire. Kusura bakmayın ama ticari aracın çarptığı yaya ölüyor da hususi aracın çarptığı ölmüyor mu?

Hatice ÇİFTÇİ

18 Kasım 2019 Pazartesi 17:03

Devletimize bır katkı daha psikoteknikİyi de zaten ehliyet alırken 1000 dereden su getirerek ehliyet alıyoruz cinnet ani den gelen suur kaybı sınır stres en onemli side parasızlık yanı dar gelir aslında sebebini arastır ıp cözum bulsalar zaten bunlar olmaz

Zülfi

18 Kasım 2019 Pazartesi 16:22

Bundan önce halkımız hangi durumlarda strese giriyor onlar araştırılıp ortadan kaldırılsın. Örneğin: şehir merkezlerindeki trafik, yollardaki trafik hızlarının cahilhane yapılması; neye göre (antalya dışında EDS kamyomet için 50 ama şehir merkezinde 70! bu ne lahana bu ne perhiz), miras davaları, kayırma ve rantcılık ve bir sürü şeyler. Katil, hırsız ve tacavüzbülerin salınıvermesi ve hiç bir caydırıcılıüğın olmaması. Saymakla bitmez gibi geliyor.

Tırcı

18 Kasım 2019 Pazartesi 14:16

Devlet nerden ne vergi alacağını şaşırdı bu uygulama faydalı olacaksa eğer ücreti 20 lira olsun hiç kimse zorlanmasın neden 230 tl şoförün cebinden çalıyorsunuz o bel****i alabilmek için 230 tl yi verince sağlıklı bir insan bile kafayı bozar şoför zaten bitik aldığı para düşük

Ispartalı

18 Kasım 2019 Pazartesi 12:14

Cep telefonsuz 1 gün testi yapsınlar, bak bakalım geçebilen var mı? İnsan sürekli telefonla ne konuşabilir anlamadım.

spam

18 Kasım 2019 Pazartesi 12:07

Hepsinden önemlisi "insan olma" insan nasıl olunur eğitimi gerekli. Eğitim arttıkça cehalet artıyor. Sonrada psikoteknik eğitimi verilmeli.

mert

18 Kasım 2019 Pazartesi 11:35

otobüs şoförlerinin çoğu geçemez. bir de insanlık testi, sinyal vermeden dönmeme testi, küçük araçların üzerine kırmama testi. içindeki yolcuya güler yüz kibarlık testi yapılsa hiçbiri geçemez.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR