24 Nisan 2024 Çarşamba

ISPARTA'DA TARİHİ REZALET İŞTE O DETAYLAR

ISPARTA'DA TARİHİ REZALET İŞTE O DETAYLAR

Isparta

Isparta’da uydudan bile görünen tarihi kalıntıların bulunduğu alana mermer ocağı ruhsatı verdiler…

Ormanları, dağları ve nehirleriyle ünlü Isparta’nın Sütçüler ilçesinde son yıllarda açılan onlarca mermer ocağının yarattığı tahribat kültür mirasına kadar uzandı. Sütçüler’e bağlı Çandır köyünde Hong Global adında özel bir firma tarafından işletilen mermer ocağının ruhsat sahası içerisinde tarihi kalıntıların bulunduğu ortaya çıktı. Şahinkayası olarak anılan bölgede bulunan kalıntılar uydudan bile görünebilir nitelikteyken, bugüne kadar tescillenerek koruma altına alınmamış olması ise onlarca mermer ocağının tahribatına kurban giden bölgede bulunması nedeniyle skandal olarak nitelendiriliyor.




Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyü, antik çağdan günümüze önemli bir geçit konumunda. Frigyalı ünlü filozof Epiktetos’a adanan bir yol anıtının da bulunduğu Yazılıkanyon Tabiat Parkına da ev sahipliği yapan Çandır ve çevresinde çok sayıda tarihi kale ve yerleşim bulunuyor. Ancak son yıllarda bölgede ardı ardında faaliyete geçen mermer ocaklarının neden olduğu doğa tahribatına şimdi de kültür mirası eklendi.




TARİHİ KALINTILARIN BULUNDUĞU ALANDA MERMER OCAĞI İZNİ

Çandır köyü sınırlarında yer alan Şahinkayası tepesinde mermer ocağı işleten Bursa merkezli Hong Global adlı firma, ruhsat sahası içerisinde kapasite artırımına gitmek için Şubat ayında Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. 2021 yılına kadar ruhsat süresi bulunan firma, 24 hektar olan işletme alanını 72 hektara (72 bin metrekare) çıkarmayı talep etti. Ancak ormanlık alanda yürütülen madencilik faaliyeti yüzünden büyük bir çevre tahribatına neden olmasına karşın ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) kapsamı dışında tutulan mermer ocağı işletmesine verilen ruhsat sahası içerisinde tarihi bir yerleşim ve kale olduğu sanılan kalıntılar ortaya çıktı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

VATANSEVER

06 Mayıs 2017 Cumartesi 10:51

GEÇMİŞTEN GELEN MİRASLARIMIZI HİÇE SAYIP PARA KAZANMA HIRSIYLA YOK EDENLERDE DEĞİL SUÇ; O ALANLARA ÇED RAPORU VEREN MASA BAŞINDAKİ YETENEKSİZ,BECERİKSİZ YÖNETİCİLERDE O RAPORLARI İMZALAYAN ELLER KIRILSIN.

Sakin

04 Mayıs 2017 Perşembe 16:50

Ey ahali gaza gelmeyin! izin alınmadan Müze müdürlüğünden Arkeloglar araziye bakıp ona göre onay veriyorlar, ayrıca 72 hektar 720 bin metrekare yapar, 72 bin metre kare de 7,2 hektar yapar. Ruhsat ta Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilir ve ruhsat verilmesi demek izinli olması anlamına gelmez. İzin için ÇED, Müze, DSİ, Milliparklar, Doğalsit görüşlerinin alınmasından sonra Orman dan izin istenir uygunsa izin verilir

MAHMUT AKSU

05 Mayıs 2017 Cuma 08:49

izin için çed müze orman diyorsun. peki aynı ormanın görevini yapmayıp, şikayet dilekçesi üzerine bu mermer ocağına zabıt tuttuğunu, görevini yapmayan dsi nin şikayet dilekçesi üzerine dere yataklarına pasa döküyor diye suç zaptı tuttuğunu, peki şimdiye kadar senin dediğin çed çiler bu tarihi eserleri görüp neden sit alanı ilan etmemişler gariban bir çobanın dilekçesini beklemişler. hadi ormana, dsi ye ve müzye sor bakalım neden zamanında görevlerini yapmamışlar.

MAHMUT AKSU

04 Mayıs 2017 Perşembe 13:37

Haziran 2016. Uzun aradan sonra Isparta ya bir güneş doğdu. Öyle bir güneş ki sıcak,cana yakın, vatansever.Meslek hayatım boyunca benci olmadım. Her zaman bizci oldum. Heybesinde Isparta mıza katkı verecek, destek verecek kim varsa bize gelebilir ve görüşlerini iletebilir, diyebilecek kadar alçak gönüllü.Güneşe hasret kalan çandır köyünün dağları artık güneşine kavuşmak istiyor. Bitsin bu hasret diyor.Çandır köyü dağları güneşi ni bekliyor. (Eğirdir yolunu darbecilere dar etmiş bir yiğit)

Nuri

04 Mayıs 2017 Perşembe 12:43

Satılmayan neyimiz kaldı

bilal özkan

05 Mayıs 2017 Cuma 10:10

sayın arkadaşım bu memleketde satılmayan çok abes olacak ama bir tek ayağımızdaki donumuz kaldı inşallah vatandaşlara onu da çıkarın satacaz demezler. allah yar ve yardımcımız olsun

ahmet

04 Mayıs 2017 Perşembe 12:31

bu tesisin çed raporunu veren ve onaylayan kurum kim? gerisi boş.

Hong Global

04 Mayıs 2017 Perşembe 09:35

mermer ocağı Hong Global isimli çinli bir firmaya ait. Dağlarımızı delik deşik edenler bari Türk olsa. Para gelsin de nasıl gelirse gelsin. Layıktır bu millete.

can cancan

04 Mayıs 2017 Perşembe 08:54

Ver mehteri, ver mehteri.....

mahmut aksu

04 Mayıs 2017 Perşembe 08:46

Bu mermer ocağı mermer müracatında karacaören barajına mesafesini 1010 mt olarak bildirmiştir. Karacaören barajı koruma kanununa göre (STKK) Eğer 1000 mt ve altı olursa bu mermer ocağının açılması mümkün değildir. Gerçekte bu ocak baraja 400-600 mt mesafededir. Dsi müdürlüğü de sağ olsun koltuklarından kalkıpda böl****e gidip gerçeği görmediklerinden göz yummuşlardır. Dsi ye bu ocağın baraja uzaklağını sorduğumda para verirsen söyleriz diye cevap yazmışlardır. Enteresan....Saklanan nedir?

bilal özkan

04 Mayıs 2017 Perşembe 13:01

ben eğirdir ağıl köyden yazıyorum evimin tam batısında davraz dağının doğusu bulunmakta yani balkırı köyünün üst tarafları buralar birilerini zengin etmek için devamlı mermer oçakları açılmak suretiyle talan edilmekte lakin bir tane yetkili çıkıpta buralaradi yıkımı kıyımı dur demiyor . çünkü büyük beyler bunlara yıkım kıyım ve dağlara tahribat yapaçaksınız izni vermiş vatandaş ne kadar bağırırsa bağırsın onlar bildiklerinden şaşmazlar . onlara dokunan yok.. akdoğan köyü mermer oçağı dahil.

zurnanın zort dediği

04 Mayıs 2017 Perşembe 08:40

var bu işde bir iş araştırılsın sizlerde üzerine gidin inşallah bitsin bu mermer ocağı zulümleri

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR